Orbán találkozott a Néppárt bölcseivel, de nem verték nagydobra a hírt

Publikálás dátuma
2019.06.22. 10:32
Herman van Rompuy Orbán Viktorral
Fotó: GEORGES GOBET / AFP
Brüsszelben volt a megbeszélés, amiről szemérmesen hallgattak.
Az Európai Néppárt (EPP) Értékelő bizottságának (a "bölcsek tanácsának") kezdeményezésére Orbán Viktor kormányfő péntek délután Brüsszelben találkozott Herman van Rompuy-jel, a testület vezetőjével és két tagjával, Hans-Gert Pötteringgel és Wolfgang Schüssellel. A találkozóról a kormánymédia nem számolt be, az EPP egy Twitter bejegyzésben adott hírt róla. Részleteket azonban nem közöltek, csak magát a megbeszélés tényét. Lapunk értesülései szerint a találkozóra az Európai Néppárt brüsszeli székházában került sor az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozóját követően. A bölcsek tanácsának nevezett három fős bizottságot a Néppárt a Fidesz tagságának márciusi felfüggesztésekor azért hozta létre, hogy értékelje a magyar kormánypárt tevékenységét, megfelel-e az a Néppárt hivatalos dokumentumaiban lefektetett demokratikus értékeknek és elveknek. Orbán Viktor június közepén írt egy hosszú levelet a bölcseknek - Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárnak címezve -, amelyben azt bizonygatja, hogy a Fidesz elkötelezett az európai értékek iránt, a jogállamisággal semmi probléma, a korrupciót pedig példásan kezelik. A bölcseket azonban nem hatotta meg a levél, Herman van Rompuy szerint a magyar miniszterelnök válaszai „nem voltak igazán meggyőzőek”.
Szerző

Úgy tűnik, megvan Trócsányi utódja és lesz még egy nő a kormányban

Publikálás dátuma
2019.06.22. 10:12
Varga Judit uniós kapcsolatokért felelős államtitkár
Fotó: kormany.hu
Varga Judit EU-kapcsolatokért felelős miniszterelnökségi államtitkár lehet az új igazságügyi miniszter.
Trócsányi Lászlót Orbán Viktor EU-biztosnak jelöli, így június végén távozik a kormányból. Utódja Varga Judit EU-kapcsolatokért felelős miniszterelnökségi államtitkár lehet, úgy tűnik, ő a legesélyesebb az igazságügyi tárca élére - írja az atv.hu kormányközeli források alapján.        A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely nem mondott nevet, csak annyit, hogy a sok kiváló jelölt közül a miniszterelnök fog dönteni, hogy ki lesz az új igazságügyminiszter. Az atv.hu azonban úgy értesült, hogy Varga Judit lehet a befutó, mert Brüsszelben is otthonosan mozog, és a magyar kormányzati álláspontot energikusan képviseli.
Szerző

Visszaállították a letiltott magyar Facebook-fiókokat

Publikálás dátuma
2019.06.22. 10:11
Kéünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock
A közösségi oldal hivatalos közleményéből a tiltás oka is kiderült.
Hétfőn tört ki a magyar felhasználók körében egy rejtélyes tiltási hullám, mely során ezrek hozzáférését zárta le a Facebook, illetve több oldal rajongói tábora is morzsolódni kezdett – írja a HVG. Pénteken ehhez hasonló válaszokat adtak az üggyel kapcsolatban a felhasználóknak: „biztonsági okoknál fogva sajnos nem adhatunk további tájékoztatást arról, miért tiltottuk le a fiókodat. A döntés végleges." Aztán szombat hajnalban kiderült, hogy a döntés mégsem annyira végleges.  
„A fiókok mostanra vissza lettek állítva"

– írta a lap megkeresésére a közösségi oldal szóvivője.  Közleményükből kiderült, hogy a Facebook vizsgálata szerint a tiltási hullámban érintett fiókok a közösségi irányelveknek nem megfelelő tartalmat osztottak meg. Ám kiderült, hogy a közösségi oldal rendszerei kissé túlműködtek. 
A felhasználók egy része ugyanis nem a problémás tartalom népszerűsítése céljából osztotta meg azokat, hanem éppen azért, hogy felhívja a figyelmet ismerősei figyelmét annak károsságára.

Miután ez kiderült a vizsgálatból, a Facebook úgy döntött, visszaállítja a fiókokat. Az érintett tartalmat viszont továbbra is törlik mindenhonnan. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden letiltott fiók zárolását feloldották.
A mostani visszakapcsolás csak a tévesnek ítélt tiltásokra vonatkozik.

Szerző
Témák
Facebook