Előfizetés

Már több mint ötvenezren szavaztak: érvényes lesz az előválasztás

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.06.25. 10:35
Önkéntesen gyűjtik az előválasztási voksokat
Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Több mint ötvenezren szavaztak, és a voksolás még nem ért véget. Szerda este megtudhatjuk, hogy az ellenzéki többség kit választana főpolgármesternek.
Érvényes lesz a fővárosi előválasztás, miután a szervezők adatai szerint a voksolók száma átlépte az 50 ezres küszöböt. A tegnapi nap egyébként rekordot döntött: hétfőn csaknem 14 ezren választottak a DK támogatásával induló független Kálmán Olga, az MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás aspiránsa Karácsony Gergely és a momentumos Kerpel-Fronius Gábor közül. 
Szavazni kedd este nyolc óráig lehet, illetve szerda reggel nyolctól délig. Az egy héten át tartó folyamat múlt csütörtökön kezdődött, akkor több mint 9 ezren voksoltak. Pénteken már csaknem 11 ezren, szombaton nagyjából 8, míg vasárnap csaknem 7 ezren nyilvánítottak véleményt a hétfői, eddigi rekorddöntés előtt. Az interneten eddig több mint 3500-an voksoltak. A tervek szerint szerda este hirdetnek eredményt. Az előválasztás legfontosabb célja az, hogy az ellenzék megtalálja a kormánypárti főpolgármester, Tarlós István kihívóját. 

Nyílt levélben ment neki kihívóinak Tarlós, akikkel nem állna le vitatkozni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.25. 09:14

Fotó: Népszava
A főpolgármester szerint részben neki köszönhető, hogy tisztségéről még szavazni lehet. Kihívóit komolytalannak tartja, de azért szedi ízekre őket – már akivel foglalkozik egyáltalán.
A főpolgármester-jelölti vitákat látványosan kerülő, az előválasztást szabálytalan marketingtevékenységnek tartó Tarlós István a Magyar Nemzetben mutatta meg, hogy igenis aggasztja a helyéért zajló ellenzéki vetélkedés. A főpolgármester kedden hosszú nyílt levélben fejtette ki, hogy komolytalannak vagy dilettánsnak tartott ellenfelei miért lennének alkalmatlanok tisztségének elfoglalására. Tarlós és a demokrácia viszonyáról az is sokat elmondhat, hogy levelében hangsúlyozta, „Októberben rólam fognak szavazni, nem a miniszterelnök úrról” , mintha a főváros vezetése már elválaszthatatlan lenne saját személyétől. 
Városvezetői önállóságát bizonygatva pedig hozzátette, abban sem statiszta volt hogy 2019-ben is közvetlenül választhatják a főpolgármestert – 
magyarán, a budapestiek részben Tarlósnak köszönhetik, hogy egyáltalán dönthetnek saját vezetőjükről. Kérdés, hogy a kormány akkor is ilyen „nagylelkű” lenne, ha nem egy fideszes állna Budapest élén.

Tarlós egyenként próbálja „kifilézni” ellenfeleit – érdekes azonban, hogy a Momentum jelöltje, Kerpel-Frontius Gábor, sőt, maga a párt szóban sem kerül a levélben, a főpolgármester a jelek szerint említésre méltónak sem tartja őket. Kap viszont hideget-meleget a kaotikus zuglói kerületvezetése, megosztó fellépése miatt emlegetett Karácsony Gábor (MSZP-Párbeszéd), és a teljesen fogalmatlannak, dilettánsnak beállított Kálmán Olga (DK) – utóbbival kapcsolatban Tarlós felemlegeti, hogy a tévériporter két hónappal ezelőtt még hevesen tiltakozott az indulás gondolata ellen is.
„Röviden szólva egyszerűen becsapják az embereket, egyszersmind bántó felkészületlenséget árulnak el. Nem hiszem, hogy bizonyításra szoruló állítás lenne például, hogy egy ellenzéki főpolgármester csettintésére nemigen fog a kétharmados parlamenti többség futószalagon törvényeket módosítani” - summáz Tarlós, akinek a futószalagról a jelek szerint nem az jut eszébe, hogy a kétharmados törvények is ezen érkeznek. Megjegyzéséből viszont kitűnik, hogy a demokratikus elvek itt már rég nem számítanak: „csettinteni” ugyanis autokratikus rendszerekben szoktak a vezetők – önigazoló érvnek pedig minimum visszás, hogy egy ellenzéki főpolgármesterre nem hallgatna a kormányzati többség. A hosszas, személyeskedéstől sem mentes üzenetet – melyben Kálmán Olgát például vadászkutyához hasonlítja – Tarlós nyilvánvaló ellentmondással zárja. „Fogalmam sincs, hogy ezekkel a jelöltekkel miről lehetne vitatkozni.” A nyílt levelet teljes terjedelmében itt lehet elolvasni.

