Előfizetés

Áramszünet miatt haltak le a NAV online rendszerei

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.27. 16:50

A kimaradás olyan gondokat okozott, hogy több hálózatot is ki kellett kapcsolni az adóhatóság szerint.
Ne csodálkozzon, ha nem működik az EKR vagy a NAV pénztárgép-rendszere: maga az adóhatóság kapcsolta le, egy nagyobb javítás keretében.  Mint honlapjukon írták, „áramellátási zavarok” léptek fel, ami olyan súlyosan érintett több online hálózatot, hogy ezeket  le is kellett kapcsolni a munkálatok idejére.
Az üzemszünet csütörtökön délután negyed egytől lépett életbe, és az alábbi szolgáltatásokat érinti: • online pénztárgép rendszer, • Online Számla rendszer, • Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer, • váminformatikai rendszerek (Külső Kommunikációs Központ), • uniós kommunikációs rendszerek A NAV hozzáteszi, már dolgoznak a helyreállításukon, és türelmet kérnek a lakosságtól. 

Vadászból vad: a Nimród lett a kormány új trófeája

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.06.27. 15:59

Közel harminc év után küldték el a vadászlap vezetőjét, többektől megválhatnak az átalakítás során. „Én már csak a munkatársaim miatt aggódom”- mondta kérdésünkre Zoltán Attila, az eddigi főszerkesztő.
Új főszerkesztő a Nimród élén – ezzel a felütéssel jelentette be az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöksége a már korábban is pedzegetett lehetőséget, hogy a kormány szemet vetett a patinás vadászlapra. A védegylet július 27-től 2021. december 31-ig bízta meg Kovács Zoltán államtitkárt – nem mellesleg a vadászati világkiállításért is felelős kormánybiztost – hogy ugyan legyen már a Nimród Vadászújság főszerkesztője, a kiadói teendőket pedig a kiállítást szervező Egy a Természettel Nonprofit Kft.-nak adták át. A felkérés lapértesülés szerint egyben felülről jövő kérés volt, Kovácsék gyakorlatilag bejelentkeztek az újságért, de 
az még a kiadót is meglepte, hogy államtitkár-kormánybiztos az idei FeHoVa kiállítás megnyitóján bejelentette: a vadászati világkiállítás hivatalos lapja a Nimród lesz".

Az ügy kapcsán megkerestük Zoltán Attilát, a lap jelenlegi főszerkesztőjét, aki több mint 29 éve vezeti az újságot. „Hetvenkét éves vagyok, ebben a korban már várható volt egy ilyen döntés, így vagy úgy” - mondta Zoltán, aki hozzátette, kollégái miatt azért aggódik – bár a tizenegy belső munkatársnak megígérték, hogy találnak nekik helyet az új felállásban is, de várható, hogy nem mindenkit vesznek majd át.
Dr Zoltán Attila
Mint megtudtuk, Kovácsék nem mondtak konkrét kifogásokat a több mint 100 éves lap eddigi működése kapcsán, de azt jelezték, hogy régimódinak tartják az újság szerkesztési elveit. Azt mondták, a 21 századi kívánalmak nem felel meg jelenlegi formájában, egy frissebb, aktuálisabb újságot szeretnének. Mi ugyanis sokat foglalkozunk hagyományőrzéssel, régi magyar vadászokról írunk cikkeket – magyarázta a döntés lehetséges hátterét Zoltán Attila. A hír kapcsán megkerestük Kovács Zoltánt is: érdeklődtünk, hogy milyen vadászati szakírói, esetleg újságírói-lapszerkesztői tapasztalatokkal rendelkezik, ami alkalmassá teheti a poszt betöltésére (életrajza szerint egy évig, 2001-2002 között dolgozott a Debrecen Online felületének kialakításán, de ez nem összevethető a három évtizedes főszerkesztői gyakorlattal). Arra is kíváncsiak voltunk, hogyha túl régimódinak tartják jelenlegi formájában a Nimródot, 
  • Milyen témákat, új szerkesztési elveket hozna magával az államtitkár?
  • Államtitkári és kormánybiztosi teendőire tekintettel, milyen gyakran fogják látni a lap munkatársai a szerkesztőségben?
  • Hány embertől válnának meg, és hány új szerzőt hoznának a Nimród gárdájába?
  • Mekkora forrást szán a lap működtetésére az új kiadó a következő két évben?
A pénz mindenesetre nem lesz akadály, a (feltehetően szűk kört érdeklő) vadászati világkiállításra ugyanis legalább 50 milliárd forintot verne el a kormány. Ha kapunk válaszokat Kovács Zoltántól , frissítjük cikkünket. 

Kálmán Olga segíteni fogja Karácsony kampányát

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.06.27. 15:10

"Megcsapott minket a demokrácia szele" - Kálmán már személyesen is egyeztetett az előválasztás győztesével.
– Karácsony Gergely az ellenzék jelöltje és Tarlós István csomagolhat – jelentette ki Kálmán Olga, az előválasztáson második helyen végző, DK támogatásával induló aspiráns. Kálmán Olga nem volt ott a szerdai eredményváron, pedig a momentumos Kerpel-Fronius Gábor és a győztes, MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás jelölt közösen gratuláltak egymásnak. A korábbi műsorvezető erről azt mondta: nem kapott meghívást, de ebből szerinte nem szabad messzemenő következtetést levonni. – A közös eredményváróról sem én, sem a DK elnöke, sem a párt kommunikációs igazgatója nem tudott. Ettől függetlenül nincs bennem rossz érzés – hangsúlyozta. Azt is fontosnak tartotta leszögezni, hogy amikor már látszódott a végeredmény, előre elkészített egy videót, amit este hat után élesített, ezután pedig az aktivistáival töltötte a délutánt.
Kálmán Olga szerint egyébként ami az elmúlt egy hétben történt, az több mint fantasztikus, és a demokrácia ünnepe. – Megcsapott minket a demokrácia szele – mondta, majd méltatta Karácsony Gergelyt is. – Zugló polgármestere megmutatta, valódi szoros versenyben is jól tud teljesíteni.
Arra a kérdésre, hogy marad-e a politikában, Kálmán Olga azt mondta: személyesen egyeztetett már az előválasztás győztesével, segíteni fogja Karácsony kampányát, de konkrétumok még nincsenek. Kálmán a DK-val se beszélt még a további együttműködésről. Felvetésünkre, hogy miként tudja támogatni Zugló polgármesterének kampányát, ha a programjaikban vannak különbségek is, azt válaszolta: csak hangsúlybeli eltérések vannak. – Összehangolunk mindent, biztos, hogy nem ezen fog múlni a budapesti ellenzék választási sikere.