Gyorsan felforgatta az MLSZ az utánpótlás-bajnokság rendjét

Publikálás dátuma
2019.06.25. 09:30

Fotó: PFLA Facebook-oldala
Kevesebb mint három hónap alatt megváltoztatta a szövetség a korosztályos labdarúgó-bajnokságok lebonyolítását, a módosítás azonnal hatályba is lépett.
A lapunk birtokába került dokumentumok szerint idén március 24-én tájékoztatta a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) írásban a klubokat arról, hogy a szakmai bizottság javaslata alapján át akarja alakítani az U16-os, U17-es és U19-es korosztály hazai bajnoki küzdelmeinek rendszerét. Eddig az volt a gyakorlat, hogy mindhárom korosztályban ugyanazok a csapatok szerepeltek egy-egy bajnoki osztályban. Ez azonban az alacsonyabb korosztályokban (melyek igazodtak a legidősebbekhez) többször ahhoz vezetett, hogy nyolc-tíz gól különbség is kialakult a csapatok között egy-egy mérkőzésen. Ez nemcsak a vesztesnek volt nagyon káros, nem segített a győztesnek sem, mert a fiatal játékosok nem kényszerültek folyamatos koncentrálásra. 
Az MLSZ külföldi példákra hivatkozva két tizenkét csapatos osztályban - az erősebbnek Elite, a gyengébbnek a Basic a neve - rendezné meg az őszi szezont, minden csapat egyszer játszana a másikkal, ami tizenegy fordulót jelent. Az Elite legjobb nyolc együttese szerepel tavasszal az A osztályban, a 9-12. helyezett kiegészülve a Basic első négy helyezettjével a B-ben. A C-be kerül a Basic 5-12. helyén záró csapata. 
A tavaszi szezonban két teljes kört, azaz tizennégy fordulót bonyolítanak le, az A osztályból nincs kieső, az MLSZ ettől azt várja, hogy a legjobb csapatoknál a taktikázás helyett a játék kerül előtérbe, nincs akkora eredménykényszer az együtteseken, mintha a kieséstől is tartani kellene. A B osztályból az első négy a következő szezonban az alapszakaszt az Elite csoportban kezdheti, a többiek maradnak a Basicben. A C osztály utolsó két helyezettje kiesik, helyükre az alacsonyabb osztály legjobbjai kerülnek. 
A változtatásról több szóbeli egyeztetés zajlott. A klubok egyetértettek abban, hogy változásra van szükség és az új lebonyolítási rendszerrel is azonosulni tudott a többség. Érdekes módon az élcsapatok körében volt tapasztalható erősebb ellenállás. Többen kifogásolták, ha eredményeik alapján a legmagasabb osztályban szerepelnek, akkor miért kell az itteni szereplés jogát egy őszi alapszakaszban ismét kivívni. Erre az volt a válasz, hogy stabil élcsapatnak nem jelenthet gondot az új rendszerben odaérni az első nyolc helyre az őszi szezonban. A változtatási javaslatról írásban szavaztak a klubok, jelentős többség támogatta a módosítást. 
Fölmerült még a bevezetés időpontjának kérdése. Az MLSZ szerint nincs értelme várni még egy évet, a csapatoknak küldött levélből az is kiderült, hogy bár már elfogadtak egy másik versenykiírást a 2019/2020-as szezonra, a nevezési határidő még nem járt le, és addig az MLSZ elnöksége bármikor változtathat a versenykiíráson, ha utána ezt időben közzé is teszi a szövetség a megfelelő felületeken. 
Az elnökség június 11-én jóváhagyta az új versenykiírást, amiről a csapatok két nappal később kaptak írásos tájékoztatást. Ebben a levélben az is szerepelt, hogy négy napon belül kell jeleznie valakinek, ha úgy érzi, hátrány éri a változtatás következtében. Úgy tudjuk, nem érkezett ilyen jelzés az MLSZ-hez.

Pontokat visznek magukkal

Annak érdekében, hogy végig éles legyen a verseny a helyezésekért ősszel is, a csapatok helyezésüktől függően pontokat visznek magukkal a tavaszi rájátszásba: az első helyezettek hat, a második helyezettek öt, a harmadik helyezettek négy, a negyedikek és ötödikek három-három, a hatodikok kettő, a hetedikek egy, a nyolcadikok nulla pontot.