A Fidesz megbüntette, az emberek megajándékozták

Doros Judit
Publikálás dátuma
2019.06.25. 08:00
Kiss Balázs
Fotó: Konyhás István
Pár nap alatt közel félmillió forintos támogatást érkezett a tiszafüredi pályázatból kizárt helyi madárvédő egyesülethez.
A Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság (MKVT) azt követően maradt ki a fideszes vezetésű  város támogatásából, hogy vezetője a Népszavában szót emelt a vízi madarak költését megzavaró és a környezetet károsító Tisza-tavi koronglövészet ellen. Mindössze 80 ezer forintot kértek a tiszafüredi civilek és sportszervezetek támogatására kiírt keretből azért, hogy felkutassák a Tisza-tó környéki öreg, elhagyott tanyák és ártéri földek régi gyümölcsfáit, s azokból oltványokat készítve megőrizzék az utókornak a helyi tájfajtákat, de egy fillért sem kaptak. Helyiek szerint mindez az önkormányzat kicsinyes bosszúja, amiért Kiss Balázs a madarak érdekében felvállalta a konfliktust, s megosztotta lapunkkal a "lövöldözős" történetet. Korábban ugyanis az egyesület kapott pénzt a térség ragadozó madarainak mentésére, és veszélyeztetett halfaj szaporítására is. A város fideszes polgármestere cáfolta, hogy a sértettség vezette őket, amikor – egyébként egyedüliként azok közül a pályázók közül, akiket nem zártak ki formai okokra hivatkozva – nem adtak támogatást az MKVT-nek. Miután ezt a történetet is megírtuk lapunkban, egy helyi közösségi csoport, a „Bosszankodó Tiszafüred” felhívást tett közé a Facebookon, és segítséget kért az egyesület munkájához. – Az MKVT elnöke Kiss Balázs, őt itt Tiszafüreden senkinek nem kell bemutatni. Van egy nagyon remek elképzelésük, szeretnék megmenteni a Tiszafüreden és környékén még fellelhető régi gyümölcsfajtákat. A kért 80 ezer forintból gyümölcsfa kertészeti alanyokat, oltókést, metszőollót, fagélt, oltószalagot és virágföldet szerettek volna venni: a céljuk az, hogy 2020 februárjában 100 alma, illetve 100 körte csemetét oltsanak le, szaporítva azokat a környékbeli idős, beteg fákat, amik évszázadokkal ezelőtt voltak jellemzőek a helyi gyümölcsösökben. Eddig úgy néz ki, hogy 25-30 csemetét tudtak előállítani az idei oltással. Mivel önkormányzatunk támogatására nem számíthatnak, szeretném kérni, hogy támogassuk mi, tiszafürediek őket. Már pár ezer forint is nagy segítség, a céljaik elérésében – írták az oldalon. Nos, Kiss Balázstól megtudtuk, hogy a felhívásra alig két nap alatt közel félmillió forint gyűlt össze, s az eddig adakozókon kívül is sokan jelezték, hogy szeretnék támogatni az egyesületet.
– Lehet, hogy a NER nem hagyja az út szélén saját gyermekeit, de az a csendes, elégedetlen tömeg, amelyiknek nem tetszik a rendszer működése, lám, képes védőhálót vonni azok köré, akik fel merik vállalni a konfliktust a hatalommal az elveik érdekében – fogalmazott lapunknak az egyik támogató. Volt környékbeli vállalkozó, aki 80 ezer forintot utalt – mintegy jelképesen a város helyett, s olyan fővárosi családok is küldtek pénzt, akik a koronglövészet idején épp a Tisza-tónál nyaraltak s felháborodtak az ott történteken.