Előfizetés

Schmidt Mária szerint Soros György nem is viselkedik zsidóként

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.12. 16:49
Schmidt Mária
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Hogy a zsidók hogy viselkednek, azt viszont nem fejtette ki miniszterelnök tanácsadója, akit nemrég golyóztak ki a Sorsok háza-projektből.
Schmidt Mária a miniszterelnök közeli tanácsadójaként adott interjút a The Gateway Pundit nevű szélsőjobboldali portálnak, amelyben elárulta: akkor "szeretett bele" Orbán Viktorba, amikor az beszédet mondott Nagy Imre 1989-es újratemetésén. Akkora hatással volt rá a Fidesz – és annyira ellenszenvesek voltak számára a liberálisok, akik koalíciót kötöttek a "kommunistákkal" – hogy 1990 óta minden alkalommal rájuk szavaz. Az interjút a hvg.hu szúrta ki.   Angela Merkelről azt mondta Schmidt Mária, hogy a hatalom megtartásában, az ellenfelei "kimanőverezésében" jó igazán, de nincsen víziója, nem ismeri a világtörténelmet. "Tizennégy év alatt egyetlen mondatot sem hallottam tőle, amelyre érdemes volna emlékezni" – jelentette ki.
Schmidt elképesztő hasonlattal élt a vízbe fulladó menekültek és migránsok kapcsán: 
arról, hogy a csúcsjelöltek az EP-választás előtti televíziós vitában kifejtették, nem szabad hagyni, hogy emberek fulladjanak a Földközi-tengerbe, Schmidt Máriának a Beépített szépség című film jutott az eszébe. Annak is az a jelenete, amikor a szépségkirálynői címre pályázó nők mind világbékét szeretnének.

A lap többek között azt is megkérdezte, igaz-e, hogy Orbán Viktor sokszor találkozott Soros Györggyel. Erre Schmidt úgy válaszolt, hogy az üzletember sok pénzt adományozott Magyarországnak a 2010-es áradások idején, így akkoriban többször találkoztak. "Soros György magyar, van egy apartmanja a CEU épületének tetején, sokszor jár ide. Lehet vele találkozni Budapest utcáin. Ezzel nincs is semmi baj, azt tesz, amit akar" – magyarázta a történész, aki azt is elmondta, hogy az első magyar Soros -ösztöndíjasok egyike volt 1984-ben, 1989-ben pedig Soros-alapítványi támogatással tanulmányozta a zsidó történelmet. Majd hozzátette:
Tudja, az apját, Soros Tivadart katolikusként vették nyilvántartásba, amikor 1916-ban hadifogságba került. Nem tudom, hogy valóban zsidó-e. Miért venné vissza valaki a zsidó vallást az 1930-as években? Sosem viselkedett zsidóként. Egy rejtély számomra."

Schmidt Máriáról egyébként egy hete derült ki, hogy nem ő lesz a Sorsok Háza holokausztmúzeum vezetője, a Jerusalem Post erről szóló sajtóértesülését Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija erősítette meg a lapnak. Schmidt szélsőjobboldali lapnak adott, a zsidók viselkedéséről szóló homályos eszmefuttatása alapján ez talán nem is akkora probléma.

Mindjárt indul a történelmi előválasztás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.12. 16:40

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Még sosem volt olyan, hogy a budapestiek előválasztáson dönthessék el, ki legyen Tarlós István kihívója. Most van.
Mától június 20-ig regisztrálhat a fővárosi előválasztására, aki online akar voksolni - emlékeztet a szavazás lebonyolításában részt vevő aHang Platform. Regisztrálni az előválasztó.hu oldalon lehet, ahol minden információ az érdeklődők rendelkezésére áll. A jelöltek június 17-ig mutathatják be az induláshoz szükséges 2000 érvényes ajánlást, az előválasztást megszervező Civil Választási Bizottság június 18-án hirdeti ki az indulás feltételeit sikeresen teljesítő jelölteket, másnap, június 19-én rendezik köztük az aHang által szervezett vitát. Maga az előválasztás június 20., csütörtök reggel 9 óra és június 26., szerda déli 12 óra között zajlik. A voksokat személyesen az előválasztásra kijelölt sátrakban, illetve előzetes online regisztrációt követően az elovalaszto.hu felületén adhatják le a budapesti lakosok. Előválasztásra jogosult minden budapesti személy, aki budapesti lakcímkártyával rendelkezik és 2001. október 1. előtt született. Személyes szavazás esetén a választó június 20. és 26. között a szavazósátrak valamelyikében regisztrálhat fényképes igazolványa és lakcímkártyája bemutatásával, majd szavazhat is. A voksokat június 26-án, szerdán a Civil Választási Bizottság tagszervezetei által delegált közösség közösen számolja össze.   Az eredményt a Civil Választási Bizottság állapítja meg. A budapesti előválasztást a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyeri. Az eredményt a Civil Választási Bizottság minden tagszervezete elfogadja és vállalja, hogy támogatja a megválasztott jelölt indulását. A Budapesti Előválasztás második fordulóját támogató pártok (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) vállalják, hogy a budapesti előválasztás győztese ellen nem indítanak főpolgármester-jelöltet az önkormányzati választáson. 

Brüsszel újabb gaztettre készül: el akarja venni Németh Szilárd pacalját

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.06.12. 16:12

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Háborog a Haza Gyomra, mert egy állat- és környezetvédelmi csoport csökkentené az unió hús és halfogyasztását.
„Felére csökkentené a hús-, a hal- és a tojásfogyasztást az Európai Unió állatjóléttel foglalkozó csoportja, az erről szóló terveket a szocialisták és a zöldek is támogatják .Nyomj egy lájkot, ha egyetértesz velem: én maradok a nyúljás-csülkös pacalnál, a gyufatésztás (8 tojásos) halászlénél és a hagymás-szalonnás tojásrántottánál” - állt ki újra a magyaros koleszterinbombák mellett Németh Szilárd.
A honvédelmi államtitkár – akinek receptjeit boldogan közli a Csepeli hírmondó, és aki halászlét is Orbán mosolyával ízesíti – most a Magyar Nemzet egyik cikke miatt akadt ki. A cikkből egyébként kiderül, hogy az említett, Eurogroup for Animals nevű csoport nem az Unió hivatalos szerve, valamint az is, hogy a húsfogyasztást 2050-ig csökkentenék a felére, de Németh nem olyan volumenű politikus, hogy ilyen piszlicsáré részletekkel kelljen foglalkoznia. 
Feltehetően az sem üti meg az államtitkár ingerküszöbét (még így a harmadfokú hőségriasztás idején sem), hogy az évről évre pusztítóbb nyarakat és kiszámíthatatlan időjárást hozó globális felmelegedést a nagyüzemi állattenyésztés is erősíti: a szarvasmarha és juhfarmok évente több millió tonna metánt eregetnek a légkörbe, a tengereket vontatóhálóval szabályosan lerabló halászhajók fajok kihalásához járulnak hozzá, egy kiló marhahús létrehozása pedig 13 ezer liter (!) vizet emészt fel. Németh posztja alatt hatalmas, fideszezéstől és sorosozástól sem mentes vita bontakozott ki, Hont András, a HVG újságírója pedig már mémet is közölt róla.