borospince;Nemzeti borkincstár;

2019-06-12 20:28:49

Palackonként 31 ezer forintért vizsgálják be a nemzeti bormúzeum készletét

A méréseket végző cég több mint 12 ezer üveg bor valódiságát ellenőrzi, kormányzati megbízással.

Csaknem négyszázmillió forintért rendelt meg átfogó borbevizsgálást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, vagyis a Nébih – derül ki a közbeszerzési értesítőből: a hivatal ennyit szán arra, hogy kiderüljön, a tolcsvai és nemespusztai pincékben tárolt muzeális borok tényleg azok-e, mint aminek gondolják őket.

A közbeszerzési dokumentum alapján 12500 palack ellenőrzésére írtak ki tendert; a megbízási keretet eredetileg 422 millió forintra lőtték be, de a pályázatra egyedüliként jelentkező Diagnosticum  Gyártó és Forgalmazó Zrt. végül nettó 393 millió forintért vállalta el és kapta meg a munkát. A külsős cégre azért volt szükség, mert a Nébih laboratóriumaiban nincs ekkora mennyiségre elegendő vizsgálati kapacitás.

A végösszeg így sem kevés, tekintve hogy a Diagnosticum  palackonként 31440 forintért vállalta az óborok analitikai vizsgálatát és „teljes ujjlenyomat alapú azonosítását”, valamint az eredményeket rögzítő riport készítését – mindezt öt milliliteres minták alapján.

A nagy bevizsgálás része a kormány által 2017 őszén elindított Nemzeti Borkincstár Programnak, amivel az óriási, közel 400 ezer palackos tolcsvai bormúzeumot hoznák rendbe, és mérnék fel készlet szerint is.

A programra összesen 1,5 milliárd forintot fordítanak, ennek tetemes részét az teszi ki, hogy bevizsgálják az őrzött borállomány eredetiségét. A elemzésekre december 10-ig kapott időt a vállalat, míg az NBP projekt határideje az év végén jár le.