Mindenhol eshet, de nyolc megyében leszakad az ég

Publikálás dátuma
2019.06.23. 09:08
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Lesznek helyek, ahol rövid idő alatt 5 centi csapadék is lezúdulhat- írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Országszerte érvényes elsőfokú zivatar-riasztást adott ki vasárnapra az OMSZ, Nyugat- és Közép-Magyarország nyolc megyéjében azonban a narancssárga színnel jelzett felhőszakadás is előfordulhat. A másodfokú veszélyjelzéssel érintett megyék: Baranya, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala.   A prognózis szerint ma ismét szórványosan (egy adott pontban 30-40 százalékos valószínűséggel) várhatóak zivatarok, amelyek szinte bármely napszakban megjelenhetnek, és több hullámban követhetik egymást délről észak felé vonulva; valamivel nagyobb számban délután kell rájuk számítani. Legjellemzőbb kísérőjelenségük a felhőszakadás (rövid idő alatt 30-50 mm) lesz, de néhol átmeneti viharos szél, ami átlagosan 50-65 km/órás lehet, a keleti határ közelében azonban elérheti 80 km/ órás sebességet is.
A Dunántúlon általában erősen felhős lesz az ég, keletebbre hosszabb időszakokra is kisüthet a nap.  A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között alakul, nyugaton várható a hűvösebb. Késő estére 17 és 23 fok közé hűl le a levegő. 
Szerző

Megrémült a Mol-toronytól, a Liget-beruházást pedig leállíttatná az ENSZ szervezete

Publikálás dátuma
2019.06.23. 08:51
A már épülő Biodóm látványterve; az UNESCO szerint aggasztóan nagy lesz az épület
Fotó: BUDAPESTZOO
A kormány városfejlesztési tervei konkrét veszélyt jelenthetnek a világörökségi helyszínekre – állapította meg az UNESCO.
Jelentést adott ki az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, vagyis az UNESCO a világörökségi helyszínek megőrzésére tett erőfeszítésekről, ami érinti a budapesti Duna-partot, a Városligetet és a Várnegyedet is – írja a hvg.hu.
Az UNESCO elismeri, hogy történt némi előrelépés a korábbi ajánlások ügyében, ám szerintük fontos lépéseket nem tett még meg a magyar fél, például nincs egy felelőse a világörökségi helyszíneket érintő projekteknek, ahogy nincs megfelelően átfogó városfejlesztési terv sem. A Várról szóló Hauszmann terv jelentős újjáépítéseket és új építkezéseket is tartalmaz, így „veszélyt jelent” a világörökségi helyszínre – olvasható a dokumentumban. A második világháborúban vagy a szocializmus időszakában megsérült, megsemmisült épületek helyreállítása egy idealizált történelmi állapot újbóli elérése érdekében a hitelesség elvesztéséhez vezet; a megőrzés, a restaurálás, az újjáépítés és az új építkezések közötti határvonalak elmosása „nincs összhangban a nemzetközi gyakorlattal” – szögezik le a szerzők, akik Budapest mellett Párizs Szajna-parti beruházásait is vizsgálták.
A dokumentum készítői • „rémületesnek” tartják, hogy építési engedélyt kaphatott a Mol Campus, vagyis az olajtársaság 120 méter magasra tervezett székháza a tizenegyedik kerületben; • aggasztónak látják a Városligetbe tervezett beruházások, így különösen a Néprajzi Múzeum és a biodóm méretét; • arra kérik a magyar felet, hogy állítsa le a világörökségi helyszínekkel kapcsolatos projekteket, amíg átfogó, a budapesti fejlesztési tervvel összhangban lévő irányelvek nem születnek a megőrizni vágyott területek kezelésére; • 2020. február 1-éig jelentést kérnek a magyar államtól a fenti aggályokkal kapcsolatban. A konkrét jelentés itt olvasható.
Emlékezetes, hogy a kormány szinte az utolsó pillanatokban törölte a világörökségnek ajánlott helyszínek listájáról a Hadrianus-palota romjai miatt esélyes Hajógyári-szigetet, pedig korábban külön miniszteri biztos is foglalkozott a témával. Aztán kiderült a sürgős visszakozás oka: a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia előkészítése miatt kellett törölni a területet a listáról, beruházást ugyanis komolyan akadályozhatta volna, ha a sziget felkerül a védett örökségek listájára.
Szerző

Ötöse biztos nincs, de azért nyerhetett majdnem 57 milliót

Publikálás dátuma
2019.06.22. 20:50

Fotó: Népszava
A Jokeren volt telitalálat.
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 1 (egy) 12 (tizenkettő) 16 (tizenhat) 43 (negyvenhárom) 56 (ötvenhat) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 39 darab, nyereményük egyenként 1 309 040 forint; 3 találatos szelvény 3 454 darab, nyereményük egyenként 15 765 forint; 2 találatos szelvény 90 518 darab, nyereményük egyenként 1 315 forint.   A Jokeren volt egy telitalálat, a nyertes 54 656 430 forinttal lett gazdagabb. 
Szerző
Témák
lottó