Előfizetés

Fák enyhíthetik a városi hőséget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.22. 15:15

Fotó: Pixabay
Érezhetően csökkentik a hőmérsékletet a városi háztömb között élő fák.
A városi előtetők amellett, hogy javítják a városképet, képesek megtisztítani a levegőt és hűteni a túlmelegedett városokat. Azt, hogy hány fára van szükség ahhoz, hogy egy éjszakán át hűvös tudjon maradni egy város, egy nemrégen megjelent tanulmány készítői számították ki - írta a Mother Nature Network alapján korábban a Sokszínű Vidék
A Wisconsin-Madison-i Egyetem kutatói szerint 40 a megoldás. Egy városi háztömb áthatolhatatlan felületét legalább 40 százalékosan kell a fák ágainak és leveleinek beárnyékolniuk, hogy bármilyen hőmérséklet-különbség mutatkozzon. Néhány fa ahhoz elég, hogy tűző nap ellen árnyékot biztosítson, de 3-4 fokkal hűvösebb hőmérséklethez legalább a házak 40 százaléka kell, hogy legyen a fák mennyiségének. A fák ugyanis párologtatnak, vízgőzöket képeznek, amikor abszorbeálják a szén-dioxidot, és hozzájárul a hűtőhatásukhoz. Miközben leveleik a gázokat szívják fel, napközben vizet is párologtatnak, ami csökkenti a levegő hőmérsékletét, és megváltoztatja a levegő hőmérsékletének légszennyezettség kialakulására gyakorolt hatását is.
Azt, hogy a városok melegebbek, mint a környező vidék, tudtuk, de arra jöttünk rá, hogy a hőmérséklet a városon belül is ugyanolyan nagy mértékben különbözhet - mondta Monica Turner, a Wisconsin-Madison-i Egyetem integratív biológia professzora és a tanulmány társszerzője.
“A melegebb nyári napokban a hőmérséklet elviselhetővé tétele fontos lehet azok számára, akik ott élnek és dolgoznak”

– tette hozzá a professzor.

A 40 százalék feletti faarány esetében az ingatlanok értéke is növekedhet, mivel a fásított háztömbök kellemesebb lakókörnyezetet is biztosítanak.

Már itthon is lehet szemétszedéssel kenut bérelni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.22. 12:12

Fotó: Facebook/Tisza-tavi túra
A zsák szeméttel kifizetett félnapos kenuzás egyelőre egy-két hétig tart.
Minden szempontból távolinak tűnt az a hír, hogy egy dán cég ingyenes kajakozási lehetőséget biztosít szemétszedésért cserébe, amelyekkel eleinte Dániában, Németországban, Svédországban és Norvégiában lehetett evezve környezetet tisztítani, de mivel sikeres, Dublin, Bergen és Hamburg vizeire is kiterjesztik. Szerencsére a jó példa ideért: a Tisza-tavon is megjelent a „Bérelj kenut és fizess egy zsák szeméttel” akció, amelynek keretében egy zacskó összeszedett hulladékért félnapos kenuzási lehetőséget lehet kapni. Mint a szervezők a Facebook-oldalukon írják, a június közepén indult program egyelőre egy-két hétig tart.

Halászhálóba gabalyodott borját próbálta menteni egy ámbráscet, mindketten elpusztultak (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.21. 13:57

Fotó: Facebook/Marevivo Onlus
Elhagyott halászhálóba gabalyodva pusztult el egy nagy ámbráscet és borja a Tirrén-tengeren az olasz partoknál, Lazio tartomány magasságában - közölte a Marevivo olasz környezetvédelmi szervezet.
Két bomlófélben lévő bálnatetemet láttak a tenger felszínén lebegni Palmarola-szigettől 8 mérföldnyire. A parti őrség a helyszínre küldött egy hajót, amelynek személyzete megállapította, hogy egy hatméteres felnőtt állat és egy bálnabébi pusztult el egy vízen hányódó halászhálótól - derült ki a szervezet közleményéből.
Az anyaállat vélhetően ki akarta szabadítani a halászhálóba gabalyodott borját, de mentés közben maga is elpusztult. Az anyaállat szájában megtalálták a kétméteres halászháló részeit, míg a kisbálnát teljesen beborította a háló. 
A két tengeri emlős halála önmagában is veszteség természeti örökségünknek, az esetet azonban még tragikusabbá teszi, hogy az az ember hibájából történt - hangoztatta a Marevivo elnöke, Rosalba Giugni.
Egy másik természetvédelmi szervezet, a WWF szerint az úgynevezett kísértethálók egyre súlyosabb problémát jelentenek, a hátrahagyott halászhálók évekig a tengerben maradnak "és a békés tengeri óriások valódi gyilkosaivá válnak".
Egyre gyakoribbak a bálnatragédiáik a Földközi-tengeren. Márciusban egy szardíniai strandon találtak egy nyolcméteres vemhes nagy ámbráscetet 22 kilogramm műanyaggal a gyomrában. 
A környezetvédők szerint a tengeri élővilágra leselkedő egyik legnagyobb veszélyt a műanyag jelenti, az elmúlt két évben legkevesebb öt másik bálna pusztult el a sok lenyelt műanyaghulladéktól.