Szövetségi engedély nélkül tartották meg a tömegbalesethez vezető tótkomlósi ralit

Publikálás dátuma
2019.06.15. 13:34

Fotó: Für Henrik
Törvényt sérthettek a szervezők, mivel nem kértek hozzájárulást a Magyar Nemzeti Autósport Szövetségtől.
A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) nem adott ki hozzájárulást, engedélyt a tótkomlósi raliverseny megrendezéséhez - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel. A múlt vasárnapi verseny záróprogramja közben egy raliautó a nézők közé hajtott, tizenegyen megsérültek. Oláh Gyárfás elnök az MNASZ vezetősége nevében szombati közleményében azt írta: "szeretnénk egyértelműen rögzíteni, a verseny rendezője nem kérte meg szövetségünktől a 2004. évi I. törvényben előírt országos sportági szövetségi hozzájárulást, nem nyújtott be semmiféle dokumentációt a verseny biztonságos megrendezhetőségének vonatkozásában és így szövetségünk nem is vizsgálta a rendezvényt és nem is adott ki semmiféle hozzájárulást a verseny megrendezéséhez".
 A közleményben kitértek arra is, hogy több olyan szervezet is tevékenykedik Magyarországon, amelyek az autósport területén jogellenesen magának tulajdonítják az országos sportági szövetségi hozzájárulás kiadásának jogát.      "Amennyiben jelen esetben is ilyen, nem jogszerűen kiadott hozzájárulással rendelkezett a szervező, úgy a hatóságok minden bizonnyal vizsgálni fogják ennek körülményeit, az esetlegesen kiadott hozzájárulások jogi hátterét és esetleges szerepüket a sajnálatos baleset kialakulása kapcsán" - olvasható a szervezet levelében.
Mint lapunk is beszámolt róla, Tótkomlóson engedélyezett autóversenyt tartottak a belvárosban és a rendezvény záróprogramja közben egy raliautó a nézők közé hajtott. A 11 sérült közül kilencen kerültek kórházba: hárman súlyosan, hatan könnyen sérültek meg.     Az Orosházi Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja a történteket
Szerző

Előválasztási birkózás: Karácsony Gergely mellett kampányolt Tóth József

Publikálás dátuma
2019.06.15. 12:05

Fotó: Molnár Ádám
A Lehel téren három pult állt, a végén csak kettő maradt.
Előválasztási tájkép a Lehel Piacon: balra momentumos pult, jobbra a Demokratikus Koalíció aktivistái gyűjtenek szignókat, középen Karácsony Gergely kampányol. Balra csendesség, jobbra is, Karácsony viszi el a showt a kerületben. Nem csoda, van egy nehézsúlyú kampányembere, Tóth József. Az 1994 óta egyfolytában polgármester szavakkal nem korteskedik Karácsony mellett, gesztussal viszont igen: aláírja hogy, őt akarja főpolgármester-jelöltnek. Ha van valaki, akitől tudtam tanulni, az pont ő – állítja Karácsony Gergely, hogy a XIII. kerület polgármestere sokat segített neki, amikor első ciklusa alatt tanulta Zuglóban a városvezetői szakmát. Karácsony szerint pont Tóth József példája bizonyítja, hogy szociáldemokrata „kormányzással” igenis sikerre vihető egy város – kormányzati ellenszélben is. Aztán Karácsony Gergely átsétált a Momentum pultjához, és szignójával támogatta Kerpel-Fronius Gábor indulását az előválasztáson, jelezve, hogy hisz a demokratikus versenyben. Annak ellenére, hogy – miként az Indexnek adott interjújában is kimondta, az előválasztás részesei nem mindig tartják magukat a fair play szabályaihoz, például Gyurcsány Ferenc is rapid módon kihátrált abból az egyezségből, mely szerint Karácsony Gergelyt támogatja, mint a február eleji előválasztás győztesét.) Megjegyzendő: pont a XIII. kerületben van némi áthallás a DK előválasztási manőverei és a 2014-es önkormányzati választások között, akkor ugyanis Gyurcsány Ferenc pártja az egykori Együttel, a Moma-val (Bokros Lajos formációja) közös listát állított és közös jelölteket indított azokkal Tóth József és a szocialisták favoritjaival szemben. Végül mind a 15 egyéni képviselőséget azok húzták be, akiket Tóth József támogatott. Most a DK aktivistái fogták magukat, összecsomagolták a pultjukat, és távoztak.

