Előfizetés

Mindig van lejjebb: most éppen egy titkos MTA-s kéjbarlangról rántja le a leplet a Ripost

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.22. 13:33

Fotó: Google maps
Még azonos alakú ablakot sem sikerült találniuk, pedig csak rendesen kellett volna keresni.
„Kéj­bar­lang a Ma­gyar Tu­do­má­nyos Aka­dé­mia ku­ta­tó­in­té­ze­té­ben: Kik tud­ják a tit­kos kódot?” címmel közölt egy egészen érdekes írást a Ripost pénteken. A cikkel az MTA-kutatóintézetek és a kormány harcába próbáltak beszállni, nem titkolt módon az utóbbi kedvében járni, azzal, hogy az Akadémia professzorai alkalmi szexuális együttléteket bonyolítanak az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében (SZTAKI) külön erre a célra berendezett titkos helyiségében – vette észre elsőként a 444.hu.  A cikk gyakorlatilag egy általános iskolás fogalmazási stílusában és lelkesedésével állítja, hogy a „kéjbarlang nászágyát a hangulat fokozása érdekében szándékosan szív alakúra formázták”. Mintha a bútorok formáit a gyártók valamilyen véletlen baleset folytán alakítanák ki. Nem mellesleg egy olyan lapban, ami már számtalanszor tanúbizonyságot tett a hűvös polgári ízlés iránti elkötelezettségéről. De nem ez a legnagyobb baki az írásban. Mellékeltek hozzá egy videót is, amit gyakorlatilag bárhol felvehettek, semmi nem bizonyítja, hogy hol található – azt viszont igen, hogy hol nem: a SZTAKI Ripost által megjelölt épületében. Az épületen megjelölt ablak ugyanis egy apró négyzet alakú nyílás, a pár másodperces felvételen lévő ablakok viszont hosszúkás, tetőtéri, téglalap alakú ablakok.  A kiváló dolgozatot azóta már az Origo is lelkesen leközölte.

Valami alapja mégiscsak van a sztorinak

Az intézet több egykori munkatársa megerősítette az Indexnek, hogy valóban létezett egykor ilyen szoba, csak nem ott, ahol a Ripost cikkében állították, hanem egy utcával arrébb, a SZTAKI egy másik épületében. Ahol nem csak a kérdéses szobát húzták fel, de egy komplett fitnesz-wellness részleget is, a cél ezek kiépítésekor az volt, hogy "a munkatársak a lehető legjobb körülmények között dolgozhassanak." 
Szexuális együttlétekre berendezett helyiség nem létezik és soha nem is létezett a Sztaki egyik épületében sem - reagált a cikkre a kutatóintézet. Tény, hogy évtizedekkel ezelőtt a kutatóintézet egy korábbi vezetője a sajtóban megjelent videofelvételnek megfelelően rendeztetett be egy szobát, de ez soha nem működött „kéjbarlangként". A szobát a jelenlegi vezetés már korábban felszámolta, így a megjelent valótlan információkat cáfoljuk és nyomatékosan kijelentjük, hogy jelenleg sem található az MTA épületeiben a Ripost által bemutatotthoz hasonló intim találkozóhely - írják. Nemzetközileg elismert kutatóintézetként hiszünk az akadémiai dolgozók etikus és eredményes munkavégzésében, így a szervezeti kultúránkkal ellentétes feltételezést elutasítjuk; az intézet falain belül pedig kizárólag a hazai innováció fejlesztésére irányuló tevékenységet támogatunk - írják. 
A SZTAKI egyébként azért is különleges hely, mert az MTA bedarálását levezénylő Palkovics László miniszter is sokáig kapcsolatban állt az intézettel, ő maga is évekig vett fel úgy havi 800 ezer forintot, hogy közben tényleges kutatói tevékenységet nem végzett, nem publikált. 

