Előfizetés

Hatékony szúnyogirtó a denevér

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.24. 17:30
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Naponta több mint ezer szúnyogot is megehet egy példány.
Hat hónap alatt át minden este több mint ezer, azaz évente 180 ezer, 15 évig is tartó élete során több mint 2,7 millió szúnyogot eszik meg egy denevér – írta a Fehérvári Állatorvos Facebook-oldalán tett bejegyzése alapján a Sokszínű Vidék. További matekozással kiszámították, hogy egy évi két utóddal számolva az elpusztított szúnyogok száma több mint 12.555.000.000. Ezért a bejegyzés szerint
„ha már kivágtuk azokat az erdőket, ahol éltek, beépítettük azokat a ligeteket, ahol vadásztak, legyünk velük kicsit elnézőbbek, amiért új élőhelyeket keresve a közelünkbe jönnek.”

Mesterséges odúk kihelyezésével segíthetünk is a veszélyeztetett faj néhány példányán.
A denevér az egyetlen olyan emlős, amely aktív repülésre képes. Mellső végtagjaik, valamint a törzs oldala között vékony bőrredő – a „vitorla” – feszül, amely a hátsó lábra és a farokra is kiterjed. Mivel bőrszárnyuk nem ereszti át a levegőt, másképp repülnek, mint a madarak. A gyengén látó, ultrahang segítségével tájékozódó állatok éjszaka aktívak, napközben fejjel lefelé csüngenek faodvakban, barlangokban, padlásokon, erkélyeken. 
Magyarországon valamennyi denevérfaj védett.

Újraindult a csendes-óceáni szemétgyűjtő

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.24. 08:54

Fotó: The Ocean Cleanup
Másodszor is elindult a nagy szemételtakarítás, hogy a Kalifornia és Hawaii között a Csendes-óceánon úszó hatalmas szemétszigetet felszámolják – jelentette be a Twitteren a 66 méteres úszó szemétcsapda feltalálója, Boyan Slat.
A 25 éves holland férfi, a The Ocean Cleanup projekt kitalálója fejlesztette ki a System 001 nevű rendszert, amely egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A szerkezetet október elején vontatták ki San Franciscóból a kaliforniai partoktól 2000 kilométerre lévő Great Pacific Garbage Patchhez a vízen lebegő műanyaghulladék összegyűjtésére, működését október 17-én kezdte meg. Tavaly év végén, több hónapnyi takarítás után eltörött, a műanyag cső nem bírta a szél és a hullámok dobálását, „elfáradt”. Visszavontatták Kaliforniába, ahol négy hónapon át javították.
A napenergiával működő lámpákkal, kamerákkal, szenzorokkal és műholdantennákkal felszerelt „takarítógép” folyamatosan jelzi a helyzetét, ennek alapján találja meg az a hajó, amelyik az összegyűjtött szemetet néhány havonta a szárazföldre szállítja. Slat azt reméli, a jövőben hatvan szerkezet takarítja majd az óceánok vizeit.

Fák enyhíthetik a városi hőséget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.22. 15:15

Fotó: Pixabay
Érezhetően csökkentik a hőmérsékletet a városi háztömb között élő fák.
A városi előtetők amellett, hogy javítják a városképet, képesek megtisztítani a levegőt és hűteni a túlmelegedett városokat. Azt, hogy hány fára van szükség ahhoz, hogy egy éjszakán át hűvös tudjon maradni egy város, egy nemrégen megjelent tanulmány készítői számították ki - írta a Mother Nature Network alapján korábban a Sokszínű Vidék
A Wisconsin-Madison-i Egyetem kutatói szerint 40 a megoldás. Egy városi háztömb áthatolhatatlan felületét legalább 40 százalékosan kell a fák ágainak és leveleinek beárnyékolniuk, hogy bármilyen hőmérséklet-különbség mutatkozzon. Néhány fa ahhoz elég, hogy tűző nap ellen árnyékot biztosítson, de 3-4 fokkal hűvösebb hőmérséklethez legalább a házak 40 százaléka kell, hogy legyen a fák mennyiségének. A fák ugyanis párologtatnak, vízgőzöket képeznek, amikor abszorbeálják a szén-dioxidot, és hozzájárul a hűtőhatásukhoz. Miközben leveleik a gázokat szívják fel, napközben vizet is párologtatnak, ami csökkenti a levegő hőmérsékletét, és megváltoztatja a levegő hőmérsékletének légszennyezettség kialakulására gyakorolt hatását is.
Azt, hogy a városok melegebbek, mint a környező vidék, tudtuk, de arra jöttünk rá, hogy a hőmérséklet a városon belül is ugyanolyan nagy mértékben különbözhet - mondta Monica Turner, a Wisconsin-Madison-i Egyetem integratív biológia professzora és a tanulmány társszerzője.
“A melegebb nyári napokban a hőmérséklet elviselhetővé tétele fontos lehet azok számára, akik ott élnek és dolgoznak”

– tette hozzá a professzor.

A 40 százalék feletti faarány esetében az ingatlanok értéke is növekedhet, mivel a fásított háztömbök kellemesebb lakókörnyezetet is biztosítanak.