Vasárnap is megdőlt a napi csapadékrekord

Publikálás dátuma
2019.06.24. 13:43

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Az ország több részén villámárvizet okozott az eső.
Vasárnap megdőlt a napi csapadékrekord – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán. Tájékoztatásuk szerint a Heves megyei Terpesen 155 milliméter csapadék hullott. A korábbi rekord 115,4 milliméter volt, amit 1982-ben Hajdúböszörményben regisztráltak. Az OMSZ kiemeli, hogy vasárnap is számos helyen pattantak ki felhőszakadással kísért zivatarok az országban. Nagyobb számban az Északi-középhegység területén fordultak elő intenzívebb zivatarok, amelyek ott több faluban is villámárvizet okoztak, ilyesmire azonban sajnos az ország más pontjain is volt példa.
Szerző

Nem indul újra Puskás Tivadar, Balázsy Pétert támogatja Szombathelyen a Fidesz

Publikálás dátuma
2019.06.24. 13:40
Puskás Tivadar nem indul újra
Fotó: Varga György / MTI
Az már korábban kiderült, hogy Nemény András az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum, a Párbeszéd és a V mint Vas Egyesület közös polgármester-jelöltje.
Nem indul újra a polgármesteri tisztségéért az őszi önkormányzati választáson Puskás Tivadar – írja az MTI. A vasi megyeszékhelyen a Fidesz helyi szervezete néhány napja úgy döntött, hogy Balázsy Pétert, a megyei önkormányzat jegyzőjét támogatja, így valószínűleg a 33 éves pártonkívüli férfi lesz a kormánypártok jelöltje. Balázsy Péter a megyei napilapban megjelent interjúban is megerősítette szándékait. Nemény Andrást, a városi közgyűlés ellenzéki frakcióvezetőjét már bemutatta jelöltjeként az Éljen Szombathely Egyesület vezette választási szövetség, amelynek tagja az MSZP, a DK, a Momentum, az LMP, a Párbeszéd és a V mint Vas Egyesület.
Szerző

EP-kampány a TV2-n: tízből nyolcszor a Fideszről volt szó

Publikálás dátuma
2019.06.24. 13:25

Fotó: TV2
Lényegében csak az RTL Híradó törekedett kiegyensúlyozásra, a kormány és a Fidesz-KDNP üzenetei pedig megkülönböztethetetlenek voltak, mutatta ki a Mérték Médiaelemző Műhely.
A kampányidőszak kezdetétől elemezte a Mérték Médiaelemző Műhely az RTL Magyarország felkérésére a csatorna híradóit, valamint két másik országos adó, a TV2 és a közszolgálati Duna TV esti hírműsorait. A Magyar Narancs azt írja a vizsgálatról, annak során kifejezetten a direkt vagy indirekt módon az EP-választáshoz kapcsolód tartalmakat nézték.
A Duna TV foglalkozott a legtöbbet az EP-választással (több mint 800 perc, hírenként átlagosan közel két perc), a második helyen az RTL Híradó áll (615 perc, hírenként átlagosan két perc), a harmadik helyen szerepel a TV2 (463 perc, hírenként átlagosan szinténközel két perc).
A vizsgált időszakában a három csatorna híradóiban a legtöbbet szereplő politikus Orbán Viktor volt, aki összesen 180 hírben (az összes hír 17 százalékában) jelent meg. Az ellenzéki politikusok közül a leggyakrabban Dobrev Klára, a DK listavezetője szerepelt, összesen 48 alkalommal (az összes hír 5 százalékában). A kutatás rámutatott, lényegében csak az RTL Híradó törekedett kiegyensúlyozásra. Ahol relevánsan felmerülhetett versengő nézetek bemutatása (ez a vizsgált hírek 57 százaléka), az RTL Híradó nagyrészt élt ezzel a lehetőséggel, míg a Duna TV, illetve a TV2 kevésbé törekedett a kiegyensúlyozottságra. A TV2-n ráadásul 78 százalékban csak a kormánykoalícióról volt szó.
A kormány kiterjedt tájékoztató kampánya többnyire megkülönböztethetetlen volt a Fidesz kampánytevékenységétől, ami utóbbinak egyértelmű verseny előnyt jelentett a többi szereplővel szemben

- derült ki továbbá. Az élőbeszéd arányait vizsgálva az látszik, hogy a Duna TV lényegében fele-fele arányban biztosított megszólalási időt kormánypárti és ellenzéki szereplőknek, az RTL szintén kiegyensúlyozott, míg
a TV2-nél az az EP kampány során hírműsoraikban 12-szer annyi időt kaptak megszólalásra a kormányoldal szereplői, mint a nem kormányoldalhoz tartozók együttesen.

A kormányoldal esetében intézményi szereplőnél kritikus bemutatás gyakorlatilag nem volt. A csatornák között csak abban mutatkozott különbség, hogy míg a Duna TV és a TV2 őket kizárólag pozitívan mutatta be, az RTL Híradó szerkesztési gyakorlatában komoly teret kapott (55 százalék) az „is-is” bemutatási mód.
A nem a kormányoldalhoz tartozó intézményi szereplők esetében a TV2-n kétharmados arányba (65 százalék) kerültek azok a hírek, amelyben negatív volt a bemutatási mód, 27 százalék volt az is-is és 9 százalékban adtak a kormányoldalhoz nem tartozónak arra lehetőséget, hogy közvetlenül megjelenő kritika nélkül mondhassa el nézeteit.
Szerző