Előfizetés

A kormánynak üzentek az MTA bedarálása miatt a szegedi professzorok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.15. 22:23

Fotó: Népszava
Állásfoglalásukban azt kérik: ne engedjék hogy ilyen nagy kár érje az akadémiai kutatórendszert.
Felszólítjuk az ország sorsáért felelősséggel tartozó kormányt és a parlamenti képviselőket, hogy ne támogassák a törvénytervezetet, ne engedjék, hogy a nemzetközi szinten is kiválóan teljesítő, az ország jövője és fejlődése szempontjából kulcsfontosságú akadémiai kutatórendszert ilyen nagy kár érje” – olvasható a Szegedi Tudományegyetem több tanára és professzora által aláírt nyilatkozatban, melyet az Akadémiai Dolgozók Fóruma tett közzé. Az aláírók hangsúlyozzák: a Szegedi Tudományegyetem egyetemi és főiskolai tanárai, professzor emeritái és professzor emeritusai megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Palkovics László június 4-én benyújtotta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átszervezésére vonatkozó törvénytervezetet, mely rendkívül komoly károkat okoz a magyar tudománynak. „Ez a lépés figyelmen kívül hagyja az MTA Közgyűlése által is támogatott javaslatokat, a jövő legígéretesebb magyar tudósainak, a Lendület kutatócsoportok vezetőinek kérését, számos hazai és nemzetközi tudományos szervezet véleményét” – teszik hozzá.

Feljelentést tesz a MÁV, miután a forgalomból kiállított vonat a semmi közepén hagyta az utasokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.15. 21:45
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Belső vizsgálatot indítanak és kártérítést ígérnek az érintetteknek.
Belső vizsgálatot indít és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt feljelentést tesz a MÁV-Start a pénteken kimaradt és több utassal tárolóvágányra húzott monori vonat ügyében az eset mielőbbi tisztázására, és kártérítést nyújt az érintetteknek – közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel. Szombaton egy olvasói közlés alapján az Index írta meg, hogy a Monor felé 40 perces késéssel indult vonat 1 kilométer után megállt, az utasok egy idő után keresni kezdték a kalauzt, de kiderült, hogy nem csak a kalauz, hanem a mozdonyvezető is eltűnt. A portál szerint ezután felhívták az információt, amely közölte velük, hogy nem lehetnek a vonaton utasok, mivel ilyen vonat sincs, azt kiállították a forgalomból. Bár olvasójuk szerint a diszpécser megígérte, hogy küld hozzájuk egy biztonsági őrt, aki visszakíséri őket az állomásra, az utasok elindultak vissza gyalog, de az meg veszélyes volt a sínek között, másfelé pedig nem tudtak haladni. A történtekről először a 444.hu számolt be egy Facebook-bejegyzés alapján.
A MÁV közleményében azt írja: péntek délután a menetrend szerint 17.38-kor Monorra induló, S50-es jelzésű járat mozdonyvezetője röviddel az indulási idő előtt a Nyugati pályaudvaron jelentette, hogy a mozdony műszaki hibája miatt a vonat nem fog tudni közlekedni. A vasúttársaság üzemirányítása úgy döntött, hogy a nagyobb késések elkerülése érdekében ezt a monori járatot lemondja.
Hozzátették, hogy ezek után az utasokat leszállították, a Nyugati pályaudvar utastájékoztató kijelzőire kiírták, hogy a vonat nem indul. A hangosbemondón többször felhívták az utasok figyelmét arra, hogy szálljanak át a 17. vágányon álló szerelvényre, az lesz a következő induló járat Monor felé. Mint írták, az utasok leszállása után a szerelvényt az állomás tolatómozdonyával kihúzták egy távolabbi tárolóvágányra. Később a MÁVDIREKT-et felhívta egy a személykocsiban maradt utas, aki elmondta, hogy többen is a vonaton vannak. A pályaudvar ügyeletese a helyszínre küldte a biztonsági őrség munkatársait, hogy kísérjék vissza az utasokat a peronokhoz a mintegy 200 méterre lévő tárolóvágánytól.

Kártérítést ígérnek

A vasúttársaság belső vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy az indulásra váró vonaton megfelelően tájékoztatták-e az utasokat a járat lemondásáról és a kivontatás megkezdésekor meggyőződtek-e a személykocsik kiürítéséről. A MÁV-START emellett kártérítést nyújt azoknak az utasoknak, akik péntek délután a Nyugati pályaudvarról nem tudtak elutazni a 2786-os számú monori személyvonattal. A visszatérítési és kártérítési igényeket a vasúttársaság ügyfélszolgálata kezeli és bírálja el, amelyhez az utazásra jogosító menetjegyet, bérletet bemutatva fordulhatnak az utasok. A kérelmeket e-mailben az eszrevetel@mav-start.hu címre kell eljuttatni, személyesen a Keleti pályaudvaron (a 9. vágány mellett) lehet intézni, de az utasok benyújthatják kártérítési igényüket a vasúttársaság jegypénztárainál is.

Riasztották a honvédség Gripenjeit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.15. 21:23
Illusztráció
Fotó: Népszava
Két szlovák felségjelzésű kisrepülőgép nem létesített kapcsolatot a légiforgalmi irányítással.
Nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással két szlovák felségjelzésű kisrepülőgép szombaton, a kora esti órákban, ezért a NATO Integrált Légivezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatát – derül ki a Honvédelmi Minisztérium közleményéből. A tájékoztatás szerint Budaörs térségében azonosították a kisrepülőgépeket, melyek ekkor már megkezdték az ereszkedést, majd a Budaörsi Repülőtéren landoltak. A Gripenek ezt követően visszatértek a pápai légibázisra.