Király Gábort indíthatja a Fidesz Szombathelyen

Publikálás dátuma
2019.06.14. 07:55
Király Gábor
Fotó: FEDERICO GAMBARINI / dpa Picture-Alliance / AFP
Végleges döntés állítólag még egyik oldalról sem született. A kormánypárttól minden esetre nem lenne példátlan, hogy korábbi sportoló népszerűségét használja a választási sikerért. Közleményben reagált Király Gábor.
Király Gábort kérte fel a Fidesz, hogy párt színeiben induljon a szombathelyi polgármester-választáson – tudta meg a 24.hu. A felkérés tényét Király környezetében is megerősítették a portálnak, indulásának kérdése még nem dőlt el. 
A szombathelyi Fidesz hosszú ideje igyekszik megtalálni a megfelelő jelöltet az őszi önkormányzati választásra, miután Hende Csaba, az Orbán-kormány korábbi honvédelmi minisztere, a helyi Fidesz irányítója kiábrándult a polgármesteri posztot 2010 óta betöltő Puskás Tivadarból. A városi politika azt követően vált izgalmassá, hogy a Fidesz elveszítette közgyűlési többségét, miután a Pro Savaria Egyesület képviselő Molnár Miklós alpolgármester a rabszolgatörvény megszavazása után átpártolt a kormányoldaltól az ellenzékhez.
Király, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi kapusa kevesebb mint egy hónapja jelentette be visszavonulását. A Fidesztől nem szokatlan, hogy korábbi élsportolókat jelöljön fontos, főként önkormányzati tisztségekre.

Király reagált szombathelyi indítására

A sportoló honlapján jelentetett meg egy közleményt a sajtón végigfutó hírre: "26 évnyi profi labdarúgó karrier után jelenleg a szabadságomat töltöm, a visszavonulásom bejelentése óta nem adtam nyilatkozatot, interjút! Ez a közlemény is azért született, mert rólam megalapozatlan hír jelent meg számos hazai oldalon. Minden hiteles információ velem kapcsolatban a hivatalos oldalamon, a kiralygabor.eu-n érhető el! Kérem az adott médiumokat ne éljenek vissza a nevemmel, velem kapcsolatban ne hozzanak le légből kapott információkat! Maradok továbbra is a sport elkötelezett híve! Tisztelettel: Király Gábor"

Szerző
Frissítve: 2019.06.14. 18:49

Politico: A magyar kormány megvonta a támogatást a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom fesztiváljától

Publikálás dátuma
2019.06.14. 07:55

Fotó: Népszava
A Miniszterelnöki Hivatal illetékes államtitkársága törölte a félmilliós apanázst.
A magyar kormány megvonta az állami támogatást az irredenta Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett szélsőséges Felvidéki Magyar Sziget fesztiváltól, miután vizsgálat indult az ügyben – írja a Politico.  A cikkben kiemelik, hogy az évente megrendezett esemény vonzza a magyar szélsőjobb híveit. A Miniszterelnöki Hivatal illetékes államtitkársága hivatalos támogatóként törölte a félmilliós apanázst. Az idei felszólalók között szerepel Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, valamint Raffay Ernő történész, aki ontja magából az antiszemita kijelentéseket és az összeesküvés elméleteket – írja a lap. Hunyady Bulcsu, a Political Capital elemzője szélsőséges, revizionista szerveződésnek tartja a 64 Vármegye Mozgalmat. Azt írják, a csoport rendszeresen részt vesz nemzetközi neonáci gyűléseken, mint amilyen a Becsület Napja az egykori kitörés évfordulóján. Hogy a hatalom odaáll Toroczkai és a több szélsőséges figura mellé, az azért jó neki, mert gyengíti a Jobbikot. Egy fideszes illetékes szerint lehet, hogy a Mi Hazánk a radikális jobboldalt képviseli, ám a szerveződés minden bírálat ellenére hűséges a kormánypárthoz. A hatalom szintén nem ellenzékként kezeli a mozgalmat, az pedig odaáll Orbán kezdeményezései mögé.
Szerző
Frissítve: 2019.06.14. 13:30

Szívatópályára állították a nyugdíjasokat - kárpótlást vár egy nemzedék

Publikálás dátuma
2019.06.14. 07:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Nem az idősek szükségletei határozzák meg, mennyivel emelkedik járandóságuk.
Az idősek a jövő évi költségvetés vesztesei – állítják az országos nyugdíjas szervezetek. A helyzet javítására ötpontos javaslatcsomagot állítottak össze. Most is kiemelik az Országos Nyugdíjas Parlament legfontosabb követelését, a vegyes indexálás visszaállítását. Ha a kormány az ellátások éves emelésénél nemcsak az inflációt, hanem a nettó béremelkedést is figyelembe venné, a nyugdíjak a 2020-ra tervezett 2,8 százalékos növekedés helyett 5,6 százalékkal emelkednének – hangsúlyozta Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nyugdíjas Tagozatának vezetője a szervezetek csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szakértőik szerint ma nem az idős emberek szükségletei határozzák meg, hogy mire mennyi pénzt ad az állam, sokkal inkább a megszokás és a pénzmaradványok mértéke, s ezt megalázónak érzik – fogalmazott több nyugdíjas vezető. Azt tartanák elfogadhatónak, ha legalább az inflációval bővülne például a gyógyszertámogatás kerete, a nyugdíjprémium pedig beépülne a rendszeres ellátásokba. Azt is sérelmezik a nyugdíjasok, hogy 70 év után jövőre a kormány megszünteti az idősek és rokkantak kedvezményes szociális üdülési lehetőségét. Ennek kompenzálására azt javasolják, a medián nyugdíj alatti ellátásban (2018. januárban 101 795 forint) részesülők kapjanak havi 1000 forintos nyugdíjemelést januártól. Ehhez kapcsolódik, hogy módosító indítványt nyújtott be Korózs Lajos a parlamentnek, hogy az Erzsébet-program keretében továbbra is kedvezményes üdülési lehetőséget kaphassanak a nyugdíjasok, hiszen aktív korukban sokszor téglajegyek vásárlásával, máskor plusz műszakok felajánlásával támogatták az építéseket, felújításokat. A parlament népjóléti bizottságának szocialista elnöke emlékeztetett rá, hogy az ingatlanok, köztük szállodák, táborhelyek túlnyomó részének eredetileg szakszervezeti tulajdonosai voltak. A szociális üdültetés megszervezésével megbízott Nemzeti Üdülési Alapítvány korábbi kuratóriumi elnöke, Karácsony Mihály a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy amikor 2011-ben lejárt a megbízatása, 21 milliárdos vagyona volt a szervezetnek, az üdülési csekkek hasznából minden évben 4-5 milliárdot fordítottak szociális üdültetésre. Mint mondta: biztos benne, hogy az Erzsébet utalványok is hasonló hasznot termeltek, mégis megszüntette őket az Orbán-kormány. Sajtóhírek sora állítja: követhetetlen módon az alapítvány vagyona is eltűnt.                                      

Nem szüntetik meg a szociális üdültetést

A szociális üdültetés megszervezésével megbízott Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kétnapos gondolkodás után tegnap délután azt közölte az MTI-vel, hogy nincs szó a nyugdíjasok és fogyatékkal élők szociális üdültetésének megszüntetéséről. Az Erzsébet-program jövő évi üdülési lehetőségeire szeptember 15-től lehet pályázni. A közleményből az nem derül ki, hogy a kormány a közfelháborodás hatására váltott álláspontot vagy a törvénycsomagban rögzített szöveget írták meg rosszul.

Frissítve: 2019.06.14. 13:12