Vállalásokat tesznek az előválasztáson részt vevők

Kérdésre válaszolva Karácsony azt mondta, egy szabad és zöld Budapestet szeretne. Úgy véli, a zöld elemek már minden párt és minden jelölt programjában „kötelező elemként” megjelentek, de – folytatta – ő már nagyjából 10 éve képviseli a szolidáris és zöld városról szóló várospolitikai víziót. Kitért arra is, hogy mindenki, aki részt vesz az előválasztáson, komoly vállalásokat tesz:
  • aki megnyeri, annak minden erejével Tarlós István kihívójaként azért kell dolgoznia, hogy megváltoztassa Budapestet.
  • és annak, aki nem nyeri meg, minden erejével a győztest kell támogatnia.
Szerinte az előválasztáshoz hasonló események nagyon sokat segítenek abban, hogy visszahozzák Magyarországon a demokrácia megtépázott szellemét. Az elmúlt időszak beszélgetései alapján egyébként úgy véli, „sikerült felrázni” a fővárosiakat, és június 20. és 26. között magas részvétel mellett fogják kiválasztani jelöltet. A péntek esti előválasztási vitáról készült tudósításunkat itt találják.
Szerző
Frissítve: 2019.06.15. 13:17

Jutalmat kapnak a Hableány kiemelésében részt vevők

Publikálás dátuma
2019.06.15. 11:04

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
A Magyar Nemzet információi szerint a jutalmazáskor kiemelten kezelik majd a búvárokat és közvetlen felszíni segítőiket.
Megjutalmazzák azokat, akik részt vettek a május 29-én elsüllyedt Hableány sétahajó és a benne rekedt halottak kiemelésében a Dunából – értesült a Magyar Nemzet.  A kormányközeli lap úgy tudja, hogy a jutalmazáskor kiemelten kezelik majd azokat, akik az életüket veszélyeztették a mentés során, azaz a búvárokat és közvetlen felszíni segítőiket. „Az ő hősies helytállásukat a dél-koreai egység parancsnoka és az ázsiai ország budapesti nagykövetsége éppúgy elismerte, mint a magyar állami vezetés és a közvélemény” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy 498-an vettek részt a műveletben.
Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető Panoráma-Deck Kft. sértetti képviselője a Magyar Nemzetnek kijelentette: a nyomozás eddigi adatai szerint a Viking Sigyn szállodahajó megszegte a hajózási szabályzat előzésre vonatkozó előírásait. A svájci tulajdonú vízi jármű személyzete nem jelezte előzési szándékát a Hableány személyzetének, még csak hangjelzést sem adott, és az előírt oldaltávolságot sem tartotta be – mondta. Mindezt a Viking Sigyn ukrán kapitányával szembeni gyanúsítás is tartalmazza. Jurij C.-t csütörtökön helyezték szabadlábra 15 millió forint óvadék ellenében; jelenleg egy budapesti szállodában tartózkodik, lábán nyomkövetőt visel, és hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen.
A Magyar Nemzet különböző forrásokból arról értesült, hogy a büntetőeljárással párhuzamosan több kártérítési per is indulhat, amelyek jó eséllyel csak a büntetőügy jogerős lezárása után érnek majd véget. A dél-koreai turistacsoport útját szervező iroda már az első napokban jelezte kártérítési igényét. Ugyanakkor a külföldi áldozatok hozzátartozói is kártérítésért indítanak majd pereket, a Hableány matrózának és kapitányának rokonai pedig már meg is bíztak ügyvédeket ebből a célból. Mint írják, a magyar személyzet szempontjából a tragédia jogilag munkahelyi halálos balesetnek minősül, ennek anyagi következményeivel együtt. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az üzemeltető ki is fizeti majd az őt terhelő összeget, ám azt utána ráterheli a büntetőeljárásban elmarasztaltra, illetve a Viking Sigyn üzemeltetőjére. A Hableány kiemelésében az állami szereplők – Belügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Országos Mentőszolgálat, Műegyetem – mellett civil szervezetek, cégek is részt vettek. Számláikat állami költségvetésből fizetik majd ki, ám ezeket az összegeket vélhetően ugyancsak ráterhelik a felelősre. A becslés szerint több száz millió forintra rúg a kártérítési igény – olvasható a Magyar Nemzetben. A két hajó Budapesten a Margit hídnál május 29-én este ütközött össze, az egyik jármű – a Hableány nevű kirándulóhajó, fedélzetén kétfős magyar személyzettel és harminchárom dél-koreai turistával – elsüllyedt.