A pázsiton is: keresd a nőt!

Publikálás dátuma
2019.06.18. 12:30

Fotó: LIONEL BONAVENTURE / AFP
Az iramot tekintve nem, de színvonalban és a nézők érdeklődésében egyre közelebb kerül a hölgyek futballja a férfiakéhoz.
Ahogyan mondani szokás, szépen el vagyunk látva. Megy a Copa America Brazíliában (meg a Sport Tv-n), pénteken kezdődik az Afrika Kupa Egyiptomban (valamint itthon a duplázó csatornán), zajlik továbbá a női világbajnokság Franciaországban (egyúttal az Eurosporton).
Ami a legfeltűnőbb: a hölgyfutball korántsem mellékesen fut a férfi labdarúgás mellett. Fogóddzanak meg: a brazil–jamaikai női mérkőzést (3-0) 19,7 millió tévénéző látta Brazíliában, ahol először közvetít a női vb-ről az ország legnagyobb televízió-társasága, a Globo. Az adatok másutt is impozánsak. A labdarúgó-história első angol–skót női vb-találkozóját (2-1) 6,1 millió néző tekintette meg a BBC One-on. Ez kiváltképp nagy eredmény ahhoz képest, hogy 1921. december 5-én az angol szövetség betiltotta a női futballt, és az FA határozata – nem vicc – kereken ötven évig hatályban volt. Ezzel szemben Anglia csapata az előző világbajnokságon bronzérmet nyert, és a szigetországban immár tizenkét női labdarúgóklub alkalmaz kizárólag professzionális játékosokat.
A jövedelmek persze nem konkurálnak a férfiakéval. (S akkor még diszkréten fogalmaztam.) A legkiválóbb női futballisták közül a Lyonban játszó – a norvég válogatottól két éve visszavonuló, ezért a vb-n nem szereplő – Ada Hegerberg évi 400 ezer, az amerikai Carli Lloyd 345 ezer, míg a női világbajnokságok örök gólrekordere, a listát 16 „dugóval” vezető brazil Marta – akit a The Guardian című brit lap a világ valaha volt legjobb hölgylabdarúgójának választott – 340 ezer eurót keres. A Kolumbia ellen (0-2) láthatatlanná váló Lionel Messi 325-ször többet kap Hegerbergnél... Viszont az UEFA már két esztendővel ezelőtt arról számolt be, hogy 1 millió 365 ezer igazolt női labdarúgót tartanak nyilván az öreg földrészen, s az évi növekedés mértéke hét és fél százalék. A FIFA pedig azt tette közzé: 2026-ra hatvan millióra akarja emelni a futballistanők számát a földkerekségen.
Az elképzelés korántsem illúzió. A húzóerő hatalmas, amióta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség felismerte: a hölgyek bevonásával még inkább szélesíteni lehet a futball páratlan méretű globális táborát. Az a nő ugyanis, aki kapcsolatba kerül a labdarúgással, nemhogy nem idegenkedik attól, hogy a gyermeke futballista legyen, hanem gyakran ösztökéli erre a csemetét, másrészt maga is a több mint sportág rajongójává válik (legalább). Valaha elgondolni sem lehetett, hogy egy női világbajnokságra 940 ezer jegyet el lehet adni elővételben, sőt arról sem ábrándozhatott senki, hogy női vb-t rendeznek. A lesajnálástól a nyolcadik világbajnokságig jutottunk, és Brazília, az Egyesült Államok, Japán, Németország, Nigéria, Norvégia, Svédország legjobbjai éppen nyolcadszor szerepelnek a tornán. 
Az aranyérmesek ebből a hetesből kerülnek ki: a címvédő USA Team háromszor, a német csapat kétszer, a norvég és a japán együttes egyszer-egyszer nyerte el a Világ Kupát. A FIFA-ranglista első két helyén ennek megfelelően az Egyesült Államok és Németország válogatottja található. A magyar nők nagyjából ott tartanak, ahol a férfiak: a negyvenötödik helyet foglalják el, és annyi eséllyel pályáznak a vb-részvételre, amennyi sanszuk az „erősebb” nemnek a Mundialról 1986 óta kiiktatott hazai képviselőinek van.
Akár a férfi, úgy a női világbajnokság is zavartalanul folytatódik a magyarok megjelenése nélkül: Franciaország kilenc stadionjában az első huszonnégy mérkőzésen 23 018-as nézőátlagot jegyeztek. A franciák még nem voltak világbajnokok (mármint a nők körében nem), de a Lyon 2011-től hatszor hódította el a BL-serleget. Így aztán a házigazdák reménykednek a kékek áttörésében, de a július 7-ei döntőig még hosszú az út. Ráadásul az Egyesült Államok együttese 16-0-ás gólkülönbséggel abszolválta első két meccsét, igaz, több olyan könnyű kerti partira nem számíthat, mint amilyen a thaiföldiekkel szemben kicicázott 13-0 volt. A dolog ennél jóval komolyabb. A többség már valóban futballista módjára bánik a labdával, taktikailag felkészült, és – ha nem vetekszik is a férfiakkal – kifejezetten élénk tempóban játszik.
Az iramnál csak a fejlődés üteme gyorsabb.
Témák
labdarúgás

