Katonák is meneteltek a kijevi Pride-on

Publikálás dátuma
2019.06.23. 14:09
Felvonulók sétálnak rendőrök között Kijevben, a 2019. június 23-án megrendezett KijevPride-on
Fotó: Genya Szavilov / AFP or licensors
A harmincfős katonai oszlop együtt vonult a résztvevőkkel, így akarták toleranciára tanítani az ukrán hadsereget.
Megtartották vasárnap az elmúlt években már hagyománnyá vált melegfelvonulást Kijev belvárosában, amelyen idén először már katonák is részt vettek.    A Hromadszke ukrán hírportál jelentése szerint egy több mint harminc fős katonai oszlop vonult együtt a részvevőkkel. "Azért jöttünk el, hogy kifejezzük támogatásunkat minden ember egyenlősége mellett" - jelentette ki Viktor Pilipenko, a Donbasz zászlóalj önkéntese. Elmondta, hogy a hadseregben meglévő homofóbia, különösen a homofób parancsnokok miatt a melegeknek el kell titkolniuk nemi identitásukat. "Ez nagyon kiábrándító, hiszen ők a szabadságáért, a mi jogainkért is harcolnak" - tette hozzá.    
A szervezők becslése szerint idei KijevPride-on, más néven az Egyenlőség Menetén több mint nyolcezren, a rendőrség szerint mintegy háromezren vettek részt. Támogatóként hagyományosan részt vettek diplomaták és politikusok is, köztük Rebecca Harms európai parlamenti képviselő. A felvonulás komolyabb atrocitások nélkül zajlott, néhány provokátor próbálta csak megzavarni a rendezvényt, akiket a rendőrök feltartóztattak. A menet "végállomásán" a résztvevőket buszok várták, hogy onnan elszállítsák őket, így kerülve el, hogy a rendezvény után érjen támadás közülük bárkit is. Szerhij Jarovoj belügyminiszter-helyettes tájékoztatása szerint a felvonuláson senki nem sérült meg és senkit nem vettek őrizetbe.  
Ellentüntetőt tartanak vissza a rendőrök a kijevi Pride-on
Fotó: Vlagyimir Szindejeve / AFP/ NurPhoto

Ürülékes óvszerekkel támadtak az ellentüntetők

A kijevi rendőrség napközben közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatott, hogy kilenc személyt őrizetbe vettek, akik provokációt készültek volna végrehajtani a rendezvényen. Az UNIAN ukrán hírügynökség közlése szerint arra készültek, hogy emberi ürülékkel töltött óvszerekkel dobálják meg a menet résztvevőit. Az őrizetbe vett személyek ellen eljárást indítottak garázdaság miatt, amiért akár hét évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható rájuk. 

Évről évre nyugodtabban fogadják

Az ukrán fővárosban 2013 óta rendeznek minden évben melegfelvonulást, amelyen évről-évre egyre többen vesznek részt. 2016 óta már nem Kijev valamelyik külső részében, hanem a belvárosban rendezik meg - írja az MTI.  Az utóbbi években láthatóan egyre toleránsabbá válik az ukrán társadalom a homoszexuálisokkal szemben, különösen igaz ez a fővárosban élőkre. A melegjogok elfogadása ellen néhány radikális nacionalista vagy ortodox szervezet tiltakozik - főként a romák elleni támadásokat is elkövető Sz14 (Szics) -, de az ilyesfajta megmozdulásaiknak a fővárosban rendkívül csekély a társadalmi támogatottsága.
Szerző
Frissítve: 2019.06.23. 14:16

Hatvanezer autót kell visszahívnia a Daimlernek

Publikálás dátuma
2019.06.23. 13:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Daimler konszernnek hatvanezer Mercedes-Benz GLK 220 típusú dízelmotoros autót kell azonnali hatállyal visszahívnia szervizekbe átalakításra a német Bild am Sonntag lap értesülése szerint.
A német szövetségi közlekedési minisztérium hírügynökségi megkeresésre adott tájékoztatása alapján a német szövetségi gépjármű-felügyelet, a Kraftfahrtbundesamt (KBA) meg nem engedett szoftveres kikapcsoló funkciót azonosított be az Euro 5-ös besorolású OM 651 dízelmotormodellek emissziós értékeket szabályozó rendszerében. A Daimler közölte, hogy a kifogásolt szoftveres funkciót nem tartja szabályellenesnek, ezért fellebbezéssel él a minisztérium visszahívási rendelkezésével szemben. A KBA által megkövetelt szoftveres átalakítást azonban a Daimler mindettől függetlenül végrehajtja és a továbbiakban is a legmesszebbmenőkig együttműködik a hatósággal. A KBA által kifogásolt szoftveres funkció állítólag késlelteti a motor hűtőrendszerében az üzemi hőmérséklet elérését, és ezáltal a szabványos mérési eljárás során a megkövetelt határérték alatt tartja a motor nitrogén-oxid-kibocsátását. A minisztérium visszahívási rendeletéről elsőként beszámoló Bild am Sonntag értesülése szerint az emissziós értékeket szabályozó rendszerrel szemben emelt technikai kifogás a Mercedes-Benz C és E osztályú modelljeire is kiterjedhet, és akár 700 ezer járművet is érinthet.
Szerző

Soros több időt szán Bécsre, miután a CEU nagy része is odaköltözik

Publikálás dátuma
2019.06.23. 11:09

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Ezt maga jelentette be, amikor átvette a Schumpeter Társaság díját az osztrák Nemzeti Bank elnökétől.
Soros György az eddiginél több időt akar Bécsben tölteni, miután a CEU nagy része is odaköltözik, hiszen többé-kevésbé elüldözték Budapestről. Ezt maga az érintett jelentette be, amikor átvette a Schumpeter Társaság díját az osztrák Nemzeti Bank elnökétől - írja a Der Standard.  De az is Ausztriához köti, hogy londoni egyetemi tanulmányai során sorsdöntő hatást gyakorolt rá Karl Popper a nyílt társadalom elméletével. Mint mondta, éppen ennek alapján hozta létre a Nyílt Társadalom Alapítványokat. A laudáció kiemelte, hogy a befektető nem csupán jelentős összegeket áldoz, hanem személyesen is cselekszik emberekért és szervezetekért. Az elismerést egyébként már megkapta a néhai Kohl kancellár, valamint Draghi, az EKB mostani elnöke is.
Szerző
Frissítve: 2019.06.23. 11:23