Előfizetés

Lezárta a Fenyő-gyilkosság vizsgálatát a rendőrség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.28. 14:37

Fotó: Népszava
Az emberölés felbujtóira vonatkozó nyomozás iratait megküldte a Fővárosi Főügyészségnek.
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2019. június 27-én megküldte a Fővárosi Főügyészségnek a Fenyő János sérelmére elkövetett emberölés felbujtóira vonatkozó nyomozás iratait - közölte honlapján a rendőrség.    A Budapest, II. kerület Margit utca 4. szám előtt gépkocsijával forgalmi okok miatt várakozó Fenyő Jánost 1998. február 11-én 17 óra 50 perc körüli időben géppisztolyból leadott több lövéssel megölték. Az ismeretlen tettes ellen folyó nyomozás 2010-ben vett fordulatot, amikor sikerült az elkövető által hátrahagyott ruházatból nyert DNS alapján Jozef R. szlovák állampolgárt azonosítani, majd a Magyarország által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján elfogni. A férfit a Fenyő-gyilkosság, illetve az Aranykéz utcai robbantás elkövetőjeként életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság. A Fenyő-gyilkosság háttere – így a felbujtó személye – ekkor még ismeretlen maradt.
A nyomozás 2017-ben új bizonyítékok alapján vett újabb irányt. Az eljárás során a nyomozók azonosították a bűncselekmény többi elkövetőjét. A megalapozott gyanú szerint Gy. Tamás megbízásából P. Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő János megölésére, melyet Jozef R. hajtott végre. A 2017-ben újraindított nyomozás során a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kutatásokat és lefoglalásokat hajtott végre Magyarország és Németország területén, számos szakértői véleményt szerzett be, továbbá 75 személyt hallgatott ki tanúként.

A gyanúsítás 2018 áprilisa óta „egy centimétert” sem változott

Csak annyi történt, hogy a rendőrség befejezte a nyomozást és átadta a Fővárosi Főügyészségnek a több tízezer oldalas nyomozati anyagot – kommentálta a történetet Zamecsnik Péter Gyárfás Tamás ügyvédje. A gyanúsítás 2018 áprilisa óta „egy centimétert” sem változott. Hozzátette: most az ügyészség háromfélét dönthet: emelhet vádat, megszüntetheti az eljárást vagy adhat utasítást további nyomozásra. Zamecsnik Péter elmondta azt is, hogy védence szabad lábon védekezik, semmilyen korlátozás alatt nem áll.  

Öt évet kértek a balatonfenyvesi részeg gázolóra

V. A.
Publikálás dátuma
2019.06.28. 14:22

Fotó: police.hu
A vádlott 2018 júliusában nyaralni ment Fenyvesre, s már az első nap délutánján berúgott. Miután halálra gázolt egy 53 éves nőt, továbbszáguldott, de 600 méterrel később belehajtott az árokba.
Halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat a kaposvári ügyészség egy 26 éves, Kecskemét környékén élő férfi ellen, aki
tavaly nyáron részegen halálra gázolt egy gyalogost Balatonfenyvesen, egy másikat elsodort, majd elhajtott a helyszínről.

A vádlott 2018 júliusában nyaralni ment Fenyvesre, s már az első nap délutánján berúgott. Éjjel egy családi veszekedés miatt dühében autóba ült, s cél nélkül furikázni kezdett a faluban. A sértettek és harmadik társuk munka után mentek hazafelé, a jól kivilágított utcában az úttest jobb oldalán sétáltak, amikor a részeg sofőr hátulról, legalább hetven kilométeres tempóval beléjük rohant. Egyiküket elsodorta, kartörést okozva neki, egy 53 éves asszonyt viszont elütött, s a nő a helyszínen belehalt sérüléseibe. A férfi az ütközés után megállás nélkül továbbszáguldott, de annyira részeg volt, hogy hatszáz méterrel később belehajtott az árokba, s gyalog ment tovább, ám a fonyódi rendőrök nem sokkal később elfogták.
Az ügyészség a büntetlen előéletű, tettét beismerő vádlottra öt év börtönt kért a vádiratban.

Utasokkal teli busz gyulladt ki Somnál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.28. 13:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Mindenki időben le tudott szállni a járműről.
Kigyulladt egy busz motortere a 65-ös főúton, Som település közelében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A tűzoltók egy vízsugárral megfékezték a lángokat, majd hőkamerával átvizsgálták és áramtalanították a járművet. A buszon negyvenöten utaztak, mindenki időben leszállt.