Aktív TBC-s dolgozott több óbudai bölcsődében, emiatt fél évig gyógyszereket kell szednie a gyerekeknek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.22. 11:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az érintett dolgozó fejlesztést végzett az egyik önkormányzati óbudai bölcsődében, de egy másik bölcsődében is gyakran megfordult, ahova az ő saját gyereke jár.
Több óbudai bölcsődében is megfordult egy olyan fejlesztőpedagógus, aki aktív TBC-s. Amikor ez kiderült, több gyereket ki kellett vizsgálni, akik ezután erős gyógyszereket kaptak, amit fél évig kell szedniük – írja az Index. A portál megkereste az Óbudai Egyesített Bölcsődék intézményvezetőjét, amire Békásmegyer Önkormányzatától a következő válaszok érkeztek: 
  • A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat egyik dolgozójánál valóban kimutatták a TBC-t áprilisban.
  • Az érintett dolgozó korai fejlesztést végzett az egyik önkormányzati óbudai bölcsődében, de egy másik bölcsődében is gyakran megfordult, ahova az ő saját gyereke jár.
  • Amikor a fertőzöttségről tudomást szereztek, az önkormányzat szerint rögtön lépéseket tettek.
  • 36 gyereket rögtön kivizsgáltak a törökbálinti gyerekpulmonológiai intézetben.
  • 37 olyan felnőttől is vettek vért akik a gyanú szerint érintettek lehettek.
  • Az önkormányzat állítja, egyikük sem fertőződött meg.
Arról viszont, hogy valóban kell-e a gyerekeknek fél évig erős gyógyszereket szedniük, az önkormányzat nem nyilatkozott, csupán annyit, hogy „a gyógyszeres kezelésekről az orvos és a szülő dönt”.

„Értetlenül állunk azonban az előtt a tény előtt is, miként fordulhatott elő, hogy a Szakszolgálat által delegált dolgozó a munkába állásakor nem rendelkezett érvényes Egészségügyi Könyvvel, és hogyan küldhette a kötelező orvosi vizsgálat elvégeztetése nélkül szakdolgozóját egy kisgyermekkel foglalkozó intézménybe” – írták.

Ambiciózus elképzelésekkel készül Budapest zöldítésére Karácsony Gergely

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.22. 11:22

Fotó: Markoszov Szergej
Öt városligetnyi területen hozna létre új parkerdőt a Soroksári Duna két partján, Csepelen és Ferencvárosban.
Csepeli tízemeletes panelház tetején mondta el és mutatta meg a budapesti nagyerdővel kapcsolatos elképzeléseit Karácsony Gergely.  Főpolgármesteri programja fontos része a zöldterületek létrehozása ennek egyik legfontosabb eleme a budapesti nagyerdő kialakítása. Ehhez azonban le kell állítani a lopakodó olimpiát - mondta. Emlékeztetett ugyanis, hogy a kormány a lemondott pályázat ellenére szép csöndben megépíti az olimpiai létesítményeket. (Erről itt írtunk bővebben.) Karácsony javaslata szerint a Soroksári-Duna-ágra felfűzve, annak mentén Csepelen és Ferencvárosban létre kell hozni egy nagy, városi parkot, parkerdőt. Ez egy 525 hektáros, öt városligetnyi terület, ami Budapest új tüdeje lehetne. 
Másik nagy zöld projektje a Margit-sziget és a Hajógyári sziget (ezzel a Római part) összekötése. Ennek lényege, hogy néhány apró beruházással (megy egy gyalogos híddal), a meglévő parkok, zöld területek fejlesztésével elérhető, hogy egy 10 kilométer hosszú, Duna-parti zöldterület alakuljon ki.
Karácsony reagált a zuglói Fidesz vádjára is, miszerint polgármestersége alatt több fát vágtak ki a kerületben, mint amennyit a Városligetben áldozatul esett. Ez a Fidesz újabb hazugsága, már a tizediknél tartanak a kampány során - mondta Karácsony. Utalt a Pillangó parki beruházásra, ahol több fa lesz, mint korábban. A Hajógyári szigettel kapcsolatos kormányzati tervek kapcsán (épp most húzták ki a világörökségi helyszínek listájáról, hogy sportakadémiát építsenek rajta) azt mondta: a kormány összes, a környezetet tönkretevő megalomán fejlesztési terveit meg kell állítani. A kormány szándékait persze nem lehet tudni, mert valós szándékaikról ritkán beszélnek őszintén, de a Hajógyári szigetnek rekreációs és gyerekbarát sport helyszínnek kell maradnia - mondta.