Előfizetés

Marad a figyelmeztetés – Kedden is felhőszakadás és jégeső jöhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.17. 17:51

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között alakul.
Bár a hullámzó hidegfront lassacskán feloszlik, kedvező marad az idő a záporoknak, zivataroknak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Kedden erőteljes gomolyfelhő-képződésre és sok magasszintű felhőzetre készülhetünk hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Többfelé, de a Dunántúl északi felén csak kisebb eséllyel kell záporra, zivatarra számítani. A heves zivatarokat felhőszakadás, jégeső is kísérheti. A változó irányú szél csak zivatar környékén erősödhet meg.  A zivatarok veszélye miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Négy megye (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala) kivételével felhőszakadás miatt is figyelmeztetnek az országban.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 fok között valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között alakul.
Szerdán a hajnali ködfoltok megszűnését és az éjszaka képződött rétegfelhőzet feloszlását követően erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar kialakulása, helyenként felhőszakadás, jégeső kíséretében. A változó irányú szél mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű. A zivatarok miatt szerdán is elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben az országban.
Csütörtökön már gomolyfelhős, napos idő várható. Szórványosan számíthatunk zápor, zivatar kialakulására, amelyet helyenként felhőszakadás, jégeső kísérhet. A változó irányú szél mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között várható.  A zivatarok miatt csütörtökre is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. 
Pénteken is napos időre számíthatunk. Szórványosan lehet zápor, zivatar, amelyet felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések fordulhatnak elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.
Szombaton az erőteljes gomolyfelhő-képződésből több helyen várható zápor, zivatar kialakulása, amelyet helyenként felhőszakadás, jégeső kísérhet. A változó irányú szél mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű.
Vasárnap is többfelé lehet zápor, zivatar, amelyet felhőszakadás és jégeső kísérhet. A szél mérsékelt marad, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között alakul.

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, ami 22 féle vírust terjeszthet

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.17. 16:54
Illusztráció
Fotó: SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Sárgaláz vírust, nyugat-nílusi vírust, japán encephalitis vírust, de akár a zika vírust is terjeszthet.
 Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog); a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője - figyelmeztet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontja. Magyarországról 2014-ről van adat a tigrisszúnyogról Baja mellől, 2015-ben a déli-délnyugati határ mentén a nagyobb kamionforgalmú utak mellett vizsgálták az invazív csípőszúnyog fajokat és négy település mellett tudtak a kutatók zebraszúnyogot azonosítani. 
Magyarországon nyáron behurcolt példányokkal lehet találkozni,

ezek azonban még nem képeznek stabil populációkat, azaz nagy valószínűséggel nem élik túl a hideg teleket - olvasható az összegzésben. Az ázsiai tigrisszúnyog aktívan csípi az embert, a házi és vadállatokat, kétéltűeket, hüllőket és madarakat. Legalább 22 féle vírust terjeszthet,
ezek közül Európában ebből a csípőszúnyogból már kimutatták a sárgaláz vírusát, a nyugat-nílusi vírust, a japán encephalitis vírusát, továbbá potenciális terjesztője a zika vírusnak is.

A tigrisszúnyogot hazánkban viszonylag könnyen el lehet különíteni a többi csípőszúnyogtól, ugyanis ez a faj nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. Más ennyire kontrasztosan fekete-fehér szúnyog nem él Magyarországon - közölte az MTA Ökológiai Kutatóközpont. A mintegy 5 milliméter hosszúságú imágók fő megkülönböztető jegye, hogy egyetlen fehér csík fut végig a tor háti oldalán. Tojásai körülbelül 1 milliméter hosszúak, sötétbarna vagy fekete színűek. Tojásait a tigrisszúnyog nem a víz felszínére, hanem a felszín fölötti aljzatokra rakja. Tojásai hideg- és szárazságtűrők, például használt gumiabroncsok szállítása során vagy szerencsebambuszok vizében nagy távolságokra el tudtak jutni Délkelet-Ázsiából.
A tigrisszúnyogot Európában először Albániában mutatták ki 1979-ben, mára pedig szinte az egész kontinensen megtalálható.

A hazai tigrisszúnyog-populáció feltérképezésében az MTA Ökológiai Kutatóközpontja a lakosság segítségét várja.

Száraztésztát kapott „ajándékba” Orbán Viktor

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.06.17. 16:10

Fotó: Népszava
Válaszul a kormányfő a Monty Phytont idézte Jakab Péternek.
Mikor szembesült azzal, hogy kevés a miniszterelnöki fizetése, ezért Mészáros Lőrincet milliárdossá kell tenni, miközben Magyarország az EU legszegényebb államai között maradt? – kérdezte a parlament hétfői ülésén Jakab Péter, a Jobbik új frakcióvezetője Orbán Viktortól. A kormányfő szerint Jakab minősíthetetlen hangnemben támadta, „elődei, akik ezt tették, már belebuktak”. – A Jobbik saját választóival harcol, a Jobbik a legerősebből a leggyengébb ellenzéki párt lett. Ezt vegye figyelembe – mondta. Jakab Péter viszontválaszában egy szatyor száraztésztát vitt Orbán Viktornak, mert szerinte a miniszterelnök szemében ennyit ér az ország. Orbán erre a Monty Phytont és a harcban kezét-lábát vesztő fekete lovagot ajánlotta Jakab figyelmébe. A szocialista Harangozó Tamás azt kérdezte Orbán Viktortól, mikor alakítják át a már az Alkotmánybíróság által is törvénytelennek minősített rokkantsági felülvizsgálatok rendszerét. A szisztéma miatt több tízezer ember került hátrányba 2012 után, mert elvették a nyugellátásukat. Orbán Viktor szerint végre fogják hajtani az AB-döntését, változtatnak a törvényen. Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció politikusa szerint „az ország jelenlegi miniszterelnöke elárulta az 1956-os forradalmat” azzal, hogy az 56-os Intézetet egy „Veritas nevű történelemhamisító cégbe” olvasztja. Orbán Viktor erre azt felelte: „a kommunizmus elleni küzdelem erkölcsi kötelesség, az 56-os Intézet jövője miatt ne aggódjon, annak a Veritasnál jó helye lesz”. Schmuck Erzsébet (LMP) egy ausztrál vizsgálatra hivatkozva azt kérdezte Orbántól, hogy mikor tesz már valamit a kormány a klímaváltozás ellen, és hogy támogatja-e az EU klímacélkitűzéseit. A kormányfő szerint alkotmányos kötelezettség a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem, ezért Magyarország atom-, és napenergiára épít. A párbeszédes Szabó Tímea a Hableány balesete kapcsán azt feszegette, hogy a kormányfő és Rogán Antal propagandaminiszter befolyása alatt álló Magyar Turizmus Zrt.-nek milyen felelőssége lehetett a tragédiában. – Hagyták eltüntetni a tárgyi bizonyítékokat azzal, hogy svájci hajót kiengedték az országból – mondta. – Harminc éve teljesítek szolgálatot az Országgyűlésben, de ennél ízléstelenebb felszólalást még nem hallottam – kezdte Orbán Viktor, majd felidézte, hogy 498-an vettek részt a mentési munkálatokban, a hatósági vizsgálat végeredményét pedig ő is várja. Szabó Tímea szerint a miniszterelnök ugyanakkor nem válaszolt arra, hogyan engedhették ki a hajót Magyarország területéről és arra sem, miként lehetett ilyen túlzsúfolt a Duna. A levezető elnök ezután figyelmeztette Szabó Tímeát, hogy „egy tragédiát ne használjon politikai célokra”.