Kaposvár;naperőmű;

2019-06-17 15:45:11

Harminckét milliárdos naperőmű alapkövét rakták le Kaposváron

Egy közel 100 MW-os, 200 hektáros naperőmű alapkövét rakták le hétfőn délután Kaposváron. A kínai China National Machinery Import & Export Corporation (CMC) 32 milliárd forintból Közép-Európa legnagyobb napelemparkját építi meg a somogyi megyeszékhely határában.

A 61-es főút kaposvári elkerülője mellett épül meg a naperőmű, melynek szerződését áprilisban írta alá Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Pekingben. Az ünnepélyes alapkőletételen a tárcavezető arról beszélt, több éves előkészítő munka előzte meg a beruházást, mely hozzájárul az ország energiafüggetlenségéhez.

– A Budapest-Belgrád vasútvonal mellett a második legnagyobb projekt, mely a két ország gazdasági együttműködésének eredménye – jellemezte a beruházást Palkovics László, aki állította, tévút az atomenergia és a megújuló energia szembeállítása, hiszen nincs annyi pénz a Földön, amivel megújulóra lehetne cserélni az atomenergiát. – Atomenergia nélkül nincs klímasemlegesség – jelentette ki –, így a karbonsemlegesség eléréséhez szükséges Paks fejlesztése. A rendszerváltás óta Magyarország 32 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását, 2030-ra a cél 40 százalék, 2050-re pedig a teljes karbonsemlegesség.

Palkovics megjegyezte, tavalyig 700 MW-nyi megújuló energiát termelt az ország, 2022-re ez 2700 MW-ra nőhet a kiadott engedélyeknek köszönhetően, 2030-ra pedig elérhetőnek tűnik a 7000 MW.

Zsuan Kuang, a CMC elnöke megjegyezte, cégük eddig több mint 100 milliárd dollárt fektetett be világszerte, elsősorban Dél- és Délkelet-Ázsiában, valamint Közép-Amerikában, a kaposvári naperőművet, ahol amennyire lehetséges, a kivitelezésnél magyar cégeket foglalkoztatnának pedig egyfajta európai referenciamunkának szánják.

– Évi 120 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátását váltja ki a naperőmű – állította a CMC elnöke, míg Szita Károly, Kaposvár polgármestere arról beszélt, hogy egy ötvenezres város teljes elektromos energia igényét tudja kielégíteni a napelempark. Liu Po, a kínai nagykövetség kereskedelmi attaséja a kiváló éghajlati körülményeket hangsúlyozta.

A napelempark a tervek szerint 2020 év végéig épül meg 32 milliárd forintból, a termelt energia az országos rendszerbe kerül, az átvételi árat pedig a CMC kapja meg.