Előfizetés

„Átmenetileg” bárkit kinevezhetne Orbán az akadémiai kutatóhálózat élére

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.06.20. 13:06
Illusztráció
Fotó: Népszava
Ha esetleg Palkovics miniszter és Lovász László MTA-elnök nem tud időben megegyezni.
Addig, amíg nincs meg a Palkovics László innovációs miniszter és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Lovász László által közösen javasolt személy az állami Eötvös Loránd Kutató Hálózat (ELKH) Irányító Testületének élére, „átmeneti jelleggel” a miniszterelnök bíz meg valakit az elnöki feladatokkal – derült ki abból a lapunkhoz eljuttatott javaslat-tervezetből, amit az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága tervez benyújtani. A kormány törvénymódosítással szakítaná el az akadémiai kutatóintézeteket az MTA-tól, és a nagyobb állami felügyeletet biztosító ELKH alá helyezné a teljes hálózatot. Az ELKH Irányító Testülete 13 főből áll majd, közülük hatot Palkovics, hatot Lovász javasol, de mindannyiukat a miniszterelnöknek kell kineveznie. Csakúgy, mint a testület elnökét, a miniszter és az MTA-elnök közös javaslatára. Az ELKH augusztus elsejétől működik majd. A fentiek értelmében amíg nincs közösen javasolt személy az elnöki székbe, Orbán Viktor bárkit kinevezhet. Az MTA már korábban is aggályosnak tartotta ezt a felállást, véleményük szerint jobb lett volna, ha az Akadémia és a kormány által delegált tagok mellett a kutatóhálózatok képviselői is helyet kapnak a testületben, ám ezt az elképzelést a kormány csuklóból elutasította (még a végén többségben lennének a tudósok a tudományról szóló döntéseknél). A héten az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága is elfogadott egy határozati javaslatot, amivel több százmillió forintot csoportosítanának át az MTA Titkárságától (157 millió forint) és Létesítménygazdálkodási Központjától (153 millió forint) az ELKH-hoz. Értesüléseink szerint szerdán egyeztetésre hívták az MTA Titkárság képviselőit az Innovációs és Technológiai Minisztériumba, ahol felrótták nekik, hogy „túl olcsón” működnek, nem alkalmaznak külső szakértőket, tanácsadókat, az ELKH Titkárságát az elvont összegekből sem lehet majd fenntartani. Ezért abban „egyeztek meg”: az állami ELKH Titkárságának „szellemi bázisát”, a tanácsadással, stratégiák, háttéranyagok kidolgozásával megbízott szakértőket továbbra is az MTA fogja biztosítani – ingyen. Az Akadémia megcsonkításáról szóló törvényjavaslatot a jövő héten fogadhatja el a parlament. 

Pert nyert az MSZP az ellenzéki aláírásgyűjtést akadályozni próbáló Újpest ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.20. 12:55
Főpolgármester-jelöltek ajánló aláírása
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A bíróság első fokon az pártnak adott igaza, hatályon kívül helyezték a képviselő-testület fideszes többsége által elfogadott határozatot.
A bíróság első fokon az MSZP-nek adott igazat és hatályon kívül helyezte a képviselő-testület fideszes többsége által elfogadott határozatot az újpesti pultozással kapcsolatban – írja az ujpestihirmondo.hu.  A cikkben felidézik: először birtokvédelmi eljárást indíttattak a Momentum Mozgalommal, a Demokratikus Koalícióval és az MSZP-vel szemben, majd a jegyző helyezett akár 2 millió forintos büntetést kilátásba, ha közterületen előzetesen a jegyzőnek küldött bejelentés nélkül próbálnak politikai tevékenységet (pultozás) folytatni. Az előbbi eljárást már az elején elbukták; az utóbbi, figyelmeztetéses eljárásban azonban az érintett ellenzéki pártok a Jobbikkal kiegészítve fellebbeztek a jegyzői határozat ellen, melyet a fideszes többségű képviselő-testület hatályban tartott. Ezt a hatályban tartó határozatot támadta meg az MSZP a bíróságon, és ebben született most ítélet. „A bíróság első fokon az MSZP-nek adott igazat, hatályon kívül helyezte a képviselő-testület fideszes többsége által elfogadott határozatot, ráadásul úgy tudjuk, hogy a hatályon kívül helyezés kiterjed az eredeti, Wintermantel Zsolt jegyzője, dr. Tahon Róbert által kiadott elsőfokú határozatra is” – írja a portál.  

Több mint 60 éves csapadékrekord dőlt meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.20. 12:05
Vízben elmerült autók Szolnokon, a Széchenyi körút elején lévő aluljáróban 2019. június 19-én
Fotó: Mészáros János / MTI
Szerdán 117,8 milliméter csapadék gyűlt össze 24 óra leforgása alatt Fonyódon.
Szerdán megdőlt a napi csapadékrekord – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán.     Mint írják, június 19-én alig maradt száraz terület az országban, sokfelé fordult elő zápor, zivatar. A felhőszakadásokkal kísért zivatarok hatására Fonyódon 117,8 milliméter csapadék gyűlt össze 24 óra leforgása alatt, ezzel pedig új napi rekord született. A korábbi rekord 101,3 milliméter volt, amelyet 1956-ban mértek Szőlősardón.