Előfizetés

Karácsony Gergely állatvédelmi chartát hirdetett

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2019.06.23. 12:40

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Állatvédelmi chartát hirdetett Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje vasárnap, hogy segítse az emberek és a háziállatok "harmonikus együttélését".
Az ellenzéki politikus Budapesten, sajtótájékoztatón céljaik között említette új, korszerű állatmenhelyek létrehozását, a "kényszerszaporítókkal" szembeni fellépést, egy, a zuglóihoz hasonló ivartalanítási program kiterjesztését, valamint Budapest "méhbarát" várossá alakítását. Karácsony Gergely kitért arra is: hosszú távon át kell állni a biológiai szúnyogirtásra, valamint fel kell lépni azért, hogy a madarak, köztük a fecskék, továbbá a denevérek visszatalálhassanak a városba. Megjegyezte, állatvédők és magánszemélyek ajánlásait is várják a chartában megfogalmazottak kiegészítéséhez. Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos választmányi elnöke kifejtette, budapesti állatvédelmi ombudsman intézményének létrehozását kezdeményezik majd Karácsony Gergelynél, amennyiben a budapestiek főpolgármesternek választják. Kiemelte, szeretnék, ha az önkormányzat a jövőben pályázati úton támogatná az állatok ivartalanítását, chippel történő ellátását, valamint az oktatásban és az egészségügyben is nagyobb szerepet kapna az állatterápia. A szocialisták emellett állatvédelmi kerekasztalt is életre hívnának, amely ajánlásokat tehetne a mindenkori politikai vezetőknek - tette hozzá Kunhalmi Ágnes. Perédi Gergely, a Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület elnöke azt mondta: jelenleg civil szervezetek látják el az állatvédelmi feladatok 90 százalékát, ezért azt szeretnék, ha a jövőben hatékonyabban működhetnének együtt az önkormányzatokkal, hatóságokkal. Karácsony Gergely kérdésre válaszolva kijelentette, büszkék a hamarosan elkészülő zuglói Pillangó park beruházásra, amelyet hosszú lakossági egyeztetés előzött meg, több körben módosították a terveket, hogy azok a lehető legtöbb helyi igényt kielégíthessék. Hangsúlyozta, a projektben kizárólag növény-egészségügyi okokból vágtak ki fákat. 

„Nem ég az arca, Elnök úr?” Levélben kérték számon Ádert a Fidesz klímamerénylete miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.23. 12:09
Áder János köztársasági elnök
Fotó: Artur Widak / AFP
Áder János csak hallgatott, miközben párttársai széttrollkodták az unió közös klímavédelmi terveit - emlékeztetett a szocialisták EP-képviselője.
Nyílt, Facebookon is megosztott levélben kérdezte Ujhelyi István a zöld szólamairól ismert köztársasági elnököt: nem szégyelli magát a Fidesz kufárpolitikája miatt – azért, hogy Áder „főnöke”, Orbán Viktor és kormánya épp a minap akadályozta meg az uniós klímatervet, mely szerint 2050-re csak annyi szén-dioxidot bocsáthatnak ki az európai uniós országok, amennyit ki tudnak egyenlíteni. 
Az MSZP-s európai parlamenti képviselő emlékeztet rá, az Orbán-kormány nem csak itt tett keresztbe a környezetvédelmi uniós célkitűzéseknek. Nemrég a Fidesz EP-képviselői leszavazták a közlekedésből, mezőgazdaságból és energiaszektorból származó légszennyezés megfékezéséről szóló állásfoglalást -
annak ellenére nem támogatták a probléma megoldását, hogy Magyarországon évente legalább tízezer ember hal meg olyan betegségekben, amelyek közvetlenül összefüggésbe hozhatók a szennyezett levegővel.

A politikus ezután kitér Áder János személyes felelősségére is: az államfő nem szólalt fel a légszennyezési megállapodás és a klímavédelmi paktum fideszes felrúgása ellen sem – szó nélkül tűrte párttársai puccskísérleteit. „Ezúton szólítom fel Áder Jánost, hogy tegye világossá álláspontját a narancskormány által elgáncsolt uniós klímacélokkal kapcsolatban! Ha valóban fontos számára a fenntarthatóság és a klímavédelem, akkor legyen bátor szembeszállni párttársaival!” -üzente Ujhelyi István, aki ellenkező esetben azt követelte: ha Áder továbbra is néma marad, akkor fizesse vissza alapítványának, a Kék Bolygónak juttatott másfél milliárdos adófizetői támogatást is.  

Hableány-tragédia: még egy holttestet megtaláltak a hajóbaleset áldozatai közül

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.23. 11:49

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A május 29-i dunai hajóbaleset újabb áldozatának holttestét találták meg szombat este Csepelen – értesült megbízható forrásból a 168 Óra.
portál megkereste a rendőrséget, a BRFK vasárnap délután reagált: 2019. június 22-én (azaz szombaton) 22 óra 8 perckor érkezett bejelentés a rendőrség ügyeletére, hogy a Duna budapesti szakaszán, a Csepeli átjárónál egy holttestet találtak a vízben. „A holttest azonosítása jelenleg is folyamatban van, így bővebb tájékoztatást nem tudunk adni” - zárult a közlemény. 
Napi.hu vette észre a dél-koreai sajtóban, hogy megtalálhatták a május 29-én elsüllyedt Hableány hajó egy újabb dél-koreai áldozatát 30 kilométerre a baleset helyszínétől. Szombat éjjel egy horgász fedezte fel a holttestet - írja a South Korea Herald a koreai speciális mentőcsapat egyik tagjára hivatkozva. Állítják, az áldozat azonosítása jelenleg is tart.  A Hableány május 29-én este 9 óra 5 perckor süllyedt el a Margit híd lábánál, miután hátulról belerohant a Viking Sigyn szállodahajó. 35-en voltak a Hableányon, 31 dél-koreai turista, két idegenvezető és a kéttagú magyar személyzet. Biztosan mindössze hét ember élte túl a tragédiát, 26 ember meghalt, kettőt még keresnek.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság vízirendőrei, a Készenléti Rendőrséggel, a Katasztrófavédelemmel, valamint a koreai tűzoltóbúvárokkal együttműködve a Duna fővárostól délre eső teljes szakaszán, mind a 215 kilométeren folytatják a keresést.  A BRFK vízirendőrei a kutatást több hajóval, a Készenléti Rendőrséggel, valamint a Katasztrófavédelemmel együttműködve, szonárokkal, helikopterrel és drónnal megerősítve végzik.
A témában írt cikkeinket ide kattintva olvashatják.