Előfizetés

Ortopédiára vihet a nem megfelelő nyári cipő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.20. 14:28
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Már szeptemberben talp-, csípő- vagy térdfájdalmat okozhat a túl lapos, keménytalpú papucsok, szandálok nyári viselete.
Ha a cipőnek nincs lábboltozata, rögzítése vagy fűzője, a láb előre-hátra és oldalra is csúszkálhat benne. Az is veszélyes lehet, ha nincs olyan anyag a sarkán, amely elnyelné vagy tompítaná a rázkódást. Ez a sarok mellett az Achilles-ín, a lábujjak és a lábközépcsont fejeinek súrlódásához és akár megterheléséhez vezethet. Gyakran bőrhólyagok, -keményedések, tyúkszemek alakulnak ki – mondta Hegedűs Zsolt, a Duna Medical Center ortopéd szakorvosa.
Lapos talpú cipők viselését követően nagyon gyakori az úgynevezett sarokcsont fájdalom (plantaris fasciitis) kialakulása. A sarok talpi részétől a lábujjakig futó kötőszövetes lemez védi a felette levő idegeket, inakat, ereket, és a feladata a futás közbeni ütődés tompítása is. Komoly problémákhoz vezet, ha sérül. Ha begyullad, minden lépésnél fájdalmat okozhat a talpon és a sarkon. Az érintettek felénél sarkantyú is kialakul, amelyet csak szakorvos tud kezelni.

Váltogassuk!

Mindennapos lapos talpú cipő, flip-flop papucs viselését követően nem ritka, hogy térd- vagy csípőízületi panaszok alakulnak ki. A szeptemberi rendelésen általában sok beteg jelenik meg ismeretlen eredetű talpi panaszok miatt, amelyekért a nyári lábbeli viselet felelős. Ép, nem süllyedt lábboltozat esetén, lúdtalpmentes lábbal lehet ilyen cipőket viselni, de ilyenkor sem folyamatosan.
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A szakorvos az olyan saruk és papucsok viselését ajánlja, amelyeknek a sarkuk 2 és 7 cm között van. Az ennél magasabb sarok már nagyon megbontja a test egyensúlyát és a még nem-teherviselő ízületekre is nagy terhelést irányít. Férfiaknak is a hasonló lábbelik viselése javasolt. Érdemes olyan papucsot, szandált viselni, amelynek nem túl vékony és megfelelően hajlik is a talpa. Nem jó, ha megérezzük, hogy ráléptünk egy kavicsra.

Cipő nélkül

Jó hatású, ha egyenetlen felületen mezítláb sétálunk, de sokaknak ez kényelmetlen lehet. Még egy szép tengerparti séta is megterhelheti a mozgáshoz nem szokott bokaízületeknek, különösen, ha már enyhe fokú kopás vagy gyulladás is van az ízületekben. Ha nem esik jól a mezítlábas séta, akkor nem kell erőltetni – hangsúlyozta az ortopéd orvos. Ha meg is próbáljuk, nem kell túlzásba esni, fokozatosan érdemes hozzászoktatni a talpi izmokat a terheléshez. 

Tizenhárom milliárd éves nyomokkal felfedezték az eddig ismert legrégebbi összeolvadt galaxist

