Előfizetés

Még vasárnap is 36 fokot mérhetünk, de lassan véget ér a kánikula

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.15. 17:04

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A hőség mellett zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adtak ki a hét utolsó napjára.
Egy hullámzó frontrendszer hatására a már napok óta tartó kánikula lassan véget ér, a fronttal érkező nedves, labilis levegő miatt azonban fülledt időre készülhetünk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Vasárnap az ország nagyobb részén már mérséklődik a nappali felmelegedés: a középhőmérséklet északnyugaton már 25 fok alatt, keleten, északkeleten ugyanakkor még 27 fok körül valószínű. A hőség miatt vasárnapra nyolc megyére (Bács-Kiskun, BékésBorsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, HevesSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok) adott ki másodfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A fővárosban és PestBaranya, FejérKomárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30 és 36 fok között várható, de északnyugaton helyenként 30 fok alatt valószínű.
A déli óráktól az országban többfelé várható zivatar, melyhez helyenként felhőszakadás, jégeső, illetve 60-70, egy-egy helyen 80-100 km/h-s szélrohamok társulhatnak. Heves zivatarok kiemeltebb eséllyel a középső országrészben, az Alföldön fordulnak elő a délutáni, kora esti órákban, de kialakulásukhoz máshol is elégségesek a feltételek. A zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. 

Szúnyoginváziótól szenvednek a balatoni üdülővárosokban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.15. 16:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egymást érik a kémiai és biológiai irtások az üdülőrégióban, a májusi esőzések miatt soha nem látott rajokban kelnek ki és támadnak a csípőszúnyogok.
Újabb kémiai szúnyogirtást rendel el a Balatonnál keddtől az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ). Balassa Balázs , a szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, , talán még sosem volt ennyi szúnyoggyérítési akció a tónál június közepéig, mint az idén, de a szúnyoginvázió elkerülése érdekében a szervezet újabb kémiai beavatkozás elrendeléséről döntött. Ezt június 18-ától 6400 hektáron fogják elvégezni, kedvezőtlen időjárás esetén pár napot csúszva Az újabb irtásra azért van szükség, mert csapadékos május kedvezett a vérszívók szaporodásának. 
Az ügyön folyamatosan dolgozik az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) is, már április végén megkezdte a biológiai irtást a Balaton térségében, és azóta elvégzett egy kémiai beavatkozást is. Az üdülőrégió szúnyogirtását koordináló Balatoni Szövetség a zavartalan turisztikai szezon érdekében már májusban is hozott egy határozatot arról - a csípésszámokat folyamatosan monitorozó szakértői csoport javaslatára -, hogy pluszbeavatkozást finanszíroz. Május 23-24-én légi biológiai szúnyoggyérítést végeztek, akkor csak 2000 hektárnyi területen, most pedig egy soron kívüli légi kémiai szúnyogirtás lesz az önkormányzatok költségén. 
 A múlt év tavaszán a balatoni önkormányzatok pénzéből egy biológiai és egy kémiai gyérítést tudtak elvégeztetni, ami kevésnek bizonyult. Tavaly a csapadékosabb időjárás miatt a tervezettnél jóval nagyobb mértékben kellett védekezni, és idén is hasonló helyzetre lehet számítani – a 47 önkormányzatnak ezért mintegy 60 millió forintot kellett összegyűjtenie, hogy négy irtást is meg tudjanak fizetni. A csípőszúnyogok gyérítésében három éve megváltozott gyakorlat szerint közvetlen költségvetési támogatás helyett az OKF végezteti el a beavatkozást a balatoni szezonban, míg a turisztikai elő- és utószezonban továbbra is a helyi önkormányzatokat tömörítő BSZ látja el a feladatot. Az önkormányzatok, illetve térségek dönthetnek a nyári szezonban is pluszbeavatkozásokról a saját költségükre.

Béremelést ígér a kormány az ápolóknak, de nem mindenki örül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.15. 15:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nyolc százalékos alapbér-emelést jelentettek júliustól, 2022-ig pedig két és félszeres bérnövekedéssel kecsegtetik a szakmát. Több ezer dolgozó azonban meg sem érzi az első ütemet.
Július 1-jével nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten. Az idei emelés fedezete 14 milliárd forint, jövőre pedig 82 milliárd forint lesz, idézi  Horváth Ildikó szavait az MTI. Az államtitkár szerint még 2022-ben is nő majd az érintettek fizetése a fokozatos fejlesztés jegyében (sejthetően nem függetlenül az országgyűlési választási kampánytól – a szerk). A mostani béremelésen túl 2020 januárjában 14 százalékos, novemberében újabb 20 százalékos, végül 2022 januárjában további 30 százalékos egészségügyi szakdolgozói béremelés lesz. Ezzel a 2016-os szinthez képest 2,5-szeresére fog emelkedni a szakdolgozók bére 2022-re.

Van, akinek csak papíron nő a bére

A szakmában már egy ideje ismert négylépcsős emeléssel azonban nem mindenki elégedett: Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke korábban lapunknak nyilatkozva elszomorítónak és megdöbbentőnek nevezte, hogy a kormány nem döntött az orvosok, és a műszakiak bérének emeléséről. Hozzátette: hosszú hónapok óta egyeztettek a tárcával, ezért is érthetetlen, és óriási elkeseredést okoz az, ami történt, illetve nem történt meg. 
Ráadásul a 8 százalékos emelést már korábban is megígérték, csak akkor novemberre – ezt már Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke jegyezte meg a Népszava kérdésére. A szakdolgozói kamara az első ütemre nagyobb, 25 százalékos emelést javasolt a kormánynak, mivel a januári garantált bérminimum korrekciókkal a bértábla alsó része „összecsúszott”. Azaz, a kezdő is épp annyit kaphat, mint a már több éve pályán lévő: 
ha most júliusban csak a már bejelentett nyolc százalékos emelés lesz, akkor körülbelül 4-5 ezer embernek attól még nem lesz több pénze a borítékban. Ők mindössze papíron kapnak majd egy új besorolást.

A Fidesz szerint Gyurcsány

Hogy-hogy nem, az egészségügyi béremelésről is Gyurcsány Ferenc ugrott be a Fidesznek: a bejelentés apropóján közleményben fejtették ki, hogy az ellenzéket vezérlő Gyurcsányék az egészségügyi dolgozókat sem becsülték, kormányzásuk alatt megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták őket, ezzel kiszámíthatatlanná tették megélhetésüket, több ezer ápolót az utcára tettek és az utánpótlásukat is leépítették. Hozzátették, Gyurcsányék az elmúlt években sem támogatták azokat a költségvetési többlettámogatásokat, amelyeket a kormány az egészségügyre és az ápolói béremelésre adott.