Témák
labdarúgás

Olaszországé a téli olimpia

Publikálás dátuma
2019.06.24. 20:49

Fotó: XU JINQUAN /
Eldőlt, hogy öt és fél év múlva Olaszországban rendezik a téli olimpiát, a versenyeket Milánóban és Cortina d' Ampezzóban bonyolítják le. A rendezésért Stockholmmal vetélkedett az olasz pályázat. Cortina 1956 után másodszor rendezhet téli játékokat, míg Olaszország harmadszor látja vendégül a téli olimpiát, legutóbb 2006-ban Torino volt a házigazda.
Korábban Sion, Szapporo, Graz és Calgary is visszavonta a jelentkezését, Erzurumot pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság  zárta ki a kandidálók közül.
A 95 szavazásra jogosult NOB-tagból 83-an voksolhattak, és az elnök Thomas Bach tartózkodása miatt 82-en adták le szavazatukat.
A 2022-es téli játékokat Peking rendezi.
Szerző
Témák
olimpia

Nagy László visszavonult, most átveheti a válogatott irányítását

Publikálás dátuma
2019.06.24. 16:27

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Több egybehangzó és egymástól független forrás is megerősítette, korántsem lehetetlen, hogy a játéktól a szezon végén visszavonult Nagy László vezette team veszi át a férfi kézilabda-válogatott megüresedett kispadján az irányítást.
A válogatott ugyan legutolsó meccsét is megnyerve csoportelsőként jutott ki az Európa-bajnokságra, de az elnökség az előző héten tartott kapitányi beszámoló elfogadása után sem hosszabbította meg az edződuó lejárt szerződését. Csoknyai István és Matics Vladan kettőse jól működött, ám a szövetségi vezetés a kiszivárgott hírek szerint ragaszkodik a főállású kapitány (vagy kapitányok) szerződtetéséhez. A nőknél már ilyen szisztéma szerint dolgozik a dán Kim Rasmussen. Márpedig Csoknyai a Balatonfüred, míg Matics a Tatabánya edzőjeként ténykedik, ráadásul az előző idényben kifejezetten jó mutatókat hoztak nemzetközi szinten is: az EHF-kupában a Tatbánya csak egy párharcnyira volt a második számú kupa Final Fourjától.
A férfi szakágért felelős alelnöknek kinevezett Nagy László az edzői beszámoló után a szövetség honlapján értékelte a csapat szereplését: „Ha a válogatott fejlődését, az elmúlt időszakban elért eredményeit és mutatott játékát nézzük, sajnos a világbajnokságon elért 10. hellyel több lépéssel is távolodtunk az olimpiai szerepléstől, amelyhez egy leheletnyivel közelebb kerültünk ugyan az Európa-bajnoki selejtezőkön a csoportelsőség megszerzésével, hiszen így eggyel kedvezőbb a helyzetünk az Eb-csoportsorsolás kiemelésekor, azonban a kvalifikáció kapcsán – főként az utolsó két mérkőzést tekintve – nem lehetünk maradéktalanul elégedettek”. Egyúttal kijelentette, hogy belátható időn belül elkészül a válogatott jövőbeni szakmai koncepciója, amelynek magában kell foglalnia a nemzeti csapat taktikai és erőnléti előrelépését is. „Szeretnénk modern szemléletben menedzselni a csapatot” – mondta és kijelentette: először a koncepcióról hoznak döntést és csak ezután következnek a stábbal kapcsolatos a személyi kérdések.
Megbízható információink szerint ez napok kérdése, egy háromfős stáb irányíthatja a válogatottat (hogy milyen leosztásban és felelősségi körben, még nem tisztázott, vagy nem tudunk róla). Nagy László szerepe lenne a kulcspozíció, de mivel egyelőre nincs szakedzői képesítése (ennek megszerzése folyamatban van), ezért hivatalosan nem lehet szövetségi kapitány. Esetében ugyan nyugodtan eltekinthetnének ettől, mert nála a sportág gyakorlati részéről kevesen tudhatnak többet, ráadásul a kézilabdás közeg kikezdhetetlen szereplője. 
Segítője a spanyol válogatottal világbajnoki aranyérmet nyert Chema Rodríguez lenne, aki öt évet húzott le Veszprémben Nagy csapattársaként. A kispadra pedig a legesélyesebb jelölt Gulyás István, a Veszprém sportigazgatója, aki kiváló szaktekintély: a kilencszeres bajnok 433 meccsen 767 gólt lőtt veszprémi színekben, és Ljubomir Vranjes után – igaz, csak egy, de nyertes BL-meccsre – ő ült a Veszprém kispadján David Davis érkeztéig.
Szerző