Újra trükközik a kormány az egészségügyi szakdolgozók és védőnők bérének emelésével

Publikálás dátuma
2019.06.16. 16:58
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Kiderült, hogy ez nem egy új béremelés, hanem az a 8 százalék, amelyre még 2016-ban vállalt kötelezettséget a kabinet. Az érdekvédők azonnali egyeztetést kérnek.
Azonnali egyeztetést kérnek a kormánytól az egészségügy érdekvédői, miután a Magyar Közlönyben megjelent pénteken, majd egy nap múlva Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is bejelentette: 8 százalékkal emelik a szakdolgozók és a védőnők bérét. Azóta az érdekvédők számára az is kiderül: ez nem egy új béremelés, hanem az a 8 százalék, amelyre még 2016-ban vállalt kötelezettséget a kormány. A most bejelentett emelés fedezete 15 milliárdot igényel a költségvetésből a következő 6 hónapban. Ez azért érdekes, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május közepén még arról beszélt: a mostani emelés 35 milliárdba kerül majd. Vagyis az érintettek okkal következtethettek arra, hogy jóval, magasabb, akár mintegy 16,5 százalékos béremelésre is számíthatnak az idén.
A most bejelentett, júliusi nyolc százalékos emeléssel sem éri el a szakdolgozók mintegy 15 százalékának a fizetése a garantált bérminimumot – ez idén 195 ezer forint –, így ezért most bérkiegészítést kapnak.
– Ők valószínűleg meg sem érzik majd, hogy több lett a fizetésük – mondta a Népszavának Babonits Tamásné, a Magyar Szakdolgozói Kamara általános alelnöke. Hozzátette: a kormányzati bejelentés köszönő viszonyban sincs azzal a bértáblával, amiről négy hónapig velük tárgyaltak, és amit – tudomása szerint – a közigazgatási egyeztetés is jóváhagyott. Szombat óta tagjaik közül rengetegen jelezték az elégedetlenségüket. Mint mondta, a stratégiai partnereikkel felvették a kapcsolatot, hogy egyeztessenek a további lépésekről. A kamara nem csak a béremelés miatt elégedetlen, mert más – például a munkaruha-juttatással kapcsolatos – ígéretek sem teljesültek. Pedig a kamara még a modellek kiválasztásában is részt vett. Azóta viszont nem hogy nem érkezett meg a munkaruha, nyolc hónapja még csak szó sem esett erről. Babonits Tamásné szerint az ágyak mellett már most is 30-35 százalékkal kevesebb ápoló dolgozik, mint amennyire szükség lenne a működés minimális feltételeinek a biztosításához. Hozzátette: a magánellátás is csak a diagnózis felállításáig tökéletes, aztán keresni kell egy kórházat. Ápolónő meg már a magánkórházakban sincs, vagy jóval kevesebb, mint amennyire szükség lenne. Vegyes érzésekkel fogadták a védőnők is Horváth Ildikó államtitkár szombati bejelentését. „Örülünk annak, hogy végre a védőnők is az ágazati bértábla alapján kaphatják a fizetésüket, melyet 2013-óta várunk – kommentálta a döntést Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, de ezen a területen sem egyértelmű, mi lesz a 8 százalékos béremelés alapja. Eddig ugyanis a védőnők alapbérét a Munka Törvénykönyvéből levezethető szabályok alapján határozták meg, így a nagy többség a diplomás garantált bérminimumot és néhány tízezer forintnyi pótlékot, illetve illetménykiegészítést vitt haza. A kormányzati rendelkezés azt írja elő, hogy a szakmai bértáblában szereplő összegnél nem kaphatnak kevesebbet, viszont nem egyértelmű, hogy mi lesz a pótlékok, illetménykiegészítések sorsa. A bejelentett béremelés csak akkor jelent fizetés többletet a védőnők esetében, ha a pótlékokkal növelt bérre kapják meg a nyolc százalékot. Az egyesület a helyzet tisztázásához állásfoglalást kért a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől.
Szerző

Felhőszakadással indul a hét, de a végén megint visszatér a kánikula

Publikálás dátuma
2019.06.16. 16:31

Fotó: Shutterstock
A hét elején jégeső és tűző nap is előfordul majd az országban, hétvégén inkább már csak melegre kell számítani.
A jövő héten változékonyabb lesz az időjárás: a napsütés mellett zivatarokra is készülni kell. Ezzel együtt jellemzően 25-30 fok körül alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapi országos, középtávú előrejelzéséből.
Hétfőn inkább csak rövidebb időre süt ki a nap. Többfelé, a Nyugat-Dunántúlon kisebb eséllyel kell záporra, zivatarra számítani, amelyet néhol akár felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A szél elsősorban a Dunántúl északnyugati, nyugati tájain, illetve a Nyírség tágabb környezetében megerősödik, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A leghidegebb órákban 15-22 fok lesz. Napközben jobbára 25-30 fokig melegszik a levegő, de az északkeleti határvidéken 31, 32 fok is előfordulhat.
Kedden a hajnali órákban helyenként köd és rétegfelhőzet képződhet. Napközben a több-kevesebb napsütés mellett többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is. A minimumhőmérséklet 15-21, a maximumhőmérséklet 24-31 fok között alakul.
Szerdán hajnalban is lehet helyenként köd. Napközben a több-kevesebb napsütés mellett szórványosan valószínű zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-20, a legmagasabb hőmérséklet 25-31 fok között valószínű.
Csütörtökön és pénteken a sok napsütés mellett elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Csütörtökön a leghidegebb órákban 15-20, pénteken 16-21 fok lesz. Csütörtökön napközben 26-32, pénteken 26-33 fokig melegszik a levegő.
Szombaton és vasárnap több helyen várhatók záporok, zivatarok. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 17-22, vasárnap 16-21 fok között alakul. A nappali maximumok szombaton 25-32, vasárnap 22-30 fok között alakulnak.
Témák
időjárás
Frissítve: 2019.06.16. 17:11

Megszólalt az állatkerti teknős agyoncsapásával gyanúsított nő

Publikálás dátuma
2019.06.16. 15:16

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert
Mikor kisétált az előzetes tárgyalásról, még szatyorral takarta az arcát, aztán mikor elment ügyvédje, névvel nyilatkozott az újságíróknak arról, hogy azért akart figyelmet, hogy ne kelljen prostituálódnia.
"Fel akartam hívni magamra a figyelmet, hogy ne kelljen koldulnom, prostituálódnom" - nyilatkozta az index.hu-nak az a nő, aki a gyanú szerint egy kockakővel összetört egy görögteknőst a budapesti állatkertben. A nem nyilvános előzetes tárgyalását követően beszélt magáról röviden, miután ügyvédje magára hagyta.
"Börtönbe akart kerülni?" - kérdezték az újságírók. "Nem, nem akartam, hát, lehet, hogy biztonságosabb" - hangzott a válasz. A másfél órás tárgyalás után még egy szatyorral takarta el arcát, de pár perccel később már nevét is vállalta.
"Nem kaptam segítséget, ugyanúgy ki lettem csapva az utcára" - folytatta a nő. Elmondása szerint van családja, a rokonoknak otthonuk, munkájuk is van, de ő "más utat járt". Azt mondta, a családja "helyén fogja kezelni" a történteket.
"Megvannak, elmehetek?" - kérdezte végül, aztán elsétált. Az index.hu azt írja, nem tűnt úgy, hogy teljes mértékig tudatában van szavainak, így mégsem nevezik őt nevén. A tárgyalás folytatása októberben várható, a fiatal nő szabad lábon védekezhet.
Szerző