Törvénymódosítással biztosítaná a nyugdíjasok szociális üdültetését az MSZP

Publikálás dátuma
2019.06.25. 14:48

Fotó: Népszava
„Ha stadionokra van pénz, akkor a rászoruló idősek, fogyatékosok és nagycsaládosok üdültetésére is kell, hogy legyen néhány száz millió” – áll a javaslatban.
Módosító javaslatot nyújtott be az MSZP-s Korózs Lajos, valamint Szabó Sándor a Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett költségvetési salátatörvényhez, mivel úgy vélik: elfogadhatatlan, hogy a kormány meg akarja szüntetni a szociális üdültetés lehetőségét. A dokumentumban az áll: a benyújtott törvényjavaslat alapján nem tudnak másra következtetni, hiszen kiveszik a szövegből a szociálisan rászoruló kifejezést és már csak a gyerekek üdültetése és étkeztetése marad benne. „Ez a szigorítás nagyon sok embert érint: a sajtóban megjelentek szerint tavaly 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő tudott szociálisan üdülni. Sőt az Erzsébet-program kifejezés meghatározásának módosításával még azt is kiveszik, hogy ez állami feladata kell, hogy legyen. Ki tudja, kinek akarják átjátszani mindezt” – fogalmaztak. Szerintük hiába cáfolja az MNÜA, illetve a tárca, hogy ez nem így lesz, csak a források miatt módosítják a törvényt, akkor is az előttünk fekvő javaslat szerint a szociálisan rászorulókat nem érinti a jövőben az Erzsébet-program rendszere.   Hozzátették, hogy ha stadionokra van pénz, akkor a rászoruló idősek, fogyatékosok és nagycsaládosok üdültetésére is kell, hogy legyen néhány száz millió, vagy akár néhány milliárd forint is, de addig sem szabad kivenni a korábbi jogosultakat a Program célcsoportjából.
Szerző

Óriási szállítmánnyal enyhítenék a K-vitamin hiányt

Publikálás dátuma
2019.06.25. 14:32

Fotó: VOISIN / AFP
Miután májusban pánik tört ki a csecsemők számára létfontosságú nyomelem hiánya miatt, a hatóság több tízezer doboz behozatalát engedélyezte külföldről.
Több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte külföldről öt nagykereskedőnek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).
Az hatóság arra utalt, hogy májusban pillanatokon belül hiánycikké vált a K-vitamin, mivel a nyomelem hazai forgalmazója és egyben előállítója gyártási gondok miatt május elejétől október végéig leállt a termeléssel - a gyártó típusán kívül pedig K-vitamin injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon. Ahogy lapunk is beszámol róla, a vitaminhiány pánikot okozott a szülők körében, és a közösségi portálokon heteken átpróbáltak megbontott, más gyerek oltásából megmaradt készítményhez jutni. A pillanatnyi hiányt enyhítendő, a hatóság ötezer-ötezer doboz K-vitamin importját engedélyezte gyerekek és felnőttek számára a gyártásssal leálló nagykereskedőnek, majd hozzájárultak más piaci szereplők árubehozatalához is.

Ezért kapkodnak utána

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet. Az oltást minden csecsemő pár órával a születése után megkapja a kórházban, majd otthon folytatni kell az adagolását. A szájon át is beadható oltóanyagot otthon hat hónapos korukig többször kapják a gyerekek. Ez elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, az anyatejben ugyanis alig választódik ki a K-vitamin, így csak kevés jut belőle a csecsemőnek. A felnőttek számára alkalmazott Konakion 10 mg/1 ml oldatos injekcióból nagyjából négyezer doboz, a gyermekek számára alkalmazott Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekcióból pedig nagyjából nyolcezer doboz fogy havonta.  

Szerző

Független jelöltek mögé állt be az ellenzék Oroszlányban

Publikálás dátuma
2019.06.25. 14:31

Fotó: Lazók Zoltán Facebook oldala
A közös polgármester-jelölt a város jelenlegi polgármestere, Lazók Zoltán, akit öt éve az MSZP, a DK és az Együtt támogatásával választottak meg.
Az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre Egyesület polgármester- és képviselő-jelöltjeit támogatja öt ellenzéki párt Oroszlányban az októberi önkormányzati választáson – jelentették be az egyesület és a pártok képviselői keddi sajtótájékoztatójukon. Az együttműködő szervezetek közös polgármester-jelöltje a város jelenlegi polgármestere, Lazók Zoltán, akit öt éve az MSZP, a DK és az Együtt támogatásával választottak meg.
Lazók Zoltán az MTI-nek elmondta: abban is megállapodtak, hogy Oroszlány nyolc egyéni körzetében közös képviselő-jelölteket indítanak, és már a személyi kérdésekben is szinte teljes az egyetértés. Az ellenzéki szövetségben a hat éve létező civil egyesületen kívül a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP vesz részt. A Facebook-oldlaán úgy fogalmazott: hosszú hónapok munkája és egyeztetése van mögöttük, de létrejött a politikai erők összefogása, és bízik benne, hogy csapatával összefogva folytathatja a megkezdett munkát. „Nem a baloldali, vagy a jobboldali érzelműeknek kedvezve, hanem minden oroszlányi boldogulására” – jelentette ki.
Szerző