Előfizetés

Kézilabda-vb – Elkerülte a halálcsoportot a női válogatott

Vincze Attila
Publikálás dátuma
2019.06.21. 15:03

Fotó: Molnár Ádám / Népszava-
Kegyes volt a sors, a női kézilabda-válogatottat a könnyebb ágra sorsolták a világbajnokságon: Rasmussen kapitány szerint ha jó napot fog ki a csapat, bárkit képes megverni.
Kim Rasmussen szövetségi kapitány csapata a második kalapból várta a pénteki, tokiói sorsolást, amelynek tétje az volt, hogy a válogatott a csoportmeccsek során mely csapatokkal fog küzdeni a középdöntőbe jutásért. A magyar hölgykoszorú a románokat kapta az első kalapból, így az első húzás után fellélegezhettek lányok és a szakember is. Tudniillik evvel eldőlt, hogy az olimpiai bajnok oroszokat, valamint a világ- és Európa-bajnok franciákat is elkerülte a nemzeti csapat. A montenegróiakat a harmadik, a spanyolokat a negyedik, a szenegáliakat az ötödik, a kazahokat pedig a hatodik kalapból sorsolták a C csoportba.
A Japánban decemberben rendezendő torna önmagán túlmutató rendezvény, ugyanis a vb-cím mellett a 2022-es tokiói olimpiai szereplésről is dönt. Az ötkarikás játékokra eddig a házigazda Japán és az Európa-bajnok Franciaország jutott ki eddig, hozzájuk csatlakozhat majd a világbajnok válogatott. A vb 2-7. helyezettjei pedig majd olimpiai selejtezőt játszhatnak, akárcsak a legutóbbi Európa-bajnokság azon két legjobb csapata, amely a vb-n nem kerül a hét közé. A magyarok hetedik helye az Eb-n ilyen szempontból is értékes eredménynek minősíthető.
Rasmussen elismerte, a szerencse nem engedte el a kezüket a sorsoláson: „Nem lehetünk elégedetlenek, örülök, hogy elkerültük az AB-ágat, azaz a két legerősebb csapatot, a franciákat és a norvégokat, valamint a stabil hollandokat, a dánokat, a mindig veszélyes szerbeket és a brazilokat is, így ezekkel a csapatokkal leghamarabb a helyosztókon találkozhatunk” – összegezte érzéseit a szövetség honlapján. Elmondta, csoportunkban minden riválissal szemben győzelmi eséllyel képünk pályára, egyúttal leszögezte: „Ha jó napot fogunk ki, bárkit legyőzhetünk!” Ehhez viszont stabilnak kell lennie a válogatott játékának. Elmondta, mindegyik riválisukat tisztelik, de ismerik gyengéiket is. „Romániát ismerjük, igaz, új szövetségi kapitánnyal érkezik a vb-re, Montenegróval mostanában sokat fogunk találkozni, hiszen az Eb-selejtezőkön is azonos csoportba kerültünk, Spanyolországot tavaly az Európa-bajnokságon biztosan győztük le, de ez nem téveszthet meg minket, nem számíthatunk könnyű meccsre” – elemezte a csoportot.
Ha a válogatott bejut a középdöntőbe, ami minimális elvárás, akkor ott már keményebb ellenfelek jönnek. De szerinte az ott következő riválisokra is igaz, hogy bármelyiket legyőzhetik, ha jó teljesítményt nyújtanak. „Ezért is fontos a világbajnokságig hátralévő idő, hogy tovább erősítsük stabilitásunkat. Nagyon várom a közös munkát és a vb-t is!” – kommentálta a sorsolást a kapitány.
És akkor egy kis számmisztika statisztikus vénájú kézilabda barátoknak: a magyar válogatott Szenegál és Kazahsztán csapatával még soha nem játszott. A spanyolokkal 22 alkalommal találkozott, hat döntetlen és öt vereség mellett 11-szer nyert. A románok ellen 98 meccsen kilenc döntetlen, 33 vereség és 56 győzelem a mérleg. Montenegrót három vereség mellett négyszer sikerült legyőzni.
A lebonyolítás visszatér a korábbi világversenyeken már alkalmazott formulához: a négy hatos csoportból az első három helyezett válogatott jut a középdöntőbe, ahonnan az első kettő-kettő játssza egymással az elődöntőt, a harmadik és negyedik helyezettek pedig a helyosztót. A magyar együttes a középdöntőben a D csoport továbbjutóival találkozhat.
A magyarok az osztrák válogatott elleni kettős győzelemmel, felettébb imponáló fölénnyel jutottak ki a november 30-án rajtoló világbajnokságra: a helyszín Kjúsú sziget három városa, Kumamoto, Jacusiro és Jamaga. Ez lesz a 24. női világbajnokság, a magyar válogatott ebből 22-n vett részt.

