Nagyatád;Kaposvár;egészséügy;

2019-06-28 12:53:18

Helyben van a CT, mégis száz kilométert szállítják a betegeket

Saját komputertomográfot kapott a nagyatádi kórház, a helyi sérülteket mégis Kaposvárra szállítják, mert az állam nem finanszírozza a járóbetegellátásban a gép működtetését.

Megharcolt Nagyatád és térsége a saját CT-berendezésért. A százmilliós készülékre pályázaton nyertek ugyan pénzt, ám az nem volt elég a beüzemelésre is, nem futotta arra, hogy megfelelő helyet alakítsanak ki a berendezésnek az épületben. A beépítéshez szükséges 55 millió forint negyven százalékát tulajdonképpen összekalapozta a kórház: magánszemélyek, cégek és a környékbeli, nem ritkán hátrányos helyzetű települések adták össze a hiányzó 22 milliót. Végül május közepén hivatalosan is átadták a gépet.

– Miután a CT komoly előrelépést hozott a helyi egészségügyben, nem volt kérdés, hogy hozzájárulunk a költségekhez – magyarázta Ormai István, Nagyatád polgármestere. – Négymillió forintot adtunk, remélhetőleg hamarosan már tényleg normálisan lehet használni, mert elég régóta húzódik az ügy.

Ez utóbbi megjegyzése arra utal: bár megvették a készüléket, a pénzt kiegészítették, a CT-t beüzemelték, nem lehet felhőtlen az öröm a kisvárosban. A gép működtetési költségeit ugyanis nem vállalta az állam.

Ormai István felidézte, úgy egy éve, amikor kiderült, nyert a kórház és megvehetik a készüléket, azonnal benyújtották kérelmüket, hogy az egészségbiztosító finanszírozza a CT-vizsgálatokat a járóbeteg-ellátásban is.

– Ennyi idő alatt sem sikerült döntést hozniuk az illetékeseknek – mondta Pósa István, a kórház megbízott igazgatója. – Februárban ugyan azt mondták, támogatják, ám konkrétumot még az egészségügyi államtitkár sem tudott mondani a májusi átadóünnepségen.

Horváth Ildikó akkor rövid időn belül ígérte a probléma megoldását, és elismerte, csak akkor tölti be teljes funkcióját a nagyatádi CT, ha a járóbeteg-ellátásban is térítésmentesen használható lesz bárki számára.

– Jelenleg ugyanis, ha a sürgősségi ellátónkba, a belgyógyászatra vagy a sebészetre beérkezik egy beteg, vagy behozza a mentő, s kiderül, hogy CT-vizsgálatra is szüksége van, akkor azt Kaposváron tudják csak megcsinálni – folytatta az igazgató. – Oda-vissza száz kilométer, pedig itt van az épületben a készülék.

Ugyanakkor a fekvőbeteg-ellátásban finanszírozza a CT használatát az egészségbiztosító, azaz, ha a beérkező beteget felveszik valamelyik osztályra, akkor már térítésmenetesen elvégezhető rajta a megfelelő vizsgálat.

– Ha bejön valaki, hogy elesett és beütötte a fejét, a protokoll szerint a megfelelő diagnózishoz szükség van képalkotó diagnosztikai vizsgálatra – jegyezte meg Pósa István. – Ilyenkor a mentő beviszi Kaposvárra, s ha kiderül, hogy olyan a sérülése, felvesszük az osztályra. Vagy az orvos felveszi azonnal az osztályra megfigyelésre, s akkor helyben megcsinálják neki a CT-t.

Jelenleg a járóbeteg-ellátásban – ahogyan az a napokban a kórház honlapjára is kikerült – csak térítéses vizsgálatokat végeznek a CT-ben: 12-65 ezer forint egy eljárás.

– A kórház 70 ezer embert lát el az alapellátásban, s a lakosság részéről már érezhető egyfajta nyomás, hogy ha itt a készülék, akkor miért kell érte fizetni, illetve miért kell Kaposvárra, rosszabb esetben Pécsre utazni – állította Pósa István. – Havi 250-300 vizsgálatot végeznénk a tervek szerint, ennek finanszírozására kellene megoldást találni.

A CT-vizsgálatok támogatása országosan zárt kasszából történik, erre hivatkoznak a forráshiánynál. Csakhogy azzal nem nőne az esetszám, ha mi is bekerülnénk a finanszírozottak közé, hiszen akkor a mi, jelenleg utaztatott betegeink nem jelennének meg másutt. Vagyis nem pluszpénzről van szó az esetünkben, hanem átcsoportosításról.

Cseppet sem mellékesen anno azért nem tudtunk sürgősségi osztályt létrehozni, mert bizonyos feltételek, leginkább a CT hiányzott, most tehát a sürgősségi ellátónkat is át tudnák szervezni osztállyá, ami újabb színvonal-emelkedést jelentene. De amíg az állam nem dotálja a járóbeteg-ellátásban CT-használatot, addig nem tudunk lépni. A gép pedig itt áll, részben kihasználatlanul.