Klímariadó az ARCon

Publikálás dátuma
2019.06.12. 18:42

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
"Klíma. Dráma? Félsz tőle? Nem hiszel benne? Generálod? Túléled? A legnagyobb fenyegetésnek tartod? Vagy nem érdekel az egész? Te a szemednek hiszel vagy a propaganda sajtónak? A tényeknek vagy a szósöl trolloknak? Sokezer tudósnak vagy párszáz politikusnak?" - áll a 19. ARC közérzeti pályázat felhívásában, amely a KLÍMARIADÓ! címet viseli, és ennek megfelelően a klímaváltozást helyezi középpontjába. A jelentkezők ugyanakkor az alkotói szabadság jegyében e rendkívül aktuális témán kívül más ötletet is benyújthatnak a július 16-i határidőig. A szervezők emellett arra kérik az ARC iránt érdeklődőket, és a korábbi látogatókat, hogy támogatásukkal járuljanak hozzá a kiállítás megrendezéséhez, amelyhez még ötmillió forintra lenne szükségük. 
Szerző

Több mint játék

Publikálás dátuma
2019.06.12. 17:22

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Csaknem 7 millió LEGO-kocka, 12 téma, 2000 négyzetméteren – a hazánkban második alkalommal bemutatkozó Kockakiállítás korábban nem látott alkotásokkal várja a látogatókat. Az Óriások támadása címet viselő tárlat valóban monumentális maketteket mutat be, az első tematikus zónában rögtön komoly méretekkel találkozhatunk: Batman hét méter hosszú járműve, a Batmobil 1:1 méretarányban készült el 900 ezer építőkockából.
Ehhez hasonlóan elképesztő látványt nyújt az Air Force One, a világ legnagyobb LEGO repülőgép-makettje, amelyben az Amerikai Egyesült Államok elnökei is helyet foglalnak. A modell egymillió kockából készült, méretaránya 1:7, hossza tizenegy méter. Szintén a legek közé sorolható a négy méter magas Ferris Wheel óriáskerék, amely teljes egészében LEGO elemekből készült, és hamarosan bekerül a Guiness Rekordok Könyvébe is.
Ám a többi zóna sem kevésbé izgalmas, például ahol a sportvilág hírességeinek életnagyságú szobrait találjuk: a kerékpáros Peter Sagan, a raliversenyző Rafał Sonik és a teniszező Agnieszka Radwańska egyaránt megjelenik. Batman mellett más szuperhősöket – Pókembert, Hulkot, Vasembert –, valamint a tudományos és kulturális világ nagyjait bemutató zónában Johann Sebastian Bachot is teljes nagyságában láthatjuk. 
A hatalmas méretek mellett ugyanakkor az apró részletekre, és a kiterjedt világokra is nagy figyelmet fordítottak a tárlat lengyel szervezői. A Rafal Szymanski ötletéből csaknem száz ember közös munkájának eredményeként megvalósuló utazó kiállítás a tündérmesék, a különféle varázslatos és fantáziavilágok mellett a világ építészetére és az emberi test működésére is figyelmet fordít: a Taj Mahal és a londoni Tower mellett a Hősök tere és a Parlament épülete is helyet kapott (utóbbiak külön a magyarországi helyszín tiszteletére készültek), akárcsak az emberi csontváz, az agy, a szív, a légző- és az emésztőrendszer makettje. 
A budapesti kiállításra készült több mint száz munkát bemutató Star Wars zóna szintén lenyűgöző, akárcsak a robotoké, ahol azok a technika segítségével életre is kelnek.
Az elképesztő leleményességgel megalkotott, végeláthatatlannak tűnő válogatás gyerekeknek és felnőtteknek, valamint a LEGO világa iránt akár kevésbé érdeklődőknek is maradandó élményt kínál. A rendkívüli részletességgel kidolgozott építményeket – nyugodtan mondhatjuk, alkotásokat – látva minden látogató szája tátva marad.

Infó

 Óriások támadása – Kockakiállítás, látogatható június 16-ig a Természettudományi Múzeumban. A tárlat a Wystawa Klocków SP. z o.o.Sp.K. szervezésében érkezett Budapestre

Szerző
Témák
lego

Százmilliós játszótér a Múzeumkertben

Publikálás dátuma
2019.06.12. 13:43

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Magyar Nemzeti Múzeum parkjának családbarát jellegét erősítenék.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetésének terhére százmillió forintért épülhet játszótér a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében – derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. A Múzeumkert családbarát jellegének erősítése érdekében van a játszótérre szükség – fogalmaz a kormányrendelet, amely a játszótér létrehozásához szükséges feladatok elvégzésének határidejeként október 15-ét adta meg. Mint arról a Népszava korábban írt: a megújult Múzeumkertben nem készült el a kertészház felújítása, amely a tervek szerint kávézóként üzemelne. Ennek eredeti határideje április 30-a volt, ezt most az újabb kormányrendelet június 30-ra módosította. A játszótér szintén a rekonstrukciós elképzelések része volt, bár alapvetően a Petz Ármin által 1853-ban megálmodott angolkert terveihez nyúltak vissza. A mintegy három hektáros Múzeumkert megújítására eddig 1,8 milliárd forintot költöttek. Eredetileg 1,1 milliárdos költségekről esett szó, a beruházás több mint egy évet csúszott. A Tér-Team Kft. tervei szerint rekonstruálták a történeti sétányhálózatot, a kertben álló szobrokat, emlékműveket, a kivágásra ítélt 38 fa helyett 25 csemetét ültettek. A munkálatok során régészeti feltárást is végeztek, találtak a második világháborúból származó lőszereket és – magyar, német, szovjet katonai – sírokat is. A munkák kivitelezője a Belvárosi Építő Kft. volt.