Előfizetés

Közelít a 30 ezerhez az előválasztáson voksolók száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.22. 20:33

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Még négy napig lehet főpolgármester-jelöltet választani.
Az előválasztás harmadik napján, szombaton nyolcezernél többen mentekel voksolni a szavazósátrak valamelyikébe az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson - derül ki a szombati összesítésből. Csütörtök óta így már 28 236 budapesti voksolt. Nem meglepően legtöbben a legnagyobb közlekedési csomópontokon, az Örs vezér terén, a Móricz Zsigmond körtéren és a Széll Kálmán téren. Online eddig 2420-an nyilvánítottak véleményt. Az előzetesen megállapított szabályok szerint ötvenezer szavazat az érvényességi küszöb, ennek több mint fele megvan már az egy hétig  tartó voksolás harmadik napján.    Egyelőre csak a szavazókat számolják, a voksokat csak a szavazás lezárulta, június 26. után. 

Keményen beszólt az Akadémiai Dolgozók Fóruma a SZTAKI szív alakú ágya miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.22. 19:56

Fotó: Google maps
Elfogadhatatlannak tartják az ilyen öncélú pénzköltést.
Az Akadémiai Dolgozók Fóruma értetlenül áll az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében (SZTAKI) létesített rekreációs szoba ügye előtt – írta a szervezet a Facebook-oldalán. „Bár az egyes kutatóközpontok nagyon eltérő gazdálkodási modell szerint működnek, álláspontunk szerint minden esetben 
elfogadhatatlan az ilyen öncélú pénzköltés, különösen egy olyan hálózatban, ahol a kutatók átlagos bére alig éri el a nettó 190 ezer Ft-ot.

Az eset – csakúgy, mint a Palkovics miniszternek ugyanebben a kutatóközpontban éveken keresztül valós teljesítmény nélkül kifizetett magas bérezés – rávilágít arra, hogy szükség van az MTA kutatóhálózatának megújítására és az intézményrendszer demokratizálásra. Egyebek mellett ez az egyik célja az Akadémiai Dolgozók Fórumának”– fogalmazták meg közleményükben . Emellett kiemelték, hogy a hír nem változtat azon, hogy „az MTA kutatóhálózata szakmai szempontok szerint a térség legeredményesebb ilyen intézményrendszere.
Az autonómia felszámolása és a kutatóhálózat politikai kontroll alá rendelése a magas színvonalú szakmai munka fenntartását veszélyezteti”

– hangsúlyozták. Mint azt már korábban megírtuk, a Ripost „Kéj­bar­lang a Ma­gyar Tu­do­má­nyos Aka­dé­mia ku­ta­tó­in­té­ze­té­ben: Kik tud­ják a tit­kos kódot?” közölt egy írást, amelyben
azt állították, hogy az Akadémia professzorai alkalmi szexuális együttléteket bonyolítanak a SZTAKI külön erre a célra berendezett titkos helyiségében.

Állításukat egy, a szobáról készült videóval igyekeztek alátámasztani amelyen egy bordó árnyalatú ágy és egy masszázskád is szerepelt. A vádakra az SZTAKI közleményben reagált, amelyben leírták,
hogy valóban létezett évtizedekkel ezelőtt ilyen szoba, csak nem ott, ahol a Ripost cikkében állították, hanem egy utcával arrébb, a SZTAKI egy másik épületében.

Itt nem csak a kérdéses szobát húzták fel, de egy komplett fitnesz-wellness részleget is, a cél ezek kiépítésekor az volt, hogy "a munkatársak a lehető legjobb körülmények között dolgozhassanak."  A szobát azonban a jelenlegi vezetés már rég felszámolta.
Kapcsolódó
Mindig van lejjebb: most éppen egy titkos MTA-s kéjbarlangról rántja le a leplet a Ripost

Több fesztiválozó is rosszul lett Orfűn

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.22. 15:09

Fotó: Sóki Tamás / MTI
A rendezvény közelében található forrás vízéből ittak azok a fesztiválozók, akik később hányásos, hasmenéses tünetekre panaszkodtak.
Járványügyi vizsgálatot folytat a Baranya Megyei Kormányhivatal, mert az elmúlt napokban sokan rosszul lettek az orfűi Fishing on Orfű fesztiválon egy feltehetően szennyezett vizű forrás vize miatt - tájékoztatta az intézmény szombaton az MTI-t. A kormányhivatal a vizsgálat eredményét követően ad majd részletesebb tájékoztatást a megbetegedések okáról. Egyedi Péter, a fesztivál sajtófelelőse az MTI érdeklődésére azt mondta: feltételezhetően egy,
a rendezvény közelében található forrás vízéből ittak azok a fesztiválozók, akik később hányásos, hasmenéses tünetekre panaszkodtak.

Mint mondta, a forrás nem a fesztivál területéhez tartozik, de a szervezők már segítenek őrzésében, hogy elkerüljék a további megbetegedéseket. Hozzátette:
az összesen 80-90 eset nagyobb része csütörtökön történt, pénteken már csak mintegy húsz embernél jelentkeztek a tünetek.

Mióta őrzik a forrást, nincs tudomásuk újabb megbetegedésről, sokan pedig már meg is gyógyultak - tette hozzá. Elmondta: a fesztivál hátralévő időszakában folyamatosan felhívják a látogatók figyelmét a fokozott higiéniára. Füziné Kajdy Zita (független), Orfű polgármestere az MTI-nek azt mondta, a helyi aquapark parkolójában lévő forráson általában tábla hívja fel a figyelmet arra, hogy vize nem alkalmas emberi fogyasztásra, azonban a tábla az elmúlt napokban eltűnhetett róla.