Előfizetés

Hőségriadóban semmi sem védi a dolgozót

G.E.
Publikálás dátuma
2019.06.14. 18:44
Illusztráció
Fotó: AFP
Szerdától a legmagasabb szintű hőségriasztás van érvényben, de a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) munkavédelmi bizottságának elnöke szerint a részletes szabályok hiányában sokszor csak a munkaadók jóindulatán múlik, hogy mennyire segítik a munkavégzést ilyen körülmények között.
Kondor Norbert arra emlékeztet, hogy a munkavédelmi törvény szerint a munkáltató felelős a biztonságos munkavégzés követelményeinek megteremtéséért, de ez jelenleg csak annyit jelent, hogy „pihenőhelyeken, a különféle szolgálati feladatokat ellátó személyzet helyiségeiben, az egészségügyi létesítményekben, az étkezdékben és az elsősegélyhelyeken biztosítani kell a helyiségek rendeltetésének megfelelő hőmérsékletet”, valamint nagy melegben a munkavállalók részére legalább félóránként hideg védőitalt kell biztosítani. Ennél sokkal több azonban a hatályos jogszabályokból nem derül ki, vagy nem egyértelmű a szabályozás. Az építkezéseken például a hőmérséklet mellett a szélsebességet és a páratartalmat is figyelni kellene, szabadban félóránként kell hideg vizet adni a dolgozóknak, de már az sem világos, hogy óránként öt vagy tíz percnyi munkaszünetet kell-e biztosítani. Az sincs rögzítve sehol, hogy ezt az időt az emberek hol tölthetik el, mert a tűző nap alatt – hűtött helyiség hiányában – aligha képesek felfrissülni. A szakemberek hőségriadó idején arra szólítják fel a strandolókat, hogy dél körül ne tartózkodjanak a szabadban, de az építőmunkásnak tennie kell a dolgát? – teszi fel a kérdést a szakszervezeti vezető. Az érdekvédő szerint a jogalkotónak, vagyis a kormánynak kellene megfelelő választ adnia, hiszen az utóbbi években egyre szélsőségesebbé váló időjárás új kihívások elé állítja a dolgozók szervezetét is.  

Veszélyes lehet a gyerekekre az Aldi visszahívott fajátéka

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.14. 15:36
FOTÓ: Népszava
A játékokról ritka esetben kis részek leválhatnak, amit a gyermek lenyelhet.
 Az Aldi Magyarország és beszállítója, az U. Leinss GmbH azonnal visszahívja a Fa építőjáték termék „Város”, „Virágos rét”, illetve „Állatos építőjáték” fajtáit, mivel 
ezekről a játékokról ritka esetben kis részek leválhatnak, amit a gyermek lenyelhet

- közölte az Aldi pénteken az MTI-vel. Egyúttal kérik, hogy az érintett játékokat ne használják.    A termék 2019. április 14-től 2019. június 13-ig volt kapható az Aldi magyarországi üzleteiben, az értékesítést az áruházlánc 2019. június 12-én, illetve 13-án felfüggesztette. A 86076-os cikkszámú Fa építőjáték három érintett fajtáját a vásárlók bármely magyarországi Aldi üzletbe visszavihetik, a vételárat a vásárlást igazoló blokk nélkül is visszakapják.
A visszahívás nem érinti ugyan a Fa játék „Felhőkarcolók” típusát, a vásárlók ezt a terméket is indoklás nélkül visszavihetik az üzletekbe, a termék árát visszatérítik

– közölte az Aldi.

Lezárta a Spanyolországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást az EU

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.14. 14:18
Illusztráció
Fotó: Silas Stein / Picture-Alliance / AFP
A gazdasági válság kitörése után, 2011-ben még 24 uniós tagország ellen folyt ilyen eljárás, utolsóként Spanyolországgal szemben szűnt meg.
Lezárta a Spanyolországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást pénteken az Európai Unió, megerősítve, hogy Madrid hosszú évek után a bruttó hazai termék (GDP) három százaléka alá tudta szorítani költségvetési hiányát. Spanyolország 2009 februárja óta állt túlzottdeficit-eljárás alatt, eredetileg 2012-re kellett volna az uniós szabályok szerint megszabott szintre mérsékelnie a költségvetési hiányt, a határidőt azonban négyszer is meg kellett hosszabbítani.
A legfrissebb adatok szerint a spanyol költségvetési hiány tavaly a GDP 2,5 százalékát tette ki, így több mint tíz év után először alatta maradt a 3 százalékos uniós határértéknek. Az Európai Bizottság azt várja, hogy a mutató idén 2,3 százalékra, jövőre pedig 2 százalékra csökken. Spanyolországban az államadósság szintje a GDP mintegy 97,1 százalékát tette ki 2018-ban, ami az egyik legmagasabb érték az euróövezetben.
A gazdasági válság kitörése után, 2011-ben még 24 tagország ellen folyt ilyen eljárás, utolsóként Spanyolországgal szemben szűnt meg a tagállamok pénzügyminisztereit tömörítő tanács pénteki döntésével. Olaszország ellen azonban ismét elindulhat a túlzottdeficit-eljárás, miután a múlt héten erre tett javaslatot az Európai Bizottság.