határőrök;

2019-06-17 06:00:00

Nem létező migránsinvánzióra Potemkin-védelem a válasz a határszélen

Nincs elég rendőr a határon, ezért vezényelnek oda polgárőröket és katonákat, nem a „migrációs nyomás” miatt – mondta lapunknak egy nyugalmazott alezredes.

A nyáron polgárőrök és a Magyar Honvédség katonái is segítik a határvédelmet. Előbbiek június közepéig például a román-magyar határszakaszon, Kiszombor és Nagylak térségében járőröznek a rendőrökkel együtt. A katonák júniusban, júliusban és augusztusban váltásonként kétszázan látnak el „támogató feladatokat” a magyar-szerb határon a „migrációs nyomás” miatt. Csakhogy a statisztikai adatok alapján nem indokolt a nyári erősítés, a „migránsveszély” ugyanis nem nő jelentősen.

A police.hu-n olvasható összesítés szerint például a 22. héten – vagyis május 27-e és június 2. között – 34 esetben akadályoztak meg tiltott határátlépést, 78 embert tartóztattak fel és kísértek vissza az ideiglenes biztonsági határzáron, s négy ügyben fogtak el, állítottak elő, vontak eljárás alá személyeket. Tavaly ugyanebben az időszakban 22-97-1 volt ugyanez az arány. Két éve még többet is kellett intézkedni azon a héten: 273 tiltott határátlépést akadályoztak meg, 142 embert kísértek vissza a határon és 13 eljárást indítottak, de akkor is inkább az év első két hónapja számított mozgalmasnak, nem a nyár. Idén eddig a március 25-től 31-ig tartó 13. hét volt a „legerősebb”, akkor 7 esetben akadályoztak meg tiltott határátlépést, 326 embert kísértek vissza a határon és 15 eljárást indítottak.

Az ellentmondásos adatok miatt megkerestük a határvédelemért felelős rendőrséget, de magyarázatot nem kaptunk. A polgárőrség vezetése sem felelt arra a kérdésünkre, hogy milyen konkrét munkát végeznek tagjaik a határszakaszon, s ehhez milyen előzetes kiképzést kaptak. Egyedül a honvédség reagált, akképp, hogy katonái „a nyár közeledtével egyre növekvő migrációs nyomás miatt”, a rendőrség igényei alapján látják el a határvédelmi feladatokat, amelyre külön kiképzés során készülnek fel. Hozzátették: az elmúlt négy évben több, mint 18 ezer katona vett részt a határvédelmi feladatok ellátásában.

A növekvő migrációs nyomásra való hivatkozás azért is mondvacsináltnak tűnik, mert a tavalyi adatok szerint épp a május végétől augusztus közepéig tartó hetek voltak a legnyugodtabbak, s az elfogási és visszakísérési arányok is jóval alacsonyabbak voltak, mint például január utolsó hetében, vagy épp április közepén. Vagyis az adatok éppenséggel nem támasztják alá, hogy ilyenkor megindulna a migránsáradat, csak azért, mert nyár van és jó az idő.

– Nincs ember, ez az igazi ok, amiért polgárőröket meg katonákat kell bevetni. Hiába volt a sok plakát meg toborzás, a határvadász pozíció cseppet sem vonzó, főleg a fiatalok számára – ezt mondta lapunknak Magyar Zoltán nyugalmazott rendőralezredes, a záhonyi határforgalmi kirendeltség volt vezetője.

Szerinte leginkább biodíszletnek kellenek a polgárőrök és a katonák, mert a rendőrök egyedül nem járőrözhetnek, a nyári szabadságolások pedig végképp kiélezetté teszik a létszámgondokat.

Mindezt az országos tendenciák is alátámasztják. Mint arról lapunk többször írt, a nagy toborzási kampány ellenére kevesen álltak határvadásznak, ráadásul a jelentkezők közül sokan, tízből hatan gyorsan lemorzsolódnak. A határvadász toborzás 2016. szeptemberi kezdete óta május közepéig 4189-en pályáztak a képzésre, és végül 1675-en léptek szolgálatba. Korábban írtunk arról is, hogy a rendőrség a korábban tervezett 3 ezres határvadász állományt már feltöltötte, ami – tekintve a szolgálatba lépett fiatalok alig 1700-as számát – csak úgy lehetséges, hogy más területről helyeztek, vezényeltek át embereket.

A létszámhiány mellett a feszültségeket növeli, hogy a déli határszakaszra átvezényelt rendőrök helyett az állomáshelyükön maradóknak többet kell dolgozni, a túlórákat pedig nem pénzben, hanem szabadnapban váltják meg, de lassan már a szabadnapok kiadása is nehézségekbe ütközik, mert nincs ember, aki a helyükre álljon. Magyar Zoltán szavai szerint azok, akiket átvezényelnek másik állomáshelyre, a különféle pótlékok miatt ugyan magasabb bért kapnak, de a családtól távol senki nem szeret heteket eltölteni, így a plusz pénz is csak ideig-óráig motiváció.

A tapasztaltabbak zöme negyvenes évei derekán nyugdíjba ment, amikor 2007-ben a határőrséget beolvasztották a rendőrségbe, a fiatal, huszonéves generáció viszont szinte észrevehetetlen – mondta Magyar Zoltán, aki szerint lehet, hogy néhány fiú elvégez valamilyen határvadász képzést, tán még az uniformis is tetszik neki, de amikor ki kell menni a huszonhét kilométeres zöldhatárszakaszra, amire két járőr jut összesen, meleg van, por, wifi meg sehol, akkor nagyon sokan feladják.