Előfizetés

Halálra gázoltak egy biciklist Törökszentmiklóson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.21. 16:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfi a kórházba szállítást követően vesztette életét.
Összeütközött egy kamion és egy kerékpáros péntek délután Törökszentmiklós belterületén, a Kossuth L. utca és a Bethlen G. út kereszteződésében – írja a police.hu. A kerékpáros férfi a kórházba szállítást követően életét vesztette. A rendőrök félpályás útlezárás mellett kezdték meg a baleset helyszínelését, az érintett szakaszon közlekedők rendőri forgalomirányításra számíthatnak.

Nincs kész a "törvénytisztelő életmódra", börtönben kell maradnia az olaszliszkai lincselés harmadrendű vádlottjának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.21. 15:51

Fotó: Népszava
A feltételes szabadságra bocsátás nem alanyi jog, hanem lehetőség. Feltételei pedig nincsenek meg a Balassagyarmati Törvényszék szerint.
Továbbra sem szabadulhat feltételesen az olaszliszkai ügy III. rendű vádlottja - írja közleményében a Balassagyarmati Törvényszék. Tavaly júliusban azzal mellőzték az elítélt feltételes szabadságra bocsátását, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét 8 hónap elteltével újra meg kell vizsgálni. Ez most megtörtént, a törvényszék büntetés-végrehajtási bírája az elítéltet meghallgatta és továbbra is
arra a megállapításra jutott, hogy az elítélt nem bocsátható feltételes szabadságra, ugyanis a büntetés célja még mindig nem érhető el szabadságelvonás nélkül.

A büntetés-végrehajtási bíró döntése ellen az elítélt – ahogyan a tavalyi elutasító döntés ellen is – fellebbezést jelentett be a feltételes szabadságra bocsátása érdekében. De a Balassagyarmati Törvényszék másodfokú tanácsa ismét helybenhagyta a büntetés-végrehajtási bíró döntését, amellyel az egykori olaszliszkai ügy III. rendű vádlottját nem bocsátotta feltételes szabadságra, ezzel a döntés 2019. június 19. napján jogerőre emelkedett.
A törvényszék úgy érvelt, a feltételes szabadságra bocsátás nem alanyi jog, hanem egy jogszabályi lehetőség. A III. rendű vádlottról úgy látják,
  • egyrészt az elítélt aktív, kezdeményező-meghatározó szerepet töltött be az olaszliszkai lincselésben - részt vett a sértett gépkocsiból történő kirángatásában, majd agyonverésében -;
  • másrészt személyiségjegyeit is tekintetbe véve, továbbra sem állapítható meg megnyugtatóan a feltételes szabadságra bocsátás azon feltétele, amely szerint az elítélt kész a törvénytisztelő életmód folytatására.
Hogy az elítéltnek a törvénytisztelő életmód folytatására irányuló készségének kialakulását hogyan vizsgálata, és mire jutott a törvényszék, azt a közlemény nem részletezi.

Bőnyi rendőrgyilkosság: életfogytiglant kapott Győrkös István

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.21. 13:32

Fotó: Népszava
Az ítélet nem jogerős.
Emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntettében bűnösnek mondta ki és életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte pénteken első fokon, nem jogerősen Győrkös Istvánt a Szombathelyi Törvényszék.   A vád szerint 2016. október 26-án bőnyi családi házában, engedély nélkül tartott gépkarabélyával tüzet nyitott a házkutatást tartó rendőrökre és halálosan megsebesítette egy őrnagyot. Varga Roland bíró az ítélet indoklásában azt mondta: a szakértői vélemények alapján bizonyossággal kimondható, hogy a vádlott által a bűncselekmény elkövetésekor használt AMD 65 típusú gépkarabélyból származik az a lövedék, amely a sértett halálát okozta.