279 delfin vetődött partra február óta a Mexikói-öbölben

Publikálás dátuma
2019.06.17. 10:10

Fotó: Christopher Swann / Biosphoto / AFP
"Szokatlan halálozási eseménynek" minősítették amerikai vadvédelmi illetékesek, hogy háromszor annyi delfin vetődött partra február óta, mint korábban.
A szakemberek vizsgálják, hogy a víz sótartalmában bekövetkezett változások okozhatták azt, hogy a partra vetődött delfinek száma háromszorosa az adott időszakban korábban tapasztaltaknál - közölték sajtótájékoztatón az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) tudósai.  
A Mississippi folyó völgyében 124 éve idén volt a legcsapadékosabb a tél. A delfintetemeken talált sérülések olyanok, mint amilyeneket édesvízzel való érintkezés okoz - magyarázták a tudósok. Februártól szerdáig a legtöbb delfin, 121 a Mississippi torkolatvidékén vetődött partra, Louisiana partjainál 89, Floridában 37, Alabamában 32, ami összességében 279. Egy átlagos évben ezen idő alatt 87 partra vetődést jegyeznek fel. 
A kutatók mérlegelik azt is, hogy vajon a Deep Water Horizon olajtorony 2010-es katasztrófájának környezeti hatásai, a kiömlött olaj hosszú távú egészségkárosító hatása szerepet játszhatott-e az állatok pusztulásában.
Szerző
Frissítve: 2019.06.17. 10:23

Ehető evőeszközök válthatják az eldobható műanyagokat

Publikálás dátuma
2019.06.15. 10:45

Fotó: Picasa / Facebook/Eat Your Spoon/Bakeys
Vegán élelmiszernek minősülő, növényekből készülő, teljesen lebomló ehető evőeszközök válthatják az egyszer használatos műanyagokat.
A PET palackok mellett az egyszer használatos műanyag evőeszközök is hozzájárulnak a rengeteg műanyaghulladék keletkezéséhez. Ezek legnagyobb felhasználói a gyorséttermek és a repülőtársaságok, de ilyen eszközöket kapunk a büfékben, étkezdékben, strandokon és fesztiválokon is. Csak az Egyesült Államokban évente 40 milliárd egyszer használatos műanyag evőeszközt használnak, és dobnak ki - írta a CBC News alapján az Impress Magazin.

Ehető a kanál is

Számtalan alternatív javaslat született már az eldobható műanyag evőeszközök helyettesítésére. A világ első műanyagmentes repülőjáratán például száz százalékban lebomló bambusz evőeszközöket használnak. Az első ehető evőeszközt egy indiai vállalkozó fejlesztette ki, kizárólag növényi alapanyagokból, kölesből, rizsből vagy búzából, tartósítószer és adalékanyag hozzáadása nélkül készíti a kanalat, kést, villát, de még a tányért is, így ezek vegán élelmiszernek minősülnek. Ha a háromféle ízben készült eszcájgot nem ennénk meg, 4-5 napon belül lebomlik. 
Szerző

A rendőrség azt a követ is lefoglalta, ami az állatkerti teknős halálát okozta

Publikálás dátuma
2019.06.14. 15:23

Fotó: police.hu
Az Index szerint valaki már felismerte a felvételen látható nőt és bejelentést is tett.
Nemcsak a kamerafelvételt, de azt a követ is elvitte a rendőrség a helyszíneléskor, amellyel egy nő szerdán agyonütött egy görög teknőst a Fővárosi Állat- és Növénykertből – írja az Index. A portál információi szerint, a nő, aki agyonütötte a teknőst, magyarul beszélt azzal a férfival, aki vele együtt látható a képen – így feltételezhető, hogy nem külföldi turisták.
Az Index úgy tudja, már valaki bejelentést tett, aki felismerni vélte a képen látható nőt.

„Az agyonvert teknős mindössze nyolcéves hím példány volt, ez teknősöknél fiatal kornak számít, mivel ezek az állatok évtizedekig élhetnének. Így
az agyonvert állat is élhetett volna még akár hetven-nyolcvan évig is”

– nyilatkozta a portálnak Hanga Zoltán az állatkert szóvivője. Mint azt már korábban megírtuk belehalt sérüléseibe az a görög teknős, amelyet egy súlyos kockakővel sújtott agyon egy látogató csütörtök délután. Az állatot a gondozók zárás előtt találták meg, de az állatorvosok már nem tudtak segíteni rajta. Mint megállapították,
óriási fájdalmai lehettek, hiszen a testét borító páncél a hasi és a háti oldalon is ujjnyi-kétujjnyi szélességben teljesen kettéhasadt és szétnyílt, és a belső szervei is súlyosan sérültek.

Az esetet az állatkert térfigyelő kamerái rögzítették, jól látszik az elkövető és a társaságában lévő ember is. A felvételek alapján feltételezhetően az történhetett, hogy a látogató a kerítésen áthajolva kivette az állatot a kifutóból, ami azonban
ijedtében, a kezébe piszkíthatott. Az elkövető keresett egy követ, és agyonütötte vele az állatot.

Elfogták az állatkínzót

A BRFK felkérésére az ózdi rendőrök Ózdon elfogták a nőt, aki a Fővárosi Állat- és Növénykertben megkínzott egy görög teknőst. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitánysága állatkínzás vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, mert a Fővárosi Állat- és Növénykert feljelentése alapján 2019. június 13-án egy látogató utcakövet dobott egy görög teknősre. A zuglói nyomozók kevesebb, mint 20 órán belül azonosították és az Ózdi Rendőrkapitányság rendőreivel együttműködve elfogták a feltételezett elkövetőt. A 28 éves V. Adélt előállították, kihallgatása folyamatban van, a nyomozó hatóság őrizetbe vételét és bíróság elé állítását tervezi. 

Szerző
Témák
teknős
Frissítve: 2019.06.14. 17:47