Jövőre dől el, kiadják-e Assange-ot az Egyesült Államoknak

Publikálás dátuma
2019.06.14. 20:09

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
2020. február 25-től ötnapos kiadatási meghallgatást kell tartani a Wikileaks alapítójának ügyében
Egy londoni bíróság elrendelte, hogy 2020. február 25-től ötnapos kiadatási meghallgatást kell tartani Julian Assange ügyében, akkor dőlhet el, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak – írja a BBC cikke alapján az Index.  Az csütörtökön derült ki, hogy Sajid Javid brit belügyminiszter aláírta a Wikileaks alapítójának kiadatását, a végső döntést azonban a bíróságnak kell majd kimondania. Mint azt már korábban megírtuk, Assange hét éven át élt Londonban Ecuador nagykövetségén, ahova
a brit igazságszolgáltatás elől menekült, hogy ne adhassák ki Svédországnak, ahol nemi erőszak gyanúja miatt nyomoznak utána.

Assange valójában nem a svéd vádaktól tartott igazán, hanem attól, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, ahol a szexuális visszaéléseknél sokkal súlyosabb büntetési tétellel fenyegetett bűncselekményekkel, a többi között titkos adatok törvénytelen megszerzésével és államtitoksértéssel vádolják. Assange-ot azt követően vették őrizetbe a brit hatóságok április 11-én, hogy  
Ecuador végül megvonta tőle a menedéket, majd azért ítélték 50 hét letöltendő szabadságvesztésre, mert nem jelent meg a bíróságon.

Washington az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb számítógépes támadásával vádolta meg a WikiLeaks portál alapítóját, aki 2010-ben az amerikai kormányzati számítógéprendszerről  
több százezer titkosított információt - köztük az afganisztáni és az iraki háborúval kapcsolatos dokumentumokat - lopott el és szivárogtatott ki.

Az igazságügyi minisztérium május végén tizenhét újabb vádpontot ismertetett Assange ellen. Ezek szerint törvénybe ütköző módon hozta nyilvánosságra titkos források nevét, emellett szövetkezett Chelsea (született Bradley) Manninggel, az amerikai hírszerzés egykori elemzőjével, hogy bizalmas információkhoz jusson. A WikiLeaks-alapító nemcsak segítette és biztatta Manninget a bizalmas anyagok ellopásában, hanem életveszélybe sodort informátorokat - afgánokat, irakiakat, újságírókat, vallási vezetőket, jogvédőket, az elnyomó rezsimek másként gondolkodóit - azzal, hogy leleplezte személyazonosságukat. 
Assange több évtized börtönre számíthat, ha elítélik.

Szerző
Témák
Julian Assange

Lemond Pavel Filip kormánya

Publikálás dátuma
2019.06.14. 17:49

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
A jelenleg kormányzó párt alelnöke szerint ez az egyetlen kiút politikai válságból
Lemond Pavel Filip eddigi moldovai miniszterelnök kormánya, a korábban kormányzó Moldovai Demokrata Párt (MDP) pedig ellenzékbe vonul lehetőséget biztosítva ezzel a politikai válság rendezésére – jelentette be pénteken Vladimir Cebotari, az MDP alelnöke. Mint mondta, az MDP elismeri Maia Sandu miniszterelnök szombaton megalakult koalíciós kormányát.  
„Ellenzékbe vonulunk ... [Pavel Filip] kormánya lemond minden miniszterével. Ez az egyetlen kiút a politikai válságból”

– hangsúlyozta Cebotari. Igor Dodon, az ország alkotmánybírósága által hivatalából felmentett elnök jelzésértékűnek és egyedül helyénvalónak minősítette az MDP vezetőségének azt a döntését, hogy ellenzékbe vonul, és felhívást intéz a kormányzat, illetve a kormányhivatalok blokádjának feloldására. Bár Moldovában múlt szombaton koalíciós kormányt alakított a Dodont támogató Szocialista Párt és az Európai Unió-párti Acum (Most) pártszövetség, az előző kormányt adó, Vladimir Plahotniuc oligarcha irányította MDP a befolyása alatt álló alkotmánybírósághoz fordult, azt állítva, hogy a február végi választások nyomán
a pártok nem tudtak a törvényesen előírt 90 napos határidőn belül kormányt alakítani, ezért az államfőnek fel kellett volna oszlatnia a parlamentet.