A világbajnokság csoportbeosztása

A: Hollandia, Norvégia, Szlovénia, Szerbia, Angola, Kuba. B: Franciaország, Dánia, Németország, Koreai Köztársaság, Brazília, Ausztrália. C: Magyarország, Románia, Spanyolország, Kazahsztán, Szenegál, Montenegró. D: Oroszország, Svédország, Japán, Argentína, Kína, Kongói DK.

Egyiptomban feszülnek egymásnak Afrika legjobbjai

Népszava
Publikálás dátuma
2019.06.21. 11:00

Fotó: KHALED DESOUKI / AFP
Péntektől csaknem egy hónapon keresztül a 24 legjobb afrikai futballválogatott verseng a kontinensbajnoki címért - a 32. Afrikai Nemzetek Kupáját Egyiptomban rendezik.
A tornának sorozatban negyedszer kellett új házigazdát találni: 2013-ban biztonsági okokból Líbia helyett a Dél-afrikai Köztársaság, 2015-ben az ebolajárvány miatt Marokkó helyett Egyenlítői-Guinea rendezte meg a tornát, 2017-ben Líbia másodjára sem volt képes otthont adni az eseménynek, akkor Gabon ugrott be a helyére, ezúttal pedig a címvédő Kamerunt fosztották meg a rendezéstől, mivel a szövetség képtelen volt új vezetést választani. Ennek nyomán a hét diadalával rekorder Egyiptom lesz a házigazda immár ötödször. Az elmúlt négy rendezéséből háromszor aranyérmesként zárt.
Azonban nemcsak a hazai közönség támogatása miatt számít a legnagyobb esélyesnek Egyiptom, hanem azért is, mert a torna kétségtelenül legnagyobb sztárja, az FC Liverpoollal idén Bajnokok Ligája-győztes Mohamed Szalah az egyiptomi válogatottat erősíti. A szakemberek szerint elsősorban Szenegál, Elefántcsontpart, Marokkó és Nigéria okozhat kellemetlen meglepetést a házigazda számára.
Az Afrika Kupát idén először nem az eddig megszokott januári időpontban rendezik, hanem a nemzetközi versenynaptárhoz igazodva nyáron, viszont ez visszaüthet a mérkőzések színvonalában, mert az egyiptomi forróságban nagy kérdés, milyen teljesítményre lesznek képesek a csapatok és a játékosok. Szintén újítást jelent, hogy a mezőnyt 16-ról 24 csapatosra emelték, illetve bevezetik a videobírót, amelyet a negyeddöntőtől alkalmaznak majd a tornán.
Az Afrika Kupát Kairó három, továbbá Alexandria, Szuez és Iszmailija egy-egy stadionjában rendezik. A hat négycsapatos csoportból az első kettő mellett a négy legjobb harmadik jut a nyolcaddöntőbe, onnantól egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A döntőt július 19-én a fővárosban játsszák.

