Előfizetés

Felrúgta a Pedagógusok Szakszervezetével kötött megállapodást a kormány - nem vált be a kulturált emberek módszere

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.06.13. 13:18

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Erősen gondolnak a sztrájkra az érdekvédők.
 A tárgyalások ideje lejárt, ősszel sztrájkot hirdethet a nagyobbik tanári érdekképviselet. A szakszervezet eddig tárgyalt, ősztől akciókat hirdetünk – jelentette be csütörtöki tanévzáró sajtótájékoztatóján Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Elismerte: a kormánnyal történt eddigi egyeztetések nem vezettek eredményre, a köznevelési törvény szerdán benyújtott módosításaiban sehol nem látják azokat a tételeket, amelyekről a tárgyalások során még úgy tűnt, megállapodás születhet. A PSZ 2019. szeptemberi béremelést, a pedagógus óraszámok csökkentését, a tanárbérek minimálbérhez kötését, a többletterhek csökkentését, kiszámítható jogalkotást kért. – Eddig partneri kezet nyújtottunk, mert úgy gondoltuk, kulturált emberek egyeztetéssel, érvekkel eredményeket tudnak elérni. Ez az értelmiségi lét egyik alapja. Mostantól más eszközöket fogunk használni céljaink elérése érdekében – fogalmazott az elnök. Hangsúlyozta: a nyomásgyakorlásnak akár a sztrájk is az egyik eleme lehet. Felidézte: a PSZ legutóbb 2016-ban hirdetett sztrájkot, ebben 25 ezer pedagógus vett részt. – Arra kérem a szülőket, pedagógusokat, oktatási dolgozókat, most is álljanak mellénk, hiszen nem önös érdek, hanem társadalmi érdek, amit a zászlónkra tűztünk. A szakszervezet márciusban stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós humánminiszterrel, amely egyebek mellett arról szólt, hogy a kormány bevonja a PSZ-t a köznevelést érintő jogszabályok előkészítésébe, a jogszabály-tervezeteket is közvetlenül megküldik számukra. Ehhez képest a héten az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslatot – amivel például kivezetnék a rendszerből a magántanulói jogviszonyt – nem sokkal a benyújtás előtt csak egy gyors betekintés erejéig kapta meg a szakszervezet a minisztérium épületében – szakmai vélemény kialakítására nem kaptak lehetőséget. Szabó Zsuzsa szerint kijelenthető, hogy a kormány felrúgta a márciusi megállapodást. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke arra is felhívta a figyelmet: noha az oktatási kormányzat idén márciusban „attraktív, két számjegyű” pedagógus béremelést is ígért, ennek fedezetét nem látni a 2020-as költségvetési törvényjavaslatban. Szerinte 2015 óta – amióta elszakították a minimálbértől a tanárbérek vetítési alapját – néhány százezer forinttól akár bruttó másfél millió forintig is terjedhet az az összeg, amennyivel kevesebbet visz haza a kormány által „megbecsült” pedagógus. 

Huszonhat órán át vizsgálták a Hableányt, a rendőrség videót is közzétett a roncsról

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.13. 13:14

Fotó: police.hu
Lefoglalták a Hableány kommunikációs és adatrögzítő eszközeit, valamint a teljes roncsot, amit az újpesti kikötőben őriznek.
A BRFK 23 munkatársa két napig, huszonhat órán át végezte a dunai hajóbalesetben érintett, kedden a vízből kiemelt Hableány szemléjét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön a honlapján. A közleményben felidézték, hogy a május 29-én elsüllyedt Hableányt kedden kiemelték és még aznap egy csepeli kikötőbe szállították. Ott a BRFK rendőrei az ügyészséggel, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikusaival, a katasztrófavédelem munkatársaival, igazságügyi, illetve műszaki és hajózási szakértő bevonásával tartották a szemlét.
A rendőrség részéről négy szakterület szakértői (bűnügyi technika, közlekedésrendészet, dunai vízirendészet és bűnügyi nyomozó) vettek részt a munkában. A legmodernebbnek számító, úgynevezett 3D-s szemlén a rendőrök harmincnégy gigabájtnyi videofelvételt, kilenc gigabájtnyi fotót készítettek, rögzítették a hajón lévő sérüléseket, elváltozásokat.
A személyi és tárgyi bizonyítékok teljes körű beszerzése, valamint a tényállás tisztázása érdekében lefoglalták a Hableány kommunikációs és adatrögzítő eszközeit.
A szemle alatt egy húsztagú katasztrófavédelmi egység öt köbméternyi gázolajos vizet, két köbméternyi tiszta gázolajat, valamint hét köbméternyi, gázolajjal szennyezett homokot, iszapot és egyéb veszélyes anyagot távolított el a hajóból.
A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. A Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek még három dél-koreai utast.
A hajóban nem találtak újabb holttestet. Továbbra is a Duna teljes déli szakaszán, az összes bevethető hajóval, valamint parti egységekkel megerősítve folytatják a hiányzó három ember keresését.
A Hableányt a Budapesti Rendőr-főkapitányság lefoglalta és a csepeli kikötőből az újpesti kikötőbe átszállíttatja, ahol azt folyamatosan őrzi.