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.20. 13:48

Fotó: NAOJ
Felfedezték az eddig ismert legrégebbi összeolvadt galaxist az Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózat (ALMA) segítségével.
Az univerzum korai időszakából, 13 milliárd évvel ezelőttről származó oxigén, szén és por jeleit regisztrálták a B14-65666 jelű objektumnál. Ez a legkorábbi galaxis, ahol ennek a három összetevőnek a kombinációját észlelték. A különböző jelzések összehasonlításával a kutatók megállapították, hogy a vizsgált galaxis valójában két összeolvadt csillagrendszerből áll. Így ez a valaha felfedezett legrégebbi összeolvadt galaxispár – írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál. 
Hasimoto Takuja, a Japán Társaság a Tudomány Haladásáért (JSPS) kutatószervezet és a Vaszeda Egyetem szakértője vezette kutatócsoport a Szextáns csillagképben lévő, 13 milliárd fényévnyi távolságra található, B14-65666 jelű objektumot figyelte meg. Az innen érkező fénynek 13 milliárd évre van szüksége ahhoz, hogy eljusson a Földre, tehát az a kép, amelyet most látnak a tudósok a galaxisról, azt mutatja be, hogyan nézett ki a csillagrendszer kevesebb mint egy milliárd évvel az ősrobbanás után. Az ALMA, a chilei Atacama-sivatagban lévő rádiótávcső-rendszer észlelte a B14-65666 galaxisban lévő oxigén, szén és por kibocsátotta rádiójeleket. Ez a legkorábbi galaxis, ahol mindhárom ilyen jel észlelhető. 
Az Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózat (ALMA)
Fotó: B.A.Tafreshi / AFP/leemage
Az adatelemzésekből kiderült, hogy az oxigén-, szén- és porkibocsátások két "foltra" oszthatók. A Hubble űrteleszkóp korábbi megfigyeléseiből kiderült, hogy a B14-65666-ban két csillaghalmaz van, az ALMA által észlelt jelekből pedig kiderül, hogy a két folt egy rendszert alkot, de különböző sebességűek. Ez azt sugallja, hogy a két folt valójában két galaxis az összeolvadás állapotában. Tehát ez az olvadó galaxisok legkorábbi ismert példája. 
A tudócsoport becslése szerint a galaxis teljes csillagtömege a Tejútrendszer tömegének kevesebb, mint 10 százaléka. Ez azt jelenti, hogy a B14-65666 fejlődése korai fázisában tart. Fiatal kora ellenére azonban 100-szor aktívabban termel csillagokat, mint a Tejútrendszer. Az ennyire aktív csillagformálás szintén a galaxisok összeolvadásának fontos jellemzője, az összeütköző galaxisokban lévő gázok összenyomódása ugyanis természetszerűen csillagformálódáshoz vezet. 
A galaxisok összeolvadása nagy jelentőségű a fejlődésük szempontjából, ezért a csillagászok számára fontos ezek megismerése.

A vércukorszint melegben másképp „működik”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.19. 14:35

Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
Évszakok váltásakor és melegben akár a cukorbeteg-terápia módosítására is szükség lehet.
A cukorbetegséggel élők kénytelenek a mindennapjaikat bizonyos szabályok betartása mellett élni, ha  ezeket megszegik, az megmutatkozik a vércukorszintjükben. Ennek értékeit a melegebb időben érdemes gyakrabban ellenőrizni, mert ilyenkor a glükózszint hajlamos ingadozni, jobban kilengeni. Az értékeket célszerű a kezelőorvossal egyeztetni, mert kánikulában más dózisra lehet szükség, mivel ekkor eleve alacsonyabb a vércukor mennyisége – mondta Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.
A magas hőmérséklet és a nagyobb páratartalom jelentősen megnöveli a hipoglikémia esélyét is, de ha a cukorbeteg betartja az óvintézkedéseket, kivédheti a vércukorszint leesését. Fontos például, hogy a legmelegebb órákban ne menjen napra, a fizikai aktivitást a reggeli vagy az esti órákban végezze, figyeljen oda az étrendjére és lehetőleg kerülje az alkoholfogyasztást. 

Lábra vigyázni

A cukorbetegség egyik szövődménye a diabéteszes láb (neuropátia). Mivel a betegek gyakran nem érzik, amikor valami felsérti a talpukat, fontos, hogy ne járjanak mezítláb és minden este ellenőrizzék lábukat, nincs-e rajta seb. Cukorbetegség esetén még nagyobb szükség van a megfelelő napvédelemre, leégés hatására ugyanis szintén kikerülhet a normál tartományból a glükóz szint, ráadásul ekkor dehidratációval is számolni kell – mondta a szakorvos.
Egy utazás eleve nagy stresszel jár, sok mindenre oda kell figyelni. Cukorbetegség esetén célszerű előtte a kezelőorvossal konzultálni, aki elmondja, mi mindenre kell odafigyelni, mit csináljon vészhelyzetben, hogyan tárolja gyógyszereit, inzulinját, valamint, hogy milyen dózist kell alkalmaznia, ha más időjárási körülmények közé utazik.
Az úgynevezett okosdiabetolgia nagy segítséget jelenthet a cukorbetegeknek. Az online vércukornapló, a szöveti glükózmonitorozás, illetve a telediabetológia különösen nyaralás esetén nyújthat biztonságot, mert kapcsolatban maradhat a beteg és a kezelőorvos - mondta Porochnavecz Marietta.