sztrájk;Pedagógusok Szakszervezete;

Felrúgta a Pedagógusok Szakszervezetével kötött megállapodást a kormány - nem vált be a kulturált emberek módszere

Erősen gondolnak a sztrájkra az érdekvédők.

 A tárgyalások ideje lejárt, ősszel sztrájkot hirdethet a nagyobbik tanári érdekképviselet.

A szakszervezet eddig tárgyalt, ősztől akciókat hirdetünk – jelentette be csütörtöki tanévzáró sajtótájékoztatóján Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Elismerte: a kormánnyal történt eddigi egyeztetések nem vezettek eredményre, a köznevelési törvény szerdán benyújtott módosításaiban sehol nem látják azokat a tételeket, amelyekről a tárgyalások során még úgy tűnt, megállapodás születhet. A PSZ 2019. szeptemberi béremelést, a pedagógus óraszámok csökkentését, a tanárbérek minimálbérhez kötését, a többletterhek csökkentését, kiszámítható jogalkotást kért.

– Eddig partneri kezet nyújtottunk, mert úgy gondoltuk, kulturált emberek egyeztetéssel, érvekkel eredményeket tudnak elérni. Ez az értelmiségi lét egyik alapja. Mostantól más eszközöket fogunk használni céljaink elérése érdekében – fogalmazott az elnök. Hangsúlyozta: a nyomásgyakorlásnak akár a sztrájk is az egyik eleme lehet. Felidézte: a PSZ legutóbb 2016-ban hirdetett sztrájkot, ebben 25 ezer pedagógus vett részt. – Arra kérem a szülőket, pedagógusokat, oktatási dolgozókat, most is álljanak mellénk, hiszen nem önös érdek, hanem társadalmi érdek, amit a zászlónkra tűztünk.

A szakszervezet márciusban stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós humánminiszterrel, amely egyebek mellett arról szólt, hogy a kormány bevonja a PSZ-t a köznevelést érintő jogszabályok előkészítésébe, a jogszabály-tervezeteket is közvetlenül megküldik számukra. Ehhez képest a héten az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslatot – amivel például kivezetnék a rendszerből a magántanulói jogviszonyt – nem sokkal a benyújtás előtt csak egy gyors betekintés erejéig kapta meg a szakszervezet a minisztérium épületében – szakmai vélemény kialakítására nem kaptak lehetőséget. Szabó Zsuzsa szerint kijelenthető, hogy a kormány felrúgta a márciusi megállapodást.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke arra is felhívta a figyelmet: noha az oktatási kormányzat idén márciusban „attraktív, két számjegyű” pedagógus béremelést is ígért, ennek fedezetét nem látni a 2020-as költségvetési törvényjavaslatban. Szerinte 2015 óta – amióta elszakították a minimálbértől a tanárbérek vetítési alapját – néhány százezer forinttól akár bruttó másfél millió forintig is terjedhet az az összeg, amennyivel kevesebbet visz haza a kormány által „megbecsült” pedagógus.