Hivatalosan is szabadlábon a Viking Sigyn kapitánya

Befizette az óvadékot a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított férfi - tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-t. A közlemény szerint megérkezett a törvényszék gazdasági hivatalába a tizenötmillió forint, és a Fővárosi Törvényszék másodfokú döntése értelmében csütörtökön megszűnik a gyanúsított letartóztatása. A férfi Budapestre kiterjedő bűnügyi felügyelet alá kerül, legfeljebb négy hónapig, nyomkövetőt kell viselnie, és köteles hetente kétszer személyesen jelentkezni a nyomozóhatóságnál.
Némileg ellentmond a csütörtöki közlemény a korábban megjelent sajtóhíreknek, vagy pedig egy napos késéssel közli a hírt, a 24.hu ugyanis már kedden arról értesült: a másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát és 15 milliós óvadék ellenében szabadlábon védekezhet tovább Jurij C.

Gruevskivel rendszeresen beszélget a külügy, Szijjártó például az irodájába invitálja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.13. 13:12

Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
A külügyminiszter szerint nincs klasszabb Balkán-szakértő a volt macedón miniszterelnöknél.
Ma tárgyalt a magyar parlament Észak-Macedónia NATO csatlakozásáról, a vitában mások mellett Harangozó Tamás MSZP-s és Vadai Ágnes DK-s képviselő hozta fel Nikola Gruevski volt macedón miniszterelnök ügyét, írja a 444.hu. Hogy a korrupció miatt hazájában jogerősen börtönre ítélt politikust magyar diplomaták szöktették a büntetés elől Budapestre, hogy törvénysértő módon kapott menedékjogot, és hogy több szempontból problematikus a titkosnak szánt találkozó, amit múlt pénteken bonyolított a külügy egyik helyettes államtitkára a szökésben lévő volt miniszterelnökkel a 444 szerkesztősége mellett. Szijjártó válaszában más mellett a következőket mondta: „(...) ha a leghitelesebb információt akarjuk beszerezni arról, hogy mi történik a Nyugat-Balkánon, merre mutatnak a Nyugat-Balkáni folyamatok, akkor kivel beszélnénk, ha nem egy olyan emberrel, aki ott 10 évig miniszterelnök volt? És igen, rendszeresen szoktunk vele beszélni. Az, hogy hol, semmi jelentősége nincsen. Én például a minisztériumban szoktam vele beszélni a saját irodámban. És az, hogy a külügyminisztérium tisztségviselői kapcsolatot tartanak egy emberrel, aki 10 évig a saját hazája miniszterelnöke volt, az szerintem természetes. És tudják mit, képviselőtársaim, ez a jövőben is így lesz, a jövőben is rendszeresen fogunk vele kapcsolatot tartani, én a jövőben is fogok vele konzultálni a Nyugat-Balkánt érintő kérdésekben, azt nyilvánvalóan mining az irodámban fogom tenni, és mondok önöknek még valamit tisztelt képviselőtársaim, Nikola Gruevski támogatja saját hazájának euroatlanti integrációját. (...)” Szijjártó ez utóbbi mondattal arra utalt, hogy Vadai szerint Gruevski nem a nyugathoz, hanem inkább Putyin Oroszországához próbálta közelíteni a hazáját, amíg hatalmon volt, és hogy ilyen közelítésben sem szerencsés pont az Észak-Macedón NATO csatlakozási tárgyalások idején vele egyeztetni.