Vesztegetés gyanújával vették őrizetbe Platinit

Publikálás dátuma
2019.06.18. 11:58

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
A rendőrség szerint a volt UEFA-elnök törvénytelenül is közrejátszott abban, hogy Katar kapja meg a 2022-es focivébét.
A francia rendőrök kedden őrizetbe vették Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnökét – írja az MTI. Az először a francia Mediapart és Le Monde újságok honlapján megjelent információt megerősítette a francia igazságszolgáltatásban dolgozó, névtelenséget kérő forrás is. Hozzátette: az ügyészek a 2022-es - végül Katarnak ítélt - vb helyszínének kijelölése során felmerült korrupció és megvesztegetés gyanúja miatt nyomoznak, így került a képbe az egykori sportági vezető is.
Az Independent szerint a 63 éves volt elnököt kedden reggel Nanterre-ben, Párizs nyugati elővárosában fogták el. Michel Platini 2007 és 2015 között volt a szervezet vezetője, távozása előtt pedig hat évre eltiltották a futballal kapcsolatos vezetői munkától. Az eltiltást később négy évre mérsékelték, és idén márciusig volt érvényben. Platinit a francia rendőrség korrupcióellenes hivatalába szállították, és megkezdték kihallgatását.  Eltiltását megelőzően Platini esélyes volt arra, hogy Blatter utódja legyen a FIFA elnöki székében. Végül a korábbi főtitkár, Gianni Infantino vette át a szerepét, míg Platini utódja Aleksander Ceferin lett az UEFA-nál.
Platinit még UEFA-elnökként, 2010 előtt szóbeli megállapodást kötött az amerikai pályázat vezetőivel arról, hogy őket támogatja. Azonban egy 2010 novemberében történt találkozást követően - nem sokkal a szavazás előtt - megváltoztatta az álláspontját: akkor Párizsban titokban tárgyalt Nicolas Sarkozyvel, a franciák éppen hivatalban lévő korábbi köztársasági elnökével, valamint Tamin bin Hamad al-Thani katari emírrel, akkori koronaherceggel. A Le Monde  szerint Platini a titkos találkozón megígérte, hogy az ázsiai ország lesz a vb házigazdája. Cserébe a katariak azt ígérték, hogy tulajdonrészt vásárolnak a Paris Saint-Germain csapatában és annyi pénzt fektetnek be, hogy a PSG lesz a világ legjobb klubcsapata. Miután az ázsiaiak valóban megkapták a vb rendezési jogát, katari befektetők többségi tulajdonrészt vásároltak maguknak a PSG csapatában. A másik ígéret - mely szerint a PSG lesz a világ legerősebb klubcsapata - eddig nem teljesült. A katari helyszínkijelölés körülményeit a FIFA etikai bizottsága mellett a rendőrség is vizsgálta. Több, a színhelyről szavazó FIFA-taggal szemben eljárás indult, vannak, akiket letartóztattak, másoknak le kellett mondaniuk tisztségükről. Távozni kényszerült Joseph Blatter, a FIFA elnöke és nem tarthatta meg tisztségét Platini sem. A francia sportvezetőt 2015-ben nyolc évre minden futballal kapcsolatos tevékenységtől eltiltották, mert tisztázatlan körülmények között kapott kétmillió svájci frankot Blattertől. Az összeg kifizetésének nem volt nyoma a FIFA könyvelésében. A 2010-es szavazással kapcsolatban korábban már vizsgálódott a FIFA, de nem talált bizonyítékokat, hogy katari részről történt-e megvesztegetés.
Szerző
Frissítve: 2019.06.18. 15:25

Már a vízilabdában is bevezetik a videobírót

Publikálás dátuma
2019.06.18. 11:00

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A videótechnológia is segíti a játékvezetők munkáját a kedden kezdődő belgrádi férfi vízilabda Világliga szuperdöntőjében.
Ez lesz az első alkalom, hogy vitatott esetekben a technika segítségével lehet megállapítani, átjutott-e a labda a gólvonalon vagy sem. 
A szerb fővárosban a nyolc együttes két négyes csoportban kezdi el a küzdelmeket, a magyarok Japánnal, Kanadával és Spanyolországgal kerültek össze, a másik ágon a házigazdák mellett Ausztrália, Horvátország és Kazahsztán szerepel. 
Ez az első olyan torna, amelyről ki lehet jutni a jövő nyári tokiói olimpiára. A győztes biztosítja helyét a játékokon. 
A szuperdöntő csoportköre után nincs kieső, az egyik kvartett első helyezettje a másik negyedikjével csatázik, a másodikok a harmadikokkal mérik össze tudásukat a negyeddöntőben. Azért is történelmi a belgrádi sorozat, mert a pénzdíj 350 ezer dollár, ami rekord a sportág történetében. 
A magyarok első ellenfele Kanada lesz kedden 15:45-kor. Märcz Tamás szövetségi kapitány nem a legerősebb együttest vitte el Belgrádba, ennek ellenére minimális elvárása az elődöntőbe jutás. A szakember döntését azzal indokolta, hogy számára a nyár fő eseménye a július 12-én kezdődő kvangdzsui világbajnokság, ahol szintén meg lehet szerezni az olimpiai kvótát.
Szerző
Témák
vízilabda