Megszökött egy uruguayi börtönből a calabriai maffia vezetője

Publikálás dátuma
2019.06.24. 21:21

Fotó: HANDOUT / AFP
A milánói kokainkirály néven ismert férfi több mint tíz évig élt Uruguayban hamis papírokkal.
Megszökött a calabriai maffia ('ndrangheta) vezetője, Rocco Morabito hétfő reggel egy uruguayi börtönből. Matteo Salvini olasz belügyminiszter azonnali magyarázatot követelt a montevideói kormánytól.   
Az 52 éves Morabito három rabtársával együtt szökött meg az uruguayi fővárosban található börtönből

- tudatta hétfői közleményében a dél-amerikai ország belügyminisztériuma. A négy férfinak a börtön tetején ütött lyukon keresztül sikerült elmenekülnie. Ezt követően betörtek egy környékbeli lakásba, és pénzt loptak az ott élő nőtől - teszi hozzá a tárca. A 'ndrangheta vezetőjét 2017 szeptemberi letartóztatásakor Marco Minniti akkor olasz belügyminiszter első számú szökevénynek nevezte a calabriai maffia tagjai közül. Morabito
1994 óta menekült az igazságszolgáltatás elől, távollétében bűnszervezethez való tartozás, kokaincsempészet és egyéb súlyos bűncselekmények vádjával ítélték el, 30 év börtönbüntetést kapott.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint a milánói kokainkirály néven ismert férfi 2017-es letartóztatását megelőzően több mint tíz évig élt Uruguayban hamis papírokkal. Az ügyével foglalkozó nyomozók szerint Morabito kábítószer-csempészettel foglalkozott Dél-Amerikában, ahonnan Észak-Olaszországba juttatta el a drogot. Matteo Salvini  jelezte: Róma azonnali magyarázatot követel a montevideói kormánytól Morabito szökése miatt.
„Aggasztó és súlyos, hogy egy olyan bűnöző, mint Rocco Morabito, a 'ndrangheta vezetője képes volt megszökni egy uruguayi börtönből, miközben folyamatban volt a kiadatási eljárása Olaszországnak”

–fogalmazott  közleményében. Salvini ígéretet tett, hogy teljes mértékben tisztázzák a szökés körülményeit. Mint fogalmazott: a föld alól is előkerítik Morabitót, hogy ismét rács mögé kerüljön. Hírügynökségek szerint a 'ndrangheta a világ egyik legerősebb szervezett bűnözői csoportja, első helyen szerepel az Európába irányuló kokaincsempészet terén. Az uruguayi El País című napilap szerint Morabitót még nem adhatták ki Olaszországnak, mert fellebbezett az uruguayi legfelsőbb bíróságnál.
Szerző
Témák
maffia

Újabb Irán elleni szankciókról szóló rendeletet írt alá Trump

Publikálás dátuma
2019.06.24. 19:15

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Washington továbbra is folytatja a nyomásgyakorlást Teheránra.
Donald Trump hétfőn aláírta azokat az Irán elleni újabb pénzügyi szankciókat, amelyek Irán legfőbb vallási vezetőjét és közeli munkatársait érintik.    
Az Irán legfőbb vallási vezetője, Ali Khamenei ajatollah és munkatársai elleni szankciók értelmében sem ő, sem vezető munkatársai nem férhetnek hozzá nemzetközi pénzügyi eszközökhöz, köztük segélyekhez sem.

Az elnök a rendelet aláírásakor leszögezte, hogy : „mi békés nemzet vagyunk, nem akarunk háborút Iránnal, nem akarunk háborút senkivel.”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Washington továbbra is folytatja a nyomásgyakorlást Teheránra. A szankciók részleteit, az érintettek neveit az aláírás után Steve Mnuchin pénzügyminiszter ismertette a Fehér Házban.
Szerző
Témák
Trump Irán

Hétszeres életfogytiglant kapott a ciprusi sorozatgyilkos

Publikálás dátuma
2019.06.24. 18:37

Fotó: IAKOVOS HATZISTAVROU / AFP
Ez a legsúlyosabb ítélet, amelyet valaha is kiszabtak büntetőügyben Cipruson. A férfi főként bevándorló nőkre vadászott.
Hétszeres életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték hétfőn Cipruson a szigetország első ismert sorozatgyilkosát, egy 35 éves hivatásos katonát, aki hét nőt - öt felnőttet és két gyereket - ölt meg 2016 szeptembere és 2018 júliusa között.
Ez a legsúlyosabb ítélet, amelyet valaha is kiszabtak büntetőügyben Cipruson.

Nikosz Metaxasz, a Nemzeti Gárda századosa elsírta magát, miközben felolvasták a vádakat hétfőn a nicosiai bíróságon, és bűnösnek vallotta magát minden vádpontban. "Szörnyűséges bűncselekményeket követtem el, bocsánatot kérek az áldozatok hozzátartozóitól és az áldozatok lelkétől" - mondta az elvált kétgyermekes apa.
A tettes az interneten ismerkedett meg áldozataival, Cipruson háztartási alkalmazottként dolgozó külföldi nőkkel, három Fülöp-szigeteki, egy román és egy nepáli nővel, akik közül az egyik filippínót és a román nőt nyolc-, illetve hatéves kislányával együtt ölt meg.

A gyilkosságok indítékát nem közölték, a hírek nem szólnak arról, hogy a nőket megerőszakolták volna. Az áldozatokat elhagyott rézbányák területén, kutakban és zagytározókban találták meg. A gyilkosságsorozatra véletlenül derült fény április 14-én, amikor egy fényképezgető német turista egy, a 
nagy esőzések nyomán felszínre került női holttestet talált egy használaton kívüli bányakútban.

Az internetes nyomok alapján négy nap múlva el is fogták a gyanúsítottat, aki az első perctől kezdve mindent bevallott, és megmutatta a rendőröknek a helyet is, ahol az áldozatokat elrejtette. Az utolsó áldozat, egy hatéves kislány holttestét július 12-én találták meg egy mérgező vízű bányató fenekén bőröndbe rejtve, egy nádas alján.  
Emberemlékezet óta ez volt a békeidőben nők ellen elkövetett legsúlyosabb támadás Cipruson, ahol aránylag ritka a súlyos bűncselekmény.

Az ügy sokkolta a közvéleményt, a hatóságok által az eltűnt nők ügyében tanúsított nemtörődömség miatt az ország igazságügy-minisztere lemondásra kényszerült, a rendőrfőnököt pedig menesztették. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök maga is kötelességszegéssel vádolta az illetékeseket, és ígéretet tett a külföldi munkavállalók nagyobb védelmére
Szerző
Témák
sorozatgyilkos