Előfizetés

Börtönt kért az ügyész Hunvald Györgyre

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.28. 18:13
Hunvald György egy korábbi tárgyaláson
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az indítvány szerint a Hunvald terhére róható cselekményekért a törvény szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.
Letöltendő szabadságvesztést kért hűtlen kezelés miatt Hunvald György szocialista politikusra, volt országgyűlési képviselőre és erzsébetvárosi polgármesterre az ügyész vádbeszédében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon pénteken. A vádhatóság ebben a perújítási eljárásban - amelyet 2016 júniusában kezdeményezett - több mint tíz évvel ezelőtti megbízási, illetve munkaszerződések miatt kéri Hunvald György megbüntetését.
Az ügyészség szerint a vádlott VII. kerületi polgármesterként színlelt szerződéseket kötött ismerőseivel, barátaival, ami után nem történt teljesítés, munkavégzés, és ezzel mintegy 45 millió forint kárt okoztak Erzsébetvárosnak.

Volt olyan szerződő, aki havi kétszázezer forintot kapott, de az eljárás során nem tudta megmondani, mi volt a dolga. Volt akinek testvérvárosokkal kellett volna kapcsolatot kiépíteni, de érdemi tevékenységet nem végzett. Mások vállalkozásfejlesztés vagy tanácsadás címén kaptak összességében milliókat az önkormányzattól - mondta vádbeszédében az ügyész. A vádhatóság azt is Hunvald György terhére rója, hogy 2002-től erzsébetvárosi polgármesterként engedélyezte elődje, Szabó Zoltán szocialista politikus számára a korlátlan telefonhasználatot, ami szintén milliós nagyságrendű kiadása lett a kerületnek.
Az ügyészi indítvány szerint a Hunvald György terhére róható cselekményekért a törvény szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyész ennek középmértékét, azaz három év körüli letöltendő börtönt indítványozott.
Hunvald György 2010 körül mintegy két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban, eddig jogerősen egy év letöltendő szabadságvesztést kapott, tehát ha az ügyészi indítványnak megfelelő büntetést kapna, akkor az előzetesben töltött idő beszámításával még mintegy másfél évre kellene börtönbe vonulnia.
Hunvald György az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét. A védőbeszéd és az elsőfokú ítélet ősszel várható a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Visszakapcsolják a legnagyobb hőségben elzárt vizet a nyíregyházi romatelepen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.28. 18:09

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Végül azt is megcsinálják, amit a jogvédők már évek óta kérnek, és feltöltős vízmérőket szerelnek fel, hogy ne halmozódhassanak fel tartozások.
A várható újabb kánikula miatt a Nyírségvíz Zrt