Péterfalvi Attila;Európai Ügyészség;

Nem tetszik Péterfalvinak az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért szervezett aláírásgyűjtés

A kormányközeli Magyar Nemzetnek fejtette ki aggodalmait a NAIH elnöke.

Hatszáznyolcvanezer magyar állampolgár személyes adatai juthattak az EU-n kívülre azáltal, hogy Hadházy Ákos az európai ügyészséghez való csatlakozásért folytatott aláírásgyűjtésbe adatfeldolgozóként vont be külföldi cégeket – erről írt pénteki számában a Magyar Nemzet. A lapnak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azt mondta: ezenkívül is számos aggály merült fel a szignók gyűjtésével kapcsolatban.

Péterfalvi Attila szerint problémás az a tény, hogy az adatok külföldre kerülhettek. Az aláírásgyűjtés interneten fellelhető adatkezelési tájékoztatójában ugyanis az egyesült államokbeli The Rocket Science Group LLC és a kanadai Sync.Com Inc. céget jelölték meg adatfeldolgozókként. Mindez azt is jelentheti, hogy külföldre, Kanadába vagy az Egyesült Államokba kerülhettek azoknak a személyes adatai, akik Magyarország európai ügyészséghez való csatlakozását szerették volna elérni támogató aláírásukkal.

– Számomra kérdéses a közjegyző szerepe a folyamatban, aki a tájékoztatás szerint hitelesíti az íveket – folytatta Péterfalvi, hozzátéve, hogy ennek a hitelesítésnek nem világos a tartalma. – A közjegyző nem tudja megállapítani, hogy az adatok stimmelnek-e vagy hiteles-e az aláírás, erre csak a Nemzeti Választási Irodának vannak eszközei – mondta.

A NAIH vezetője adatkezelési szempontból a pártok szerepét is problémásnak látja az aláírásgyűjtésben. – Nem tudni, hogy a pártok milyen pozícióban, milyen jogviszony részeként segítették az aláírásgyűjtést – mondta az elnök. Péterfalvi szerint az is problémát okoz, hogy nem ismert, mikor semmisítik meg az íveket.

„Ha akarja, az összeset megszámolhatja”

Hadházy Ákos később a Facebook-oldalán reagált a Magyar Nemzet cikkére. Kiemelte, hogy az aláírásgyűjtést körülbelül egy hónappal később kezdték, mint szerették volna, éppen azért, hogy a 2018 nyarán frissen életbe lépő GDPR szabályoknak mindenben megfeleljenek. –Ez technikailag nehezítette a szervezést, de megoldottuk a felmerült kérdéseket – hangsúlyozta.

Szerinte az, hogy adatok nem lehetnek külföldi szervereken, egy mítosz. A lényeg az, hogy ezeknek biztonságosaknak, szabályokban rögzített szolgáltatóknak kell lenniük. A hírlevelek küldésére használt Mailchimp rendszer is ilyen.

– Két párt vett részt szervezetten a gyűjtésben, az MSZP és a Momentum összesen 130 ezer aláírást gyűjtött. A megállapodásunk szerint viszont ők saját íveken, saját adatkezelési szabályzattal, jogilag külön aláírásgyűjtést végeztek. Péterfalvinak ezt tudnia kell, a pártlap munkatársát viszont láthatóan nem érdekli – tette hozzá.

Mindemellett kiemelte: közjegyzőt akkor bíztak volna meg, ha elérik az egymillió aláírást, és természetesen a törvényeknek megfelelően az íveket 90 napon belül meg fogják semmisíteni.

– Ha Rogán Antal alkalmazottai szerint annak idején 15 perc elég volt meggyőződni a Soros-konzultáció hitelességéről, akkor Rogán alkalmazottait szívesen várom 15 percre az aláírások megtekintésére – folytatta Hadházy, és kiemelte, hogy ők (a Soros konzultációt lezáró sajtótájékoztatóval ellentétben) nyitott dobozokat vittek a Parlamentbe, a sajtó képviselői bármelyikbe belenézhettek és nyitott dobozokat szeretnének Trócsányi miniszterhez is vinni.

– A miniszter, ha akarja, az összeset megszámolhatja – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a 680 ezer aláírás között lehetnek természetesen hibásak, hiányosak, duplán aláíró személyek. Mint minden ilyen akciónál, néhány százalék lehet, tapasztalataik szerint itt is körülbelül 3-5 százalék.

Szerinte Péterfalvi Attila még aggályait sem fejtette ki Kubatov-listával kapcsolatban, amelynek létezésére számtalan bizonyíték is van.