Már a NER húz hasznot a teljes magyar építőipar nyolcadából

Publikálás dátuma
2019.06.24. 11:33

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A vállalatok együttesen valamivel több mint 5800 milliárdos bevételt hozhattak össze, ebből több mint 750 milliárd a NER-hez köthető vállalkozásokhoz került.
Eljutottunk oda, hogy szabad szemmel is jól látható szeletet hasítanak ki maguknak a hazai építőiparból a kormányközeli vállalkozók érdekeltségei – írja a G7.hu. A portál becslései szerint tavaly a magyar építőipari vállalatok együttesen valamivel több mint 5800 milliárdos bevételt hozhattak össze, ebből pedig
több mint 750 milliárd a NER-hez köthető vállalkozásokhoz került, ami közel 13 százalékos részesedést jelent.

Mint írják, a 13 százalék elég jelentős ugrást jelent a korábbi évekhez képest, 2017-ben ugyanis a fideszközeli cégek részesedése még a 10 százalékot sem érte el, öt évvel korábban pedig alig feleannyi volt, mint tavaly. A portál összefoglalója szerint
  • a nagy vesztes természetesen Simicska Lajos – az oligarcha birodalmának központi cége, a Közgép piaci részesedése 2013-2014 között önmagában is 2-3 százalék körül volt, ez azonban mostanra lényegében nullára csökkent. Időközben a vállalatot megszerezte az az üzleti kör, amely a legjobban profitált Simicska Lajos bukásából.
  • Ez utóbbi, Mészáros Lőrinc és állandó üzlettársa, illetve barátja Szíjj László nevével fémjelzett tömörülés 2018-ban a teljes hazai építőiparnak már közel a 7 százalékát ellenőrizte. A két üzletemberhez köthető cégek együttes árbevétele ráadásul 2018-ban több mint duplájára emelkedett.
  • Érdemes kiemelni Garancsi István és Scheer Sándor kettősét. Nekik ugyan csak egy meghatározó építőipari érdekeltségük van, de az a legnagyobb az országban. A Market tavaly épp 100 milliárd forinttal több bevételt ért el, mint öt évvel korábban, és ezzel a 138 milliárdos forgalommal nagyjából akkora volt a piaci részesedése, mint a Közgépnek a Simicska-korszak csúcsán.
  • A többi NER-hez köthető cég, mint például a Tiborcz Istvánnal üzletelő WHB-csoport építőipari vállalkozása, vagy a Seszták-közeli Penta, esetleg a rendre Mészáros érdekeltségeivel közösködő, korábban Szíjj-tulajdonban lévő Magyar Építő együttesen további közel 240 milliárdnyi bevételt hozott össze tavaly.
Szerző
Témák
építőipar

Hét végén kezdődhet a görögdinnyeszüret

Publikálás dátuma
2019.06.24. 10:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Kisebb lesz a hazai kínálat, de a másodvirágzásból még lehet bő termés.
Hamarosan kezdődhet a dinnye szedése, a szokásosnál később induló szezon elején kisebb lesz a hazai dinnyekínálat, de a másodvirágzásból még lehet bő termés – írja a Világgazdaság. A lapnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta: a görögdinnyeszüret a hét végén, a jövő hét elején kezdődhet, így július elejére várható nagyobb mennyiségű magyar dinnye a piacokra. Ez a szokásoshoz képest némi késés, és a szezon elején valószínűleg kisebb mennyiséget tudnak leszedni a dinnyetermelők. A virágzás idején ugyanis hűvösebbek voltak az éjszakák, gyengébb volt a termés kötődése. Ledó Ferenc szerint ugyanakkor kár lenne temetni a dinnyeszezont, mert a másodvirágzásból augusztusban még nagyobb termés is jöhet a földekről. A legnagyobb nehézséget most a gyomosodás okozza a termelőknek, általánosságban pedig az mondható el, hogy ahol sok eső esett, ott gond van, ahol viszont nem volt túlzott mennyiségű csapadék, ott aránylag elfogadható állapotú az állomány. 
Szerző
Témák
dinnye

Szakszervezeti csiki-csuki a Suzukinál

Publikálás dátuma
2019.06.24. 08:30

Fotó: Népszava
A szakszervezet létezését a Suzukinál a bírósággal lesznek kénytelenek kimondatni, jelenleg ugyanis zsákutcába futottak az egyeztetések - mondta László Zoltán, a Vasas alelnöke.
Hosszas postai levelezgetés után személyesen is hajlandóak voltak tárgyalni a Vasas Szakszervezeti Szövetséggel a Suzuki képviselői. A múlt csütörtöki találkozóra azonban nem az esztergomi gyárban került sor – ahova pár hete az ottani tagok hívására sem engedték be a Vasas vezetőit -, hanem Budapesten. Ráadásul a cég vezetői nem jöttek el, csak két jogászt küldtek – tudtuk meg László Zoltántól. A Vasas alelnöke elmondta: a Suzuki továbbra is azt követeli, bizonyítsák hitelt érdemlően a szakszervezet létezését, és hogy tagjaik vannak az esztergomi gyárban. Ehhez az alakuló jegyzőkönyvet szeretnék megkapni. Azt azonban korábban már megküldték a vállalatnak – igaz, a nem védett tagok nevét kitakarták. Mégpedig azért, mert a Vasas esztergomi tagszervezetének februári megalakulása másnapján a titkárnak választott vezetőt a cég elbocsátotta állásából. Emiatt a szakszervezet a bírósághoz fordult, az első meghallgatás két hete meg is történt az ügyben, a következő tárgyalás júliusban lesz. László Zoltán azt mondja: a szakszervezet létezését a Suzukinál szintén a bírósággal lesznek kénytelenek kimondatni, jelenleg ugyanis zsákutcába futottak az egyeztetések. A szakszervezeti vezető értetlenül áll a helyzet előtt, hiszen a februárban megalakult esztergomi tagszervezetüknek már csaknem 300 tagja van, többeknek pedig a Suzuki vonja le a béréből és továbbítja a szakszervezeti tagdíjat. Ha pedig ezt megteszi, hogyan kérdőjelezheti meg a szakszervezet létezését? – vetette fel. Hangsúlyozta: ha egy munkahelyen egyetlen egy tagja is van egy szakszervezetnek, akkor a hatályos törvények szerint oda bemehetnek az érdekvédelmi vezetők. A Suzuki mégsem engedi be őket a gyár területére. A Suzuki Zrt. korábban a fentiekkel kapcsolatban arról tájékoztatta lapunkat: ha a szakszervezet hitelt érdemlően igazolja a vállalatnál a tagság meglétét, fogadják majd képviselőiket. Az elbocsátott munkavállaló ügyében a folyamatban lévő bírósági eljárásra hivatkozva a határozat kimondásáig nem kívántak nyilatkozni. Számos más kérdésünkkel kapcsolatban pedig azt ígérték: mai, hétfő délelőtti, a vállalat 2018-as üzleti eredményeit ismertető sajtótájékoztatón válaszolnak majd.     
Szerző