igazságügy;

Igazi villámkarrier: Varga Judit bő egy év alatt lett tanácsadóból miniszter

"Rendkívül okos, rendkívül agilis, de egy fideszes neofita” – jellemezték a négy nyelven beszélő politikust, Varga Juditot forrásaink.

Facebook-videója igazolja, harminchetet biztosan tud dekázni, ami persze nem meglepő, hiszen sokáig az FC Saint-Michel, Bruxelles női labdarúgó csapatában futballozott – már ezzel is elnyerhette a focirajongó Orbán Viktor figyelmét Varga Judit, akit a kormányfő a Brüsszelbe távozó Trócsányi László megüresedő tárcája élére jelöl. Mint megtudtuk, az új igazságügyi miniszter anyósa a Kúria főtitkára, s férje családjában további két bíró is van. A 39 éves, háromgyerekes leendő igazságügyi miniszter nem csak a futballpályán lát jól, hiszen igazi villámkarriert mondhat magáénak: bő egy év alatt lett fideszes EP-képviselők tanácsadójából a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára lett, hamarosan pedig miniszter.

Egy kormányzati háttérember szerint kinevezése részben Orbán tudatos „fiatalítási politikájának” eredménye is – szintén így került korábban befolyásos pozícióba Szijjártó Péter, Gulyás Gergely és Lázár János –, de így is figyelemre méltóan gyorsan kerül egyre feljebb a ranglétrán Varga Judit.

Varga Judit 2009-től a tavalyi kormányalakításig előbb Áder János államfő, majd Bánki Erik, utána pedig Hölvényi György fideszes EP-képviselők tanácsadójaként dolgozott – információnk szerint egy ideig a köztársasági elnök angolnyelv-tanításában is segédkezett. A tavalyi kormányalakításkor kettéválasztották a Miniszterelnökség uniós államtitkárságát, s ekkor Varga Judit megkapta az EU-s kapcsolatokért felelős apparátust. A mostani bejelentéskor Havasi Bertalan helyettes államtitkár közölte, hogy a jövőben a Varga vezette igazságügyi tárcához tartoznak a kormányon belül az európai uniós ügyek is.

Varga jogi végzettségét a Miskolci Egyetemen szerezte meg, utána előbb a londoni központú Freshfields Bruckhaus Deringer budapesti irodájában dolgozott ügyvédjelöltként, majd ugyanilyen pozícióban a Hogan Lovells-nél a magyar fővárosban. 2006 és 2009 között a Fővárosi-, és a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) dolgozott fogalmazóként. Kapcsolatai a magyar igazságügyhöz, a bíróságokhoz ebből az időszakból származnak. Férje, Magyar Péter ugyanebben az időszakban volt fogalmazó a PKKB-n. Magyar Péter egy igazi jogászdinasztia sarja, édesanyja Erőss Monika a Kúria főtitkára, testvére Magyar Anna, ugyancsak a PKKB bírója. Magyar Péter nagynénje, Erőss Eszter szintén a PKKB-n bíró. Erőss Monika és Eszter édesapja az az Erőss Pál, akit az MTV Jogi esetek című műsorából ismert meg az 1970-80-as években a magyar közvélemény.

Magyar Péter, aki június 8. óta a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója, feleségével ugyanakkor, 2009 idején kezdett uniós ügyekkel foglalkozni, 2010-től pedig már a Külügyminisztérium, majd a Miniszterelnökség diplomatája volt, a kormány és az EP közötti kapcsolattartásért felelt. Gyerekkori barátja Gulyás Gergely, így nem meglepő, hogy Magyar Péter tavaly egy ideig a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) EU jogi igazgatóságát vezette, innen került a Diákhitel Központhoz.

Bár Varga Judit igazságügyi miniszteri tevékenysége közvetlenül nem érinti a Kúriát, tehát sem az ő miniszteri, sem anyósa kúriai főtitkári tisztsége nem összeférhetetlen a másik megbízásával, a családi összekapcsolódás legalábbis pikáns. Különösen úgy, ha tudjuk: anyósa Erőss Monika, Handó Tünde OBH-elnök, Vida Judit a Fővárosi Törvényszék plagizálásról elhíresült eddigi megbízott elnöke, valamint Hilbert Edit, a Főváros Környéki Törvényszék korábbi elnöke egy időben nagyon szoros baráti kört alkottak. Bár Hilbert azóta szembefordult Handóval, mindannyian vezető bírósági szereplőnek számítanak.

A Magyar Nemzetnek adott nyilatkozata szerint Varga Juditra Orbán az "európai ügyekben zajló viták megnyerésében számít", illetve abban, hogy a kormányfő" az Európai Tanácsban hatékonyan tudjon fellépni a magyar érdek védelmében". Mindez arra utal, hogy a jelenleg jegelt önálló közigazgatási bíróságok bevezetése körül komoly szerep vár rá. De közeli barátnője az OBH elnökhelyettese, Gyarmati Judit, vagyis Varga Handótól sem áll messze. „Rendkívül okos, rendkívül agilis, de egy fideszes neofita” – jellemezték a négy nyelven beszélő politikust forrásaink. Eszerint egy "Orbán-fan", aki bármit mond a miniszterelnök, azt visszhangozza. Így kommunista-szimpatizánsnak nevezte Jean-Claude Juncker, bizottsági elnököt, és azt is felmondta: „Magyarországgal szemben koncepciós eljárást folytatnak Brüsszelben”. Más információk szerint nem tekinthető „tipikus belső körös fideszesnek”, sőt volt, aki szerint még „ellenállás is mutatkozott a személyével kapcsolatban”. A kormányfő bizalmát szakértelmével, munkabírásával és elkötelezettségével vívta ki, részt vett a Sargentini-jelentésre adott több mint százoldalas magyar válasz kidolgozásában, s az egyik tagja az „ellen bölcsek tanácsának”.

Államtitkárként rendszeresen találkozott a Budapestre akkreditált diplomatákkal, forrásaink szerint e téren is kiválóan megállta a helyét. Tegnap, pénteken épp a badacsonytomaji Laposa-birtokon látta vendégül a budapesti uniós nagyköveteket, államtitkárként minden bizonnyal utoljára.