Előválasztás – Megvan a szavazólap sorrendje

Publikálás dátuma
2019.06.17. 21:54

Fotó: Draskovics Ádám
A hétfő délutáni határidőig három aspiráns adta le a jelöltséghez szükséges kétezer aláírást.
Hétfő délutánig lehetett jelentkezni az ellenzéki előválasztásra, amelyen eldől, hogy ki lesz az ellenzéki pártok által támogatott kihívója Tarlós Istvánnak az őszi főpolgármester-választáson. Ennek feltétele az volt, hogy az aspiránsok kétezer érvényes aláírást nyújtsanak be a Magyar György ügyvéd vezette Civil Választási Bizottságnak. Az MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás jelöltjének, Karácsony Gergelynek, a Momentum aspiránsának Kerpel-Fronius Gábornak, valamint a DK támogatásával induló Kálmán Olgának már az első napokban összegyűlt a szükséges szignó, ám egyelőre egyikük stábja sem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy pontosan hány aláírást adtak le. Több induló nem lesz. (Magyar György tájékoztatása szerint összesen kilencen vették fel az aláírásgyűjtő-íveket.) Sorsolás után az is eldőlt, hogy a szavazólapokon az első helyen Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás jelöltje szerepel majd, a második a momentumos Kerpel-Fronius Gábor lesz, míg a a Demokratikus Koalíció által támogatott Kálmán Olgának a harmadik hely jutott.   Az interneten való voksolásra június 12-étől lehetett regisztrálni, egészen 20-áig, a szavazás kezdetéig. A folyamat 26-áig tart, a tervek szerint még aznap eredményt is hirdetnek. Szavazni Budapest főbb csomópontjain felállított sátrakba lehet majd.

Schmuck kiszállt

Mégsem indul az előválasztáson Schmuck Andor, miután Kálmán Olga szóban, Karácsony Gergely pedig a szórólapján is jelezte: garantálják a szépkorúak utazási kedvezményét. Schmuck – állítása szerint – így is teljesítette a kétezer szükséges ajánlást az induláshoz, mostantól pedig „az eredeti terveknek megfelelően” készül a belvárosi önkormányzati választásra, ahol polgármester-jelöltként indul. A visszalépett jelölt egyébként Karácsony Gergelyt Deák Ferenchez, Kálmán Olgát Zrínyi Ilonához hasonlította a mandiner.hu-nak adott interjúban, szerinte közülük kell majd választani Tarlós István ellenében.

Szerző
Témák
előválasztás

A melegrekord és a csapadékrekord is megdőlt a hétvégén

Publikálás dátuma
2019.06.17. 21:12

Fotó: Shutterstock
Kiskunhalason 35,7 fokkal új napi hőségrekord született.
A napi melegrekord és a csapadékrekord is megdőlt vasárnap - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a honlapján. Azt írták: 
„2019. június 16-a sokáig felejthetetlen napként vonul be a magyarországi klímatörténelembe”. Kiskunhalason 35,7 fokkal új napi melegrekord született.

Ugyanakkor a fülledt, nagyon meleg levegőben vasárnap délután hatalmas zivatarfelhők képződtek, amelyekből az ország több pontján felhőszakadás és jégeső is kialakult. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon 19 óra előtt tört ki heves zivatar, amit 1-2 centis jég is kísért, majd éjszakába nyúlóan folyamatos, de gyengülő intenzitású csapadék hullott. Ennek következtében
összesen 144,4 milliméter hullott - idén eddig a legtöbb.

Megjegyezték azt is, hogy Magyarországon viszonylag ritka a 100 milliméternél nagyobb napi csapadékmennyiség, és rendszerint hegyvidéki területeken fordul elő ebben az időszakban. Legutóbb 2019. május 29-én Dédestapolcsányban észleltek ekkora felhőszakadást, akkor a településen villámárvíz alakult ki; de a Bükkben 2018-ban is átélhettek óriási zivatart: a Bánkúton június 10-én lezúdult 173 milliméter esővíz a többi közt Szilvásváradon is utakat mosott el, pincéket öntött el - írták. Kitértek arra is, hogy hirtelen kialakuló zivatarok a következő napokban is előfordulhatnak az országban, de kedden a Dunántúl nagyobb részén már jóval kisebb valószínűséggel.
Szerző
Témák
hőség
Frissítve: 2019.06.17. 22:27

Elutasított a tulajdonos egy budapesti meleg párt, akik kivették volna a lakását

Publikálás dátuma
2019.06.17. 20:35
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A párnak küldött üzenetekből kiderül, homoszexualitása miatt diszkriminálta a tulaj a párt.
Egy budapesti pár állítja, homoszexualitásuk miatt nem kaptak meg egy albérletet – hangzott el az RTL Klub Híradójában. A két férfit közvetlenül a szerződéskötés előtt utasították el, a tulajdonos szerintük egyértelműen kijelentette, hogy az a problémája, hogy több van köztük jó barátságnál, vagyis, hogy egy párt alkotnak.
A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet szerint ez diszkrimináció, amiért a tulajdonost akár meg is büntethetik.

Szerző
Frissítve: 2019.06.18. 10:47