A bírói testület az MDP-vel egyetértésben vasárnap felfüggesztette tisztségéből Dodont. Egyben a demokrata párti Filip eddigi miniszterelnököt nevezte ki ideiglenes államfőnek. 
Filip bejelentette a parlament feloszlatását, és szeptember 6-ára előrehozott választást írt ki.

A parlament ennek ellenére folytatta munkáját, és Dodon sem hajlandó feladni elnöki jogköreit. Plahotniuc hívei viszont eddig a kormányhivatalok blokádjával akadályozták az új kormány tagjait, hogy elfoglalhassák helyüket. Moldovában így patthelyzet, lényegében kettős hatalom alakult ki.
Szerző
Témák
Moldova
Frissítve: 2019.06.14. 18:00

Szigorított az EU: Nehezebb lesz robbanóanyagok alkotóelemeihez jutni

Publikálás dátuma
2019.06.14. 17:01
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock
A rendelet azért jött létre, hogy a feltételezett terroristák ne gyárthassanak házi robbanószerkezeteket.
Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a robbanószerkezetek házi előállításához felhasználható vegyszerek használatára és forgalmazására vonatkozó szabályok további szigorítását azzal a céllal, hogy a feltételezett terroristák ne gyárthassanak házi robbanószerkezeteket - közölte az uniós tanács pénteken. A tájékoztatás szerint
az új szabály felszámolva a meglévő hézagokat új vegyszereket vesz fel a betiltott szerek listájára, és egyértelmű engedélyezési és nyomonkövetési rendszereket hoz létre a veszélyes vegyszerek értékesítése területén.

Az új szabályok a veszélyes vegyszerek internetes kereskedelmére is vonatkoznak. Az intézkedést az indokolja, hogy az Európai Unió területén 2015 és 2017 között elkövetett terrorista támadások közel 40 százalékában házilag készült robbanószerkezeteket használtak, amely egyértelműen rámutat a vonatkozó uniós szabályzás hiányosságaira - írták. A robbanóanyag-prekurzorok olyan vegyi anyagok, amelyek törvényes célokra felhasználhatók, de vissza lehet élni velük házi készítésű tiltott robbanóanyagok előállítása céljából. A rendelet a prekurzorok két különböző kategóriáját határozza meg.
A korlátozott prekurzorok nem bocsáthatók a lakosság rendelkezésre, a lakosság nem hozhatja be az unió területére, nem birtokolhatja, és nem használhatja fel őket. Az úgynevezett szabályozott prekurzorok esetében a gazdasági szereplőknek jelenteniük kell a gyanús tranzakciókat.

Az új szabályok jelentősen korlátozzák az ilyen anyagok lakossági elérhetőségét, és biztosítják, hogy a gyanús tranzakciók az ellátási lánc minden pontján megfelelő módon ellenőrizhetőek legyenek. A tagállamoknak a rendeletben foglalt feltételek mellett továbbra is lehetőségük lesz olyan engedélyezési rendszerek létrehozására, amelyek révén bizonyos korlátozott robbanóanyag-összetevők a fentiek ellenére is elérhetők lesznek a lakosság számára. Az új szabályok emellett
számos képzési és tájékoztatási kötelezettséget is bevezetnek a nemzeti ellenőrző hatóságok,

valamint azon gazdasági szereplők számára, amelyek robbanóanyag-prekurzorokat állítanak elő vagy forgalmaznak. Az új szabályozás elfogadásával a jogalkotási folyamat lezárult, az unió hivatalos lapjában való közzététel után 20 nappal kell alkalmazni.
Szerző
Témák
robbanóanyag