Előfizetés

Ismét remegés tört rá Angela Merkelre

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.06.27. 11:21

Fotó: KAY NIETFELD /
Egy hét alatt másodszor lett rosszul nyilvános eseményen.
Nyolc napon belül másodszorra is remegni kezdett egy nyilvános eseményen Angela Merkel kancellár. Az új német igazságügyi miniszter, Christine Lambrecht kinevezési ceremóniáján a Bellevue kastélyban tört rá a remegés, amikor Frank-Walter Steinmeier államfő mellett állt. A dpa hírügynökség egyik fotóriportere szerint amikor mozogni kezdett, ismét jobban lett. Egy pohár vizet akartak adni neki, de végül nem kérte. Nyolc nappal ezelőtt szintén egészségügyi gondjai miatt aggódtak Merkelért. Akkor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadásán kezdett el remegni. Röviddel később jobban lett, s az esettel kapcsolatban elmondta, keveset ivott, ez okozta a gondot. Steffen Seibert kormányszóvivő elmondta, a kancellár a terveknek megfelelően elutazik a G20-ak pénteken kezdődő oszakai csúcstalálkozójára. Mint mondta, Angela Merkel jól van.

A kínai hadseregnek is dolgoznak a Huawei emberei

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.27. 09:52

Fotó: Aleksandr Kondratuk / AFP
A legnagyobb kínai telekommunikációs vállalat és a hadsereg kutatási együttműködése sokkal szorosabb lehet, mint ahogy azt a cég vezetése állítja.
A Huawei kínai telekommunikációs óriáscég több alkalmazottja is részt vett az elmúlt években a kínai haderő fejlesztési projektjeiben - jelentette szerdán este az amerikai Bloomberg hírügynökség. A Bloomberg információi szerint Huawei-alkalmazottak legalább tíz katonai projekt munkálataiban vettek részt az elmúlt évtizedben,
az óriásvállalat tehát sokkal szorosabb kapcsolatban áll az ország hadseregével, mint azt korábban beismerte.

A Bloomberg meg nem nevezett forrásai szerint a Huawei egyes alkalmazottai mesterséges intelligencia kutatásától kezdve a rádiókommunikációig terjedően sok területen dolgoztak együtt a "Kínai Népi Felszabadító Hadsereg" (PLA, Kína hadereje) tagjaival. Részt vettek például az ország fegyveres erejét irányító Központi Katonai Bizottság egyik munkájában, amelynek az volt a célja, hogy az internetes videókommentárokból kiszűrje és titkosítva besorolja és nyilvántartsa az egyes érzelmi megnyilvánulások formáit. De részt vettek a kínai Nemzetvédelmi és Műszaki Egyetem azon kezdeményezésében is, amely arra irányult, hogy feltárja a műholdas képek és földrajzi koordináták összegyűjtésének és elemzésének különböző módszereit. A Bloomberg megjegyezte: ez csupán néhány a nyilvánosan is elérhető projektekből, de fellebbenti a fátylat a legnagyobb kínai telekommunikációs vállalat és a hadsereg kutatási együttműködéséről, és a Huawei applikációinak potenciális katonai és biztonsági felhasználásáról.
A hírügynökség az információkat olyan újságokból, periodikákból és interneten közzétett kutatási adatbázisokból szerezte, amelyeket nagyrészt kínai akadémikusok, tudósok és ipari szakemberek használnak. Egyes tudományos vagy gazdasági értekezések szerzői a Huawei alkalmazottaiként azonosították magukat, és a vállalat cégjelzése szerepelt is a dokumentumok fejlécén.
"A Huaweinek nincs tudomása arról, hogy alkalmazottai milyen kutatási eredményeket publikálnak magánemberként"

- reagált a Bloomberg állításaira Glenn Schloss, a Huawei vállalati kommunikációért felelős szóvivője. Állította egyúttal, hogy: "a Huawei és a PLA-hoz kapcsolódó intézmények között semmiféle együttműködés vagy partnerkapcsolat nincs". A Bloomberg kérte a kínai védelmi minisztérium állásfoglalását is, Pekingből azonban nem kapott választ.
Az amerikai Trump-kormányzat nemzetbiztonsági fenyegetettségre hivatkozva szigorúan korlátozza a Huawei üzleti kapcsolatait amerikai vállalatokkal. Washington ugyanilyen megfontolásokból erre ösztökéli szövetségeseit is.

Újabb szoftverhibát találhattak a Boeing 737 MAX gépekben

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.27. 09:45

Fotó: THOMAS A. HIGGINS / AFP
Fogalma sincsen az amerikai légügyi hivatalnak, mikor repülhetnek majd újra a gyártó két tragédiában is érintett repülői.
Újabb lehetséges hibát találtak a Boeing 737 MAX típusú repülőgépeken - jelentette be szerdán az amerikai repülésbiztonsági hivatal (FAA). Az FAA nem hozott nyilvánosságra részleteket, csupán annyit közölt, hogy szoftverhibáról van szó. A szövetségi hivatal egyben felszólította a repülőgépgyárat a hiba kiküszöbölésére. Amerikai lapértesülések szerint a hibára először a múlt heti szimulációs teszteken derült fény, majd a pilóták ezt a próbarepülések során is megerősítették.
Az FAA jelentéséből azonban nem egyértelmű, hogy vajon az eredeti hiba maradt-e meg, vagy annak kijavítása után keletkezett újabb probléma a szoftverben.

A Wall Street Journal című lap magukat megnevezni nem kívánó bennfenteseket idézve arról írt, hogy a Boeing szakemberei most egyszerű szoftver-módosítással próbálkoznak, de azt is elképzelhetőnek tartják, hogy teljes cserére lesz szükség.
Az FAA szóvivője szerint a hivatal szorosan figyelemmel kíséri a Boeingnél zajló munkafázisokat, de egyelőre nem tud semmiféle konkrét határidőt megjelölni az érintett géptípusok újbóli forgalomba állítására.