Előfizetés

Harminckét milliárdos naperőmű alapkövét rakták le Kaposváron

Vas András
Publikálás dátuma
2019.06.17. 15:45

Fotó: Röhrig Dániel
Egy közel 100 MW-os, 200 hektáros naperőmű alapkövét rakták le hétfőn délután Kaposváron. A kínai China National Machinery Import & Export Corporation (CMC) 32 milliárd forintból Közép-Európa legnagyobb napelemparkját építi meg a somogyi megyeszékhely határában.
A 61-es főút kaposvári elkerülője mellett épül meg a naperőmű, melynek szerződését áprilisban írta alá Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Pekingben. Az ünnepélyes alapkőletételen a tárcavezető arról beszélt, több éves előkészítő munka előzte meg a beruházást, mely hozzájárul az ország energiafüggetlenségéhez. – A Budapest-Belgrád vasútvonal mellett a második legnagyobb projekt, mely a két ország gazdasági együttműködésének eredménye – jellemezte a beruházást Palkovics László, aki állította, tévút az atomenergia és a megújuló energia szembeállítása, hiszen nincs annyi pénz a Földön, amivel megújulóra lehetne cserélni az atomenergiát. – Atomenergia nélkül nincs klímasemlegesség – jelentette ki –, így a karbonsemlegesség eléréséhez szükséges Paks fejlesztése. A rendszerváltás óta Magyarország 32 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását, 2030-ra a cél 40 százalék, 2050-re pedig a teljes karbonsemlegesség. Palkovics megjegyezte, tavalyig 700 MW-nyi megújuló energiát termelt az ország, 2022-re ez 2700 MW-ra nőhet a kiadott engedélyeknek köszönhetően, 2030-ra pedig elérhetőnek tűnik a 7000 MW.
Zsuan Kuang, a CMC elnöke megjegyezte, cégük eddig több mint 100 milliárd dollárt fektetett be világszerte, elsősorban Dél- és Délkelet-Ázsiában, valamint Közép-Amerikában, a kaposvári naperőművet, ahol amennyire lehetséges, a kivitelezésnél magyar cégeket foglalkoztatnának pedig egyfajta európai referenciamunkának szánják. – Évi 120 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátását váltja ki a naperőmű – állította a CMC elnöke, míg Szita Károly, Kaposvár polgármestere arról beszélt, hogy egy ötvenezres város teljes elektromos energia igényét tudja kielégíteni a napelempark. Liu Po, a kínai nagykövetség kereskedelmi attaséja a kiváló éghajlati körülményeket hangsúlyozta. A napelempark a tervek szerint 2020 év végéig épül meg 32 milliárd forintból, a termelt energia az országos rendszerbe kerül, az átvételi árat pedig a CMC kapja meg.

Csaknem 93 milliárd forintot küldhet a határon túlra jövőre a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.17. 15:33

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Ez 4 milliárddal haladja meg az idei 88,8 milliárdot.
Az Orbán-kormány mindig is igyekezett foglalkozni a határon túl élő magyarokkal, ami milliárdokat emésztett fel a magyar költségvetésből: különféle gazdaságfejlesztő programok, labdarúgó-akadémiák, kulturális programok támogatása jogcímen. Nem lesz ez másként jövőre sem, a benyújtott költségvetési törvényjavaslat egyik fejezeti melléklete szerint. A szakpolitikai célú nemzetpolitikai/határon túli feladatok elnevezésű dokumentum alapján összesen 92,7 milliárd forintot tervez a határokon túl elkölteni a kormány, ami 4 milliárddal haladja meg az idei 88,8 milliárdot – írja az mfor.hu. A pénzügyi portál információi szerint a legtöbb pénzt az érintettsége miatt a Bethlen Gábor Alap és a Külgazdasági és Külügyminisztérium fogja elkölteni, előbbi 38 (zöme a nem részletezett „nemzetpolitikai célú támogatások” előirányzaton szerepel), utóbbi pedig közel 35 milliárdot kap ilyen feladatokra. A KKM a határon túli gazdaságfejlesztési programokat támogatja majd szinte a teljes összegből. Emellett 532 millióval a Csángó-Magyar Együttműködési Programot támogatják, az Európai Területi Társulásoknak pedig 195 millió forint megy majd.
Jelentős összeg felett rendelkezik majd a tervek szerint a Miniszterelnökség is, náluk 9,8 milliárd forint vár majd arra, hogy a határon túl elköltsék. Ebből kicsivel több mint 2 milliárd forintot szántak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatokra, ami jócskán meghaladja az idei 850 milliós előirányzatot, 5 milliárdból pedig a nemzetpolitikai tevékenységet támogatják majd. Az összkiadások tekintetében az Emberi Erőforrások Minisztériumának költése jelenti a vakfoltot. Itt ugyan jelenleg 4,2 milliárdos összesített fejezeti előirányzat szerepel, ám több sornál sem lehetett előre megbecsülni, mekkora valós kiadást fog ez jelenteni. Egyebek mellett a közművelődési szakmai feladatoknál, az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásánál, a civil szervezetek támogatásánál ugyanis a konkrét összeg helyett a „részben, előre nem tervezhető” kifejezés szerepel. Az viszont biztos, hogy
  • egészségügyi ellátási és fejlesztési feladatokra 100 milliót,
  • határon túli köznevelési feladatok támogatására 236 milliót,
  • határon túli felsőoktatási feladatok támogatására pedig 3,3 milliárd forintot terveznek elkölteni.
4,1 milliárd felett rendelkezhet majd a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda is, a teljes összeg a nemzetpolitikai célú turizmusfejlesztésre fog elmenni. Ezzel kapcsolatban a megjegyzés szerint a felmérés és a kiválasztás már folyamatban is van. Az előirányzatokat nézve nagyjából ugyanazokon a területek fog költekezni a kormány jövőre is, mint idén. Egy szembeszökő különbség azonban van – jegyzi meg a hírportál: jövőre egy forintot sem kap a Magyar Foundation of North America nevű nonprofit szervezet. Az állami támogatás célja az volt, hogy az amerikai bejegyzésű alapítvány a magyar kultúrát népszerűsítse Amerikában és a magyar-amerikai kapcsolatok szorosabbra fűzésén dolgozzon. Az idei költségvetésben még 612,4 millió forintos előirányzat szerepel, ezzel az összeggel együtt 2015 óta több mint 3 milliárd forintra rúg az alapítványnak juttatott összeg. Az alapítvány az Átlátszó korábbi cikke szerint egyébként teljesen átláthatatlanul költi el ezt az összeget, a helyzetet rontja az is, hogy nem sok látható nyoma van a működésének. Ha a szervezet Facebook-oldalát nézzük, az utolsó bejegyzés április 23-i, melyben Szentendrét promózzák, 5 nappal korábban pedig egy budapesti hangulatos fotót osztottak meg. 

Ismét csökken az üzemanyagok ára

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.17. 14:33
Illusztráció: Népszava
Áruk legutóbb múlt pénteken változott, a 95-ös benziné és a gázolajé egyaránt 9 forinttal lett kevesebb
A Mol 5 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI hétfőn piaci forrásból. A változást követően a benzin literenkénti átlagára 377 forintra, a gázolajé 386 forintra csökken. Az üzemanyagok ára legutóbb múlt pénteken változott, a 95-ös benziné és a gázolajé egyaránt 9 forinttal lett kevesebb. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.