Országgyűlés;MTA;

2019-06-19 14:34:02

Kezdődhet az MTA kifosztása

Pénzt és dolgozókat „csoportosítanak át” az Akadémiától az új állami kutatóhálózathoz.

Több százmillió forintot vonna el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Titkárságától és Létesítménygazdálkodási Központjától is a kormány egy kedden benyújtott, és az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága által még aznap elfogadott határozati javaslat szerint. A pénzeket az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkárságához csoportosítanák át.

A kormány azt tervezi, hogy elveszi az akadémiai kutatóhálózatot az MTA-tól és az ELKH-hoz, nagyobb kormányzati felügyelet alá helyezi mind a 15, hazai és nemzetközi szinten is kiváló eredményeket elérő, eddig független kutatóintézetet. Az erről szóló törvényjavaslatot már a jövő héten elfogadhatja a parlament. Szeptember elsejétől pedig már az ELKH Titkársága gyakorolná a kutatóhelyek feletti irányítószervi jogosítványokat.

Ehhez az MTA Titkárságától most több mint 157 millió forintot (személyi juttatások, dologi kiadások, beruházások) terveznek elvonni és átcsoportosítani az ELKH Titkárságához, ami 68 fő titkársági dolgozót is átvesz az Akadémiától. Az MTA Létesítménygazdálkodási Központjától pedig több mint 153 millió forintot vonnak el. Utóbbi azért is érdekes, mert az eddigi kormányzati elképzelések szerint a kutatóintézetek épületeit továbbra is ennek a központnak kellene fenntartania sok minden más (például az MTA székház) mellett.

– Ez a költségvetési támogatás átcsoportosítása, szóval amit eddig az MTA-nak kellett volna megkapnia a kutatóhálózat fenntartására, azt átcsoportosítják – nyilatkozta lapunknak a határozati javaslattal kapcsolatban Szilágyi Emese, az MTA Jogtudományi Intézetének kutatója, az Akadémiai Dolgozók Fórumának egyik alapítója. Hozzátette: az számára sem világos, a létesítménygazdálkodás pénzét miért veszik el.

– De ebből az egészből az látszik, hogy a kormánynak sem elképzelése, sem eszköze, erőforrása nincs egy új kutatóhálózatot fenntartani. Az alapfeladatok menedzselését sem tudják máshogy elképzelni, mint hogy ugyanúgy és ugyanazok csinálják majd, akik eddig. Csak az a lényeg, hogy elszakítsák az intézeteket az MTA-tól. Bármi áron – fogalmazott a kutató.

Kerestük az MTA Kommunikációs Főosztályát is, ahonnan azt a választ kaptuk: a határozati javaslatról lapunktól értesültek, annak tartalmát egyelőre nem kívánják kommentálni.