Skaliczki László újra az élvonalban

Vincze Attila
Publikálás dátuma
2019.06.21. 10:30

Fotó: Váci KSE Facebokk-oldala
Az úttörő olimpia megnyerésétől jutott el a férfi válogatott valaha volt legjobb olimpiai szerepléséig Skaliczki László, aki a Vác élén ősztől visszatér a sportág fősodrába.
Önmagában nem eget rengető hír, de a Vác férfi kézilabdázói egy év után visszajutottak az NB I-be: ezzel viszont a Vác lett az egyetlen olyan vidéki város, amelyik férfi és női vonalon egyaránt képes csapatot indítani a sportág legmagasabb vonalában. Edzőjük a korábbi sikerkapitány, Skaliczki László, akit másfél évvel ezelőtt szezon közben azzal bíztak meg, hogy mentse meg a csapatot a kiesétől. Nem sikerült, egymás elleni rosszabb eredményük miatt a csapat egy évet a második vonalban töltött.
„A kiesés nagyon rosszul érintett bennünket, majdhogynem sokkolt, többen elkívánkoztak, vagyis előlről kellett kezdeni mindent” – említette a nehézségeket Skaliczki, aki hat új játékossal fogott neki a visszajutási projekt teljesítésének. „Küzdöttönk, mint disznó a jégen, de hiába zártuk az élen az őszt, éreztem, hogy még nem vagyunk sínen”. Tavaszra azonban összeállt a csapat, sorozatos győzelmei révén a fiúk mesterükkel együtt már három fordulóval a második vonal zárása előtt feljutást ünnepelhettek. A mesteredző által vezetett sokadik közösség élt át feledhetetlen sikerélményt – persze más és más szinten.
Az első, mégis talán meghatározó élmény az úttörő olimpián aratott váratlan győzelme volt, amit kezdő testnevelőként, 26 évesen nyert meg újkígyósi gyerekcsapatával. Nem sokkal később az akkor még Pick Szeged néven futó elitklub kispadja lett az övé, a Tisza-parti együttes első bajnoki aranyérme köthető a nevéhez. A legenda szerint a mai napig ingyen halászlézik a városban, annyira hálásak neki a szegediek. Ugyancsak bajnoki aranyat ünnepelhetett Dunaújvárosban, amikor a Kohász aranynapjait élte. Innen egyenes út vezetett a szövetségi kapitányi posztig, az athéni olimpián elért negyedik hely pedig ma is a valaha volt legjobb olimpiai szereplés a férfi szakágban.
„Azóta is fáj, hiszen egyetlen győzelemre voltunk az éremtől. Kétségtelen, hogy a legnagyobb szakmai sikerem, de nem tudok és nem akarok közöttük rangsorolni: ezek egymásra épültek, ha nem nyertem volna úttörő olimpiát, nem lett volna belőlem később szövetségi kapitány sem” – helyezte egészen más kontextusba a sikerig vezető utat a mesteredző. 
A Vác felkészítése nyilván más szint, mint egy olimpiai szereplés levezénylése, de ezt is hasonló eltökéltséggel végzi. A legfontosabb most, hogy egyben tudja tartani a csapatot, illetve a fiatalok érkeztével új impulzusokat adjon a társaságnak. „Néhányan már játszottak az első osztályban, de legtöbbjüknek ez új élmény lesz” – jelölte ki feladatait a mester. Pláne, hogy a csapatban vannak olyanok, aki eddig munka mellett, félprofiként játszottak, de ez az NB I-ben már megváltozik. „Mondjuk óriási élmény lesz nekik, ha a Veszprém vagy a Szeged világsztárjai ellen játszhatnak a fiataljaim” – találta meg a pozitívumot a helyzetben Skaliczki. 
Mint mondta, az új közeg alighanem furcsa lesz elsőre, amit szokniuk kell majd. A tempó és a gondolkodás felgyorsítása alapfeladat lesz a nyáron. Nekik nyilván a liga alsó széle közepe lesz a vadászterületük, s noha a tréner szerint a bentmaradás a cél, de ennél az ő horizontja magasabban van. „A boldogságot minden szinten el lehet érni, hiszen a cél ugyanaz: fejlődj és hozd ki magadból a legtöbbet. Ha ez sikerül, örömöt talál benne az ember, bárhol is dolgozik. A hazaszeretet sem nagyban, elvont fogalmak mentén létezik, hanem ott, ahol élsz, abban a közösségben” – mondta. Úgy kalkulál, a Budakalász, Eger, Mezőkövesd, Orosháza alkotta kvartett tagjai lesznek a legfőbb riválisaik, szerinte velük külön bajnokságot játszanak majd a bentmaradásért. 
A feladat a korábbi sikerek ellenére sem idegen tőle: „Van olyan, amikor a reflektorfény helyett csak gyertyafény jut. Sokmindnet láttam már a kézilabdában, de a Bajnokok Ligájában és a kölyökcsapatnál is ugyanaz a lényeg: a munka.”

Pályafutása számokban

Matematika-fizika, testnevelés szakos tanár, aki 163 mérkőzésen ült a válogatott kispadján, az athéni olimpián 4. helyig vezette a férfi válogatottat. 1978-1992 – az újkígyósi általános iskolában tanár, a Békéscsaba edzője 1992-1994 – az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya 1992-1995 – a Komló edzője 1996-1998 – a Pick Szeged edzője 1998-1998 – a válogatott szövetségi kapitánya 1998-1999 – a Tiszavasvári edzője 1999-2001 – a Dunaferr edzője 2001-2008 – a válogatott szövetségi kapitánya 2007-2008 – a debreceni női csapat szakmai igazgatója 2008-2010 – a Kecskemét edzője 2013-2014 – a Pick Szeged edzője 2014-2015 – a Mezőkövesd edzője 2016-2017 – a Békéscsaba edzője 2017-től – a Vác edzője