Előfizetés

Összedőlt egy hétemeletes ház Kambodzsában – legalább heten meghaltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.22. 14:02

Fotó: DEN AYUTHYEA / AFP
Harminc ember is lehet az eltűntek listáján.
Összedőlt egy épülőfélben lévő hétemeletes ház a kambodzsai Sihanoukville-ben, legalább heten meghaltak és körülbelül harminc ember eltűnt – írja a HVG a BBC cikke alapján. Helyi értesülések szerint a sebesültek száma legalább 21, közülük többen életveszélyes állapotban vannak. A hatóságok több embert – köztük az épület tulajdonosát és az építkezést folytató cégek több vezetőjét – őrizetbe vettek és kihallgatták a telek kambodzsai nemzetiségű tulajdonosát is.

A román kormány szerint Trianon nem tragédia és nem jelent megoldandó problémát, úgyhogy nem kell semmiféle nemzeti összetartozás

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.22. 12:59
A kép az Úz-völgyi incidens során készült
Fotó: EGYED UFO ZOLTAN / AFP
A románok megalapozatlannak tartják, hogy Magyarország a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at.
A román külügyminisztérium tudomásul vette, de megalapozatlannak tartja, hogy a magyar Országgyűlés kedden a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum (a román fél terminológiája szerint Trianoni Békeszerződés) 100. évfordulóját. Az erről szóló, az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében a bukaresti külügyi tárca leszögezi: elfogadhatatlannak tart minden olyan próbálkozást, amely "a történelem átírására és revizionista álláspontok hangoztatására irányul", mivel ezek ellentmondanak a 21. századi európai valóságnak és annak az együttműködésnek, amelyről a stratégiai partnerségi dokumentumban, illetve a Románia és a Magyar Köztársaság között 1996. szeptember 16-án Temesváron megkötött alapszerződésben állapodott meg a két NATO, illetve európai uniós tagállam. A román külügyminisztérium megalapozatlannak tartja és elutasítja az országgyűlési határozat indoklását, mivel Románia szerint nem léteznek olyan "máig megoldatlan politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák, amelyeket a békeszerződés okozott". A román fél szerint a békeszerződés, amely egyebek mellett Románia és Magyarország határát is kijelölte, nem jelent megoldandó problémát, sem tragédiát, miként azt a budapesti parlamenti nyilatkozat "beállítja". Hozzáteszik: a trianoni béke aláírójaként Magyarországnak kötelessége a szerződés valamennyi előírását betartani és jóhiszeműen végrehajtani a nemzetközi jog alapelveinek megfelelően. A román fél nem vitatja el Magyarország jogát, hogy történelme fontos mozzanatairól megemlékezzen, de nem fogadhatja el, hogy ezek a megnyilvánulások megkérdőjelezzék azokat a békeszerződéseket, amelyek a mai Európát meglapozták. Bukarest elfogadhatatlannak nevezi, hogy Magyarország közvetve, vagy közvetlenül megkérdőjelezze azt a módot, ahogyan Románia tiszteletben tartja magyar etnikumú polgárai jogait, azzal a céllal, hogy "egy másik nemzethez tartozásuk nosztalgikus, fiktív határok alapján megrajzolt történelmi eszméjét táplálja, amelyet Európa meghaladott az Európai Unió megalakulása által". A közlemény szerint Románia mélyen elkötelezett a "nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek" jogainak tiszteletben tartása mellett, és azon van, hogy minden eszközzel óvja nyelvi, vallási, kulturális és etnikai identitásukat, erősítse az etnikumok közti párbeszédet. A kommüniké megerősíti azt a Bukarest által rendszeresen hangoztatott álláspontot, miszerint Románia az utóbbi évtizedeken fejlett, "modellértékű" rendszert alakított ki a területén élő nemzeti kisebbségek jogainak védelmére.

Nemi erőszakkal vádolja Trumpot egy írónő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.22. 12:34

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az amerikai elnök cáfolja a vádakat.
A New York magazin pénteken közölte E. Jean Carroll amerikai írónő történetét, aki  szerint 1995 végén, vagy 1996 elején az egyik áruházban találkozott Donald Trumppal, aki azt mondta neki egy lánynak vesz ajándékot. Elkezdtek viccelődni különféle fehérneműkről, felpróbáltak néhányat, majd az egyik próbafülkében Trump megerőszakolta őt írja a BBC cikke alapján a HVG. 
Trump tagadja, hogy valaha is találkozott volna Carrollal és szerinte a nő csak azért találta ki az erőszakról szóló történetet, hogy fellendítse új könyvének eladását.

Carroll állítja közvetlenül az erőszak után azért nem tett feljelentést, mert egyik barátja azt mondta neki, semmi esélye, hogy megnyerje a pert az üzletemberrel szemben.  Korábban már több nő is szexuális zaklatással vádolta Trumpot.