Huszonhat órán át vizsgálták a Hableányt, a rendőrség videót is közzétett a roncsról

Publikálás dátuma
2019.06.13. 13:14

Fotó: police.hu
Lefoglalták a Hableány kommunikációs és adatrögzítő eszközeit, valamint a teljes roncsot, amit az újpesti kikötőben őriznek.
A BRFK 23 munkatársa két napig, huszonhat órán át végezte a dunai hajóbalesetben érintett, kedden a vízből kiemelt Hableány szemléjét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön a honlapján. A közleményben felidézték, hogy a május 29-én elsüllyedt Hableányt kedden kiemelték és még aznap egy csepeli kikötőbe szállították. Ott a BRFK rendőrei az ügyészséggel, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikusaival, a katasztrófavédelem munkatársaival, igazságügyi, illetve műszaki és hajózási szakértő bevonásával tartották a szemlét.
A rendőrség részéről négy szakterület szakértői (bűnügyi technika, közlekedésrendészet, dunai vízirendészet és bűnügyi nyomozó) vettek részt a munkában. A legmodernebbnek számító, úgynevezett 3D-s szemlén a rendőrök harmincnégy gigabájtnyi videofelvételt, kilenc gigabájtnyi fotót készítettek, rögzítették a hajón lévő sérüléseket, elváltozásokat.
A személyi és tárgyi bizonyítékok teljes körű beszerzése, valamint a tényállás tisztázása érdekében lefoglalták a Hableány kommunikációs és adatrögzítő eszközeit.
A szemle alatt egy húsztagú katasztrófavédelmi egység öt köbméternyi gázolajos vizet, két köbméternyi tiszta gázolajat, valamint hét köbméternyi, gázolajjal szennyezett homokot, iszapot és egyéb veszélyes anyagot távolított el a hajóból.
A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. A Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek még három dél-koreai utast.
A hajóban nem találtak újabb holttestet. Továbbra is a Duna teljes déli szakaszán, az összes bevethető hajóval, valamint parti egységekkel megerősítve folytatják a hiányzó három ember keresését.
A Hableányt a Budapesti Rendőr-főkapitányság lefoglalta és a csepeli kikötőből az újpesti kikötőbe átszállíttatja, ahol azt folyamatosan őrzi.

Hivatalosan is szabadlábon a Viking Sigyn kapitánya

Befizette az óvadékot a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított férfi - tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-t. A közlemény szerint megérkezett a törvényszék gazdasági hivatalába a tizenötmillió forint, és a Fővárosi Törvényszék másodfokú döntése értelmében csütörtökön megszűnik a gyanúsított letartóztatása. A férfi Budapestre kiterjedő bűnügyi felügyelet alá kerül, legfeljebb négy hónapig, nyomkövetőt kell viselnie, és köteles hetente kétszer személyesen jelentkezni a nyomozóhatóságnál.
Némileg ellentmond a csütörtöki közlemény a korábban megjelent sajtóhíreknek, vagy pedig egy napos késéssel közli a hírt, a 24.hu ugyanis már kedden arról értesült: a másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát és 15 milliós óvadék ellenében szabadlábon védekezhet tovább Jurij C.

Gruevskivel rendszeresen beszélget a külügy, Szijjártó például az irodájába invitálja

Publikálás dátuma
2019.06.13. 13:12

Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
A külügyminiszter szerint nincs klasszabb Balkán-szakértő a volt macedón miniszterelnöknél.
Ma tárgyalt a magyar parlament Észak-Macedónia NATO csatlakozásáról, a vitában mások mellett Harangozó Tamás MSZP-s és Vadai Ágnes DK-s képviselő hozta fel Nikola Gruevski volt macedón miniszterelnök ügyét, írja a 444.hu. Hogy a korrupció miatt hazájában jogerősen börtönre ítélt politikust magyar diplomaták szöktették a büntetés elől Budapestre, hogy törvénysértő módon kapott menedékjogot, és hogy több szempontból problematikus a titkosnak szánt találkozó, amit múlt pénteken bonyolított a külügy egyik helyettes államtitkára a szökésben lévő volt miniszterelnökkel a 444 szerkesztősége mellett. Szijjártó válaszában más mellett a következőket mondta: „(...) ha a leghitelesebb információt akarjuk beszerezni arról, hogy mi történik a Nyugat-Balkánon, merre mutatnak a Nyugat-Balkáni folyamatok, akkor kivel beszélnénk, ha nem egy olyan emberrel, aki ott 10 évig miniszterelnök volt? És igen, rendszeresen szoktunk vele beszélni. Az, hogy hol, semmi jelentősége nincsen. Én például a minisztériumban szoktam vele beszélni a saját irodámban. És az, hogy a külügyminisztérium tisztségviselői kapcsolatot tartanak egy emberrel, aki 10 évig a saját hazája miniszterelnöke volt, az szerintem természetes. És tudják mit, képviselőtársaim, ez a jövőben is így lesz, a jövőben is rendszeresen fogunk vele kapcsolatot tartani, én a jövőben is fogok vele konzultálni a Nyugat-Balkánt érintő kérdésekben, azt nyilvánvalóan mining az irodámban fogom tenni, és mondok önöknek még valamit tisztelt képviselőtársaim, Nikola Gruevski támogatja saját hazájának euroatlanti integrációját. (...)” Szijjártó ez utóbbi mondattal arra utalt, hogy Vadai szerint Gruevski nem a nyugathoz, hanem inkább Putyin Oroszországához próbálta közelíteni a hazáját, amíg hatalmon volt, és hogy ilyen közelítésben sem szerencsés pont az Észak-Macedón NATO csatlakozási tárgyalások idején vele egyeztetni.
Szerző

Vagy elmenekül az országból, vagy börtön vár rá - oligarchatámadásról beszélt az ötödik leggazdagabb magyar

Publikálás dátuma
2019.06.13. 12:50
Bige László
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A jelek szerint lehet, hogy az sem elég, ha Bige László kiszáll egyes ágazatokból.
Két barátján keresztül már tavaly megüzenték Bige Lászlónak, hogy szabadon elhagyhatja az országot, de ha nem teszi, akkor börtönbe fog kerülni – ezt állítja az üzletember, aki a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában beszélt. (Az anyagot itt hallgathatja meg.)  Bige László szerint oligarchák állnak az ellen folyó vizsgálatok és a gyára bezáratása mögött, de neveket továbbra sem mondott. Szerinte megtámadott cégével a bíróságon is nyerni fognak, ha pedig megalakul az Európai Bizottság, az unióba is kiviszi majd az ügyet. Az üzletember, aki a leggazdagabb magyarok nem hiivatalos listáján az egyik hátrányának tartja, hogy nincsenek politikai kapcsolatai, de szerinte egy jogállamban nem múlhat ezen egy vállalat jövője, ezért azt kéri a hatóságoktól, hogy törvényesen járjanak el velük szemben. Bige László annak kapcsán nyilatkozott, hogy szolnoki vegyi üzemét bezáratta a katasztrófavédelem, amit egy ellene indított bosszúhadjárat részének tart. És a jelek szerint nem véletlenül. A történet egy törvénymódosítással kezdődött, és a jelek szerint a gyárbezárás egy köztes stáció. Bige László az egyik legnagyobb hazai műtrágyagyártó, aki a napi.hu legfrissebb listája szerint az ötödik leggazdagabb magyar az országban 170 milliárd forintra becsült vagyonával.
Szerző
Témák
Bige László