Mégsem épül kézilabdacsarnok a káptalanfüredi gyerektáborban

Publikálás dátuma
2019.06.24. 10:46

Fotó: Google Street View
Kizárólag a tao-pénzekről szólhatott a Józsefvárosi Önkormányzat és a Veszprém Handball Team Zrt. együttműködése.
Gaz teríti be a káptalanfüredi gyerektábor területét, munkagépeknek nyoma sincs, a látvány alapján könnyen kitalálható: a józsefvárosi gyerekek idén sem jutnak be a számukra fenntartott tábor területére - írja a 24.hu. A tábort már régen át kellett volna adni, de a tulajdonos,
a Józsefvárosi Önkormányzat és a projekthez csatlakozó Veszprém Handball Team Zrt. szakítása után változtak az elképzelések, hiába, hogy már egy erdő nagy részét is kivágták, hogy sportcsarnokot, konferenciaközpontot építsenek a helyére.

Miután Józsefváros korábbi polgármestere, Kocsis Máté egyben a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke is, nem nehéz kitalálni, ki kezdeményezhette, hogy a veszprémi egyesületet is bevonják a beruházásba, amibe 2017-ben 3,5 milliárd forinttal vágtak bele. A döntés sportszakmai szempontból nehezen volt indokolható, hiszen Káptalanfüred 13 kilométerre van Veszprémtől, ahol kiváló feltételek mellett zajlik az utánpótlás-nevelés, ráadásul a déli parti Balatonbogláron is európai szintű körülmények között készülhetnek a fiatal sportolók a Nemzeti Kézilabda Akadémián.
A jelek arra utalnak, hogy a közös projekt igazából a tao-pénzek megcsapolásáról szólt volna. Veszprémbe nyolc év alatt több mint 5,5 milliárd forint jutott a társasági adóból, és ennek a háromnegyede a férfi csapat mögött álló cégnek, a Veszprém Handball Team Zrt.-nek jutott. Csakhogy a józsefvárosi önkormányzat tavaly végül kapott 2,2 milliárd forint támogatást az államtól a káptalanfüredi gyermek- és sporttábor felújítására, ezután dőlhetett el, hogy már nincs szükség a veszprémi kézilabdacsapatra.
Így pedig nem lesz se sportcsarnok, se konferenciaközpont Káptalanfüreden, csak egy főépületet kell építeni az első ütemben felhúzott bungalók mellé. Kocsis akkori becslése szerint a 2,2 milliárdból a Veszprémmel való elszámolás után 1,1 milliárd forint marad a tábor felújításának befejezésére.
Szerző

Felhőszakadásra és zivatarra figyelmeztetnek

Publikálás dátuma
2019.06.24. 08:52

Fotó: Shutterstock
A Mórahalmi-, a Hódmezővásárhelyi-, a Makói- és a Szegedi járásra a figyelmeztetés mellett riasztás is érvényben van.
A déli és délkeleti tájakon felhősebb idő várható hétfő estig, kevesebb napsütés lehet arra, és további záporokra, zivatarokra is számítani lehet - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Másutt a gomoly- és fátyolfelhők mellett azonban többórás napsütésben lehet bízni, és csak kevés helyen lehet csapadék.
Az északi, északkeleti szél estig megélénkül, de északkeleten erős, zivatarok környezetében pedig viharos széllökések is előfordulhatnak.
Estére a legtöbb helyen kiderül az ég, és késő estig mindenütt megszűnik a csapadék. A keleti országrészben időnként megélénkül az északkeleti szél. A hőmérséklet délután 27 és 31 fok között várható. Késő estére 22 és 26 fok közé hűl le a levegő, hajnalban pedig 15-20 fok lesz.
Az OMSZ hétfő reggel 1-es szintű figyelmeztetést adott ki felhőszakadásra az ország déli és keleti részére, zivatar miatt pedig szinte egész Magyarországra. A Mórahalmi-, a Hódmezővásárhelyi-, a Makói- és a Szegedi járásra a figyelmeztetés mellett riasztás is érvényben van.
Szerző
Témák
időjárás

Visszatért Budapestre a Viking Sigyn

Publikálás dátuma
2019.06.24. 08:37
Illusztráció
Fotó: Besenyei Gergely / AFP
Egyszer már volt az országban a baleset óta: akkor Visegrádnál tűnt fel, és már lefestették a hajó orrán a tragédia nyomait.
A május 29-i tragédia óta most először hajózott a Hableányt elsüllyesztő Viking Sigyn szállodahajó a Duna budapesti szakaszára - írja a Vessel Finder hajókövető oldal nyomán a Napi.hu. A hajó Passauból indult, és - ahogy korábban is - vélhetően a Danube Waltz túrán vesz részt.
A Hableány-tragédia óta egyébként a Viking Sigyn már járt Magyarországon, de akkor Visegrádnál lejjebb nem hajóztak vele. Ekkor a rendőrség egy újabb helyszínelést végzett az akkorra már lefestett, kijavított járművön.
A Viking Sigyn, nem sokkal a tragédia után
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A Hableány május 29-én este 9 után süllyedt el a budapesti Margit híd lábánál, miután hátulról letarolta a Viking Sigyn szállodahajó. 35-en voltak a fedélzeten, 31 dél-koreai turista, két idegenvezető és a kéttagú magyar személyzet. Biztosan mindössze hét ember élte túl a tragédiát, 26 ember meghalt, kettőt még keresnek.
Szerző