CEU;Michael Ignatieff;

2019-06-24 06:35:29

CEU-rektor: Soros úgy kell Orbánnak, mint egy falat kenyér

Michael Ignatieff szerint lassan már azért is a milliárdost okolják Budapesten, ha esik az eső.

A CEU rektora úgy gondolja, hogy Soros Orbánnak úgy kell, mint egy falat kenyér, és ha az üzletember nem létezne, akkor a miniszterelnök kitalálta volna – írja a Der Standard. 

Michael Ignatieff abból az alkalomból nyilatkozott, hogy az idén az egyetem alapítója vehette át Bécsben a Schumpeter-díjat. Megerősítette, hogy a kényszerű átköltözés után az ősztől ideiglenes körülmények között kezdődik a tanítás, az oktatók például ingáznak, de a következő tanévben már minden áttelepül az osztrák fővárosba. Annál is inkább, mert igen kedvező a fogadtatás. Ráadásul a megpróbáltatások nem riasztották el az új jelentkezőket, most többen akartak bekerülni, mint egy évvel korábban. A válság csak növelte az iskola népszerűségét, mert sokan rokonszenveznek azzal, hogy az intézmény harcol a tudomány szabadságáért és az európai értékekért.

Ezzel együtt nehéz időszakon vannak túl, mert az utóbbi 3 évben nap mint nap, 24 órában támadták őket. De a hatalmas nyomás csak erősítette az összetartást az egyetemen belül. A negatív kampány okát az igazgató abban látja, hogy az orbáni politikának szüksége van ellenségre, mert anélkül nem tudja a híveit mozgósítani. Ezért kellett valaki, aki elég nagynak és veszélyesnek tűnik, hogy küzdeni lehessen ellene. Így talált rá Soros Györgyre, ám az eredmény groteszk, mert lassan már azért is a milliárdost okolják Budapesten, ha esik az eső. Ignatieff sajnálatosnak tartja, hogy az Európai Szerződések nem irányoznak elő megfelelő eszközöket, ha egy tagállamban támadás éri a tudomány függetlenségét. Pedig itt egy olyan intézményről van szó, amely a demokrácia érdekében áll ki.

A rektor rámutat, hogy Orbán a CEU-val kezdte és most a tudományos intézmények elleni hadjárat keretében az MTA van a célkeresztben. Tanterveket írnak át, hogy hangsúlyozzák a magyarok nagyszerűségét, illetve hogy Magyarország mennyit szenvedett a múlt században. Mindezt csak azért, hogy kialakítsák az örökös ártatlanság narratíváját. De erről inkább egy budapesti zsidót kellene megkérdezni. Zajlik az ideológiai konszolidáció, az ország gyakorlatilag immár egypártrendszer, amely a keresztény kultúrát hirdeti minden társadalmi intézményen keresztül, kötelezően. A kérdés csupán az, hogy ez működik-e. Ignatieff nagyon sajnálja, hogy a német kancellár, vagy a francia elnök nem szólt rá Orbánra, noha Magyarország nagyon is függ a brüsszeli pénzektől. Az eredmény ugyanis az lehet, hogy 10 év múlva Európának csak az egyik fele demokratikus és akkor egyáltalán nem biztos, hogy egyben marad a kontinens.