Előfizetés

Kálmán Olga segíteni fogja Karácsony kampányát

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.06.27. 15:10

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
"Megcsapott minket a demokrácia szele" - Kálmán már személyesen is egyeztetett az előválasztás győztesével.
– Karácsony Gergely az ellenzék jelöltje és Tarlós István csomagolhat – jelentette ki Kálmán Olga, az előválasztáson második helyen végző, DK támogatásával induló aspiráns. Kálmán Olga nem volt ott a szerdai eredményváron, pedig a momentumos Kerpel-Fronius Gábor és a győztes, MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás jelölt közösen gratuláltak egymásnak. A korábbi műsorvezető erről azt mondta: nem kapott meghívást, de ebből szerinte nem szabad messzemenő következtetést levonni. – A közös eredményváróról sem én, sem a DK elnöke, sem a párt kommunikációs igazgatója nem tudott. Ettől függetlenül nincs bennem rossz érzés – hangsúlyozta. Azt is fontosnak tartotta leszögezni, hogy amikor már látszódott a végeredmény, előre elkészített egy videót, amit este hat után élesített, ezután pedig az aktivistáival töltötte a délutánt.
Kálmán Olga szerint egyébként ami az elmúlt egy hétben történt, az több mint fantasztikus, és a demokrácia ünnepe. – Megcsapott minket a demokrácia szele – mondta, majd méltatta Karácsony Gergelyt is. – Zugló polgármestere megmutatta, valódi szoros versenyben is jól tud teljesíteni.
Arra a kérdésre, hogy marad-e a politikában, Kálmán Olga azt mondta: személyesen egyeztetett már az előválasztás győztesével, segíteni fogja Karácsony kampányát, de konkrétumok még nincsenek. Kálmán a DK-val se beszélt még a további együttműködésről. Felvetésünkre, hogy miként tudja támogatni Zugló polgármesterének kampányát, ha a programjaikban vannak különbségek is, azt válaszolta: csak hangsúlybeli eltérések vannak. – Összehangolunk mindent, biztos, hogy nem ezen fog múlni a budapesti ellenzék választási sikere.

Százezrekből bográcsozás - így tűnnek el a rászorulóknak szánt uniós pénzek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.27. 14:35

Fotó: Facebook/DRVSZ Nagykanizsa
Feljelentésre készül az 50 milliót néhány órás eseményeken felélő DRVSZ miatt Hadházy Ákos.
A Tiborcz-ügyhöz hasonló, többmilliárdos nagy EU-lenyúlások mellett ugyan kicsinek tűnő, de ugyanúgy rendszerszintű csalássorozat képe bontakozik ki a hazai EU-s pályázatokon, írja a 444.hu: emberek és szervezetek a legelesettebbeknek és legrászorultabbaknak, vidéki szegényeknek és romáknak szánt pénzeket csapolják meg. Ilyen a Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége (DRVSZ) nevű szervezet ügye is szerintük, amire először Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet.
A 2002. óta létező DRVSZ folyamatosan indul uniós pályázatokon, a legkülönbözőbb témákban. Aktuálisan 270 millió forint értékű projektben vesznek részt, ezek közül az egyik legkisebb az 50 millió forintos, "Kopogok hangosan" névre hallgató. Ennek során a szervezet az összeg fejében 105 roma kulturális esemény megrendezését vállalta, azaz a programok darabonként majdnem 500 ezerbe kerülnek. Mint az ezekről kötelezően elkészített beszámolóikból kiderül, az eseményből
  • 27 olyan kiállítás volt, ami csak egyetlen órán át tartott;
  • 27 gitáros-éneklős akusztikus koncert is volt;
  • 15 roma mesterségeket és gasztronómiát bemutató rendezvény, gyakorlatilag bográcsozás; és
  • 12 felolvasás.
Volt még kirándulás gyerekekkel, megemlékezés és népismereti workshop is. A legtöbbször esetben nyilvánvalóan sokszorosan túlárazott rendezvényekről lehet szó a 444.hu és Hadházy szerint, ezek mindegyike megszervezhető lenne ugyanis fillérekből.
A DRVSZ úgy nyilatkozott: bérekre, utazásra, anyag- és eszközköltségekre valóban elment a pénz, és a bográcsozás például, ami közben széknek támasztott teknőket is lehetett nézni, tényleg került 219 800 forintba. A gitározós szabadtéri koncertet 153 ezerből hozták össze.
"Ez gyakorlatilag nem cáfolat, hanem beismerés"

- reagált Hadházy. Szerinte semmiségekre fizettek ki gyakorlatilag 25 millió forint munkadíjat. A független képviselő hozzátette: "a feljelentést rövidesen írjuk".

Szélvihar, jégeső és hőség miatt adtak ki másodfokú riasztásokat országszerte

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.27. 13:25

Fotó: Shutterstock
Hidegfront hatására elsősorban az északkeleti, keleti megyékben, illetve a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki intenzív zivatarok.
Több északkeleti járásra másodfokú riasztásokat adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön, kora délután. Az érintett járásokban a következő órákban kialakulhatnak olyan zivatarok, amelyeket károkozó szél, illetve nagyméretű jég kísérhet.
  • A vihar miatti veszélyjelzés szerint a nap folyamán Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lehetnek másodfokú riasztások. Emellett továbbra is figyelmeztetnek a hőség miatt.
  • A hőség miatt kiadott figyelmeztetés a fővárosban, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú.
Délutántól egy hidegfront hatására elsősorban az északkeleti, keleti megyékben, illetve a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki intenzív zivatarok, amelyek környezetében viharos széllökés, jégeső és lokálisan felhőszakadás előfordulhat. Keleten heves zivatarra is van esély, amelyekhez kisebb területen 90-100 kilométer/óra feletti széllökés, valamint nagy méretű (2 centiméter átmérőnél nagyobb) jég is társulhat.
Az északkeleti tájak kivételével várhatóan 25-27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. A maximumok többnyire 31 és 36 fok között alakulnak. Késő estére 20 és 28 fok közé csökken a hőmérséklet.