Előfizetés

Helyben van a CT, mégis száz kilométert szállítják a betegeket

Vas András
Publikálás dátuma
2019.06.28. 12:53

Fotó: Röhrig Dániel
Saját komputertomográfot kapott a nagyatádi kórház, a helyi sérülteket mégis Kaposvárra szállítják, mert az állam nem finanszírozza a járóbetegellátásban a gép működtetését.
Megharcolt Nagyatád és térsége a saját CT-berendezésért. A százmilliós készülékre pályázaton nyertek ugyan pénzt, ám az nem volt elég a beüzemelésre is, nem futotta arra, hogy megfelelő helyet alakítsanak ki a berendezésnek az épületben. A beépítéshez szükséges 55 millió forint negyven százalékát tulajdonképpen összekalapozta a kórház: magánszemélyek, cégek és a környékbeli, nem ritkán hátrányos helyzetű települések adták össze a hiányzó 22 milliót. Végül május közepén hivatalosan is átadták a gépet. – Miután a CT komoly előrelépést hozott a helyi egészségügyben, nem volt kérdés, hogy hozzájárulunk a költségekhez – magyarázta Ormai István, Nagyatád polgármestere. – Négymillió forintot adtunk, remélhetőleg hamarosan már tényleg normálisan lehet használni, mert elég régóta húzódik az ügy.
Ez utóbbi megjegyzése arra utal: bár megvették a készüléket, a pénzt kiegészítették, a CT-t beüzemelték, nem lehet felhőtlen az öröm a kisvárosban. A gép működtetési költségeit ugyanis nem vállalta az állam. Ormai István felidézte, úgy egy éve, amikor kiderült, nyert a kórház és megvehetik a készüléket, azonnal benyújtották kérelmüket, hogy az egészségbiztosító finanszírozza a CT-vizsgálatokat a járóbeteg-ellátásban is. – Ennyi idő alatt sem sikerült döntést hozniuk az illetékeseknek – mondta Pósa István, a kórház megbízott igazgatója. – Februárban ugyan azt mondták, támogatják, ám konkrétumot még az egészségügyi államtitkár sem tudott mondani a májusi átadóünnepségen. Horváth Ildikó akkor rövid időn belül ígérte a probléma megoldását, és elismerte, csak akkor tölti be teljes funkcióját a nagyatádi CT, ha a járóbeteg-ellátásban is térítésmentesen használható lesz bárki számára.
Roca Daniel Celestin plébános megáldotta a CT berendezést
Fotó: Röhrig Dániel
– Jelenleg ugyanis, ha a sürgősségi ellátónkba, a belgyógyászatra vagy a sebészetre beérkezik egy beteg, vagy behozza a mentő, s kiderül, hogy CT-vizsgálatra is szüksége van, akkor azt Kaposváron tudják csak megcsinálni – folytatta az igazgató. – Oda-vissza száz kilométer, pedig itt van az épületben a készülék. Ugyanakkor a fekvőbeteg-ellátásban finanszírozza a CT használatát az egészségbiztosító, azaz, ha a beérkező beteget felveszik valamelyik osztályra, akkor már térítésmenetesen elvégezhető rajta a megfelelő vizsgálat. – Ha bejön valaki, hogy elesett és beütötte a fejét, a protokoll szerint a megfelelő diagnózishoz szükség van képalkotó diagnosztikai vizsgálatra – jegyezte meg Pósa István. – Ilyenkor a mentő beviszi Kaposvárra, s ha kiderül, hogy olyan a sérülése, felvesszük az osztályra. Vagy az orvos felveszi azonnal az osztályra megfigyelésre, s akkor helyben megcsinálják neki a CT-t. Jelenleg a járóbeteg-ellátásban – ahogyan az a napokban a kórház honlapjára is kikerült – csak térítéses vizsgálatokat végeznek a CT-ben: 12-65 ezer forint egy eljárás.
Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, dr. Pósa István a kórház igazgatója, Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Ormai István polgármester
Fotó: Röhrig Dániel
– A kórház 70 ezer embert lát el az alapellátásban, s a lakosság részéről már érezhető egyfajta nyomás, hogy ha itt a készülék, akkor miért kell érte fizetni, illetve miért kell Kaposvárra, rosszabb esetben Pécsre utazni – állította Pósa István. – Havi 250-300 vizsgálatot végeznénk a tervek szerint, ennek finanszírozására kellene megoldást találni. A CT-vizsgálatok támogatása országosan zárt kasszából történik, erre hivatkoznak a forráshiánynál. Csakhogy azzal nem nőne az esetszám, ha mi is bekerülnénk a finanszírozottak közé, hiszen akkor a mi, jelenleg utaztatott betegeink nem jelennének meg másutt. Vagyis nem pluszpénzről van szó az esetünkben, hanem átcsoportosításról. Cseppet sem mellékesen anno azért nem tudtunk sürgősségi osztályt létrehozni, mert bizonyos feltételek, leginkább a CT hiányzott, most tehát a sürgősségi ellátónkat is át tudnák szervezni osztállyá, ami újabb színvonal-emelkedést jelentene. De amíg az állam nem dotálja a járóbeteg-ellátásban CT-használatot, addig nem tudunk lépni. A gép pedig itt áll, részben kihasználatlanul.

Áder új ombudsmant jelöl

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.28. 12:27
Kozma Ákos a Független Rendészeti Panasztestület tagjaként esküt tesz 2010 júliusában
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A köztársasági elnök Kozma Ákost, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettesét választotta.
Kozma Ákost, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettesét javasolja az alapvető jogok biztosának Áder János köztársasági elnök. A jelölésről szóló dokumentum pénteken került fel a parlamenti honlapra. A mellékelt önéletrajz szerint Kozma Ákos az ELTE jogi karán végzett, 1997-ben tett jogi szakvizsgát. 2010 óta a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese. Jogászi pályáját ügyvédként kezdte, 1996 és 2013 között egyetemi oktatóként is dolgozott, oktatott tantárgya az alkotmányjog volt. 1998 és 2002 között kormányzati tisztségeket töltött be: az igazságügyi tárcánál miniszteri kabinetfőnök, a Pénzügyminisztériumban főosztályvezető, a Belügyminisztériumban az EU Integrációs Hivatal vezetője volt. 2001 és 2002 között a Közszolgálati Ellenőrzési Hivatalt vezette. A posztot 2013 szeptembere óta Székely László tölti be, aki az ELTE jogi kara polgári jogi tanszékének tanára. Az alaptörvény szerint az alapvető jogok biztosát az Országgyűlés az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával hat évre választja; egyszer újraválasztható. Az alapvető jogok biztosáról szóló törvény szerint az Országgyűlés az alapvető jogok biztosát azok közül a kiemelkedő tudású elméleti vagy legalább tízévi szakmai gyakorlattal rendelkező jogászok közül választja meg, akik harmincötödik életévüket betöltötték, és az alapvető jogokat érintő eljárások lefolytatásában, felügyeletében vagy tudományos elméletében jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek.

Civil szervezetek és volt ombudsmanok kérték Ádert, hogy legyen konzultáció

Harmincöt civil szervezet, valamint Kaltenbach Jenő és Majtényi László volt ombudsmanok még májusban levélben fordultak a köztársasági elnökhöz: azt kérik Áder Jánostól, hogy az esedékes ombudsmanjelölésnél nyílt pályázaton és a civil szervezetekkel is konzultálva nevezze majd meg jelöltjét az alapvető jogok biztosának posztjára. Erről itt írtunk bővebben.

Megjöttek Aligára Tiborczék, és máris lezárták a strandhoz vezető utat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.28. 12:15

Fotó: H. Szabó Sándor / MTI
Sorompó, épülő kerítés mutatja az üdülőhely döbbent látogatóinak, hogy milyen is a NER-módi.
Sorompóval korlátozzák a lejutást a strandra, és nem engedik be a horgászokat az egykori pártüdülő területére, amely ma már Tiborcz István és Mészáros Lőrinc cégének birtokában van – értesült a HVG. Az Aligai Fürdőegyesület arról tájékoztatta a lapot, hogy a Club Aliga új tulajdonosai máris korlátozzák a település egyetlen part menti területének használatát a Balatonvilágoshoz tartozó üdülőhely lakosai és nyaralói számára. A civilek attól tartanak, hogy az Appeninn Holding, amely január végén került birtokon belülre, a továbbiakban is sérteni fogja a helybéliek érdekeit.
A vállalat képviselői ugyanis június 8-án nyilvános tájékoztatót tartottak a lakosságnak, amelyen az egyesület tagjai nem kaptak megnyugtató válaszokat kérdéseikre. A helyi ingatlantulajdonosok egyebek között arra voltak kíváncsiak, az Appeninn milyen jogon tiltja meg a Club Aliga bejáratánál, hogy bárki horgászbottal lemenjen a partig az üdülőkomplexum közútján, és milyen jogon tiltják hónapok óta a horgászatot, holott az aligai terület szerepel a kijelölt és engedélyezett balatoni horgászhelyek listáján. Az üdülők azt is sérelmezik, hogy
sorompóval zárták el a mólóhoz vezető közt, hogy a gyalogosok se tudjanak szabadon bejutni. A fürdőegyesület elnökhelyettese, Bukovszki András elmondta, a kikötő kis mólójánál már épül a kerítés. Nem értik, hogy a harminc éve megszokott rendet most miért akarják megváltoztatni.

Az Appeninn képviselőinek válasza az volt, hogy azért akarják lezárni a kikötő területét, mert a mólón szemetelnek. A horgászok ezt kikérték maguknak, ám a vita egyre hevesebbé vált, így a moderátor szerepét betöltő polgármester bezárta a tájékoztatót. Az Aligai Fürdőegyesület ezért vasárnapra közgyűlést hirdetett meg, amelyen szeretnék minél több ingatlantulajdonos álláspontját megismerni, és határozni arról, hogy miként cselekedjenek. Fekete Barnabás polgármester egyébként maga is vitatja, hogy a helyieket ki lehetne zárni az üdülő területéről, ezért a Magyar Narancsnak korábban adott nyilatkozata szerint egyeztetést kért az államtól. Javaslata szerint a terület új tulajdonosa és az állam között máig fennálló vagyonkezelői jogot kellene úgy meghatározni, hogy az a továbbiakban is garantálja a Balaton-part közösségi használatát. A tőzsdén jegyzett Appeninn főbb tulajdonosai a kormányfői vő, Tiborcz István tulajdonában lévő BDPST Zrt., valamint a kormányfő barátja, Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Konzum-cégek, illetve az OTP Ingatlanbefektetési Alap. A Club Aliga úgy került az Appeninnhez, hogy leányvállalata, az Appeninn BLT Kft. megvásárolta az eddigi tulajdonos, az izraeli hátterű Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. 74,99 százalékos üzletrészét. Így az övé lett a Club Aliga 37 hektáros területe, valamint 167 férőhelyes kikötője, valamint az állam tulajdonában lévő, további 10 hektáros ingatlanrész vagyonkezelési joga. A HVG a közelmúltban már megírta, hogy a Pro-Mot üzletrészeinek 25,01 százalékát a Lexan Aliga Kft. birtokolja. A Lexan cégcsoport az állami vagyonkezelő vállalat volt vezérigazgatójától, Szivek Norberttől indult, aki több ingatlan megszerzésében is együttműködött a kormányfő vejével. 

Keszthelyen már nincs ingyenes strand

Néhány napja derült ki, hogy Keszthelyen sem marad már szabad strand, mert több ingatlannál a kormányfői körökhöz közel álló tulajdonosok határozhatják meg, kik élvezhetik a Balatont, a város fideszes alpolgármesterének javaslatára pedig a képviselőtestület az utolsó ingyenes partszakaszon is engedélyezte egy kutyás élménypark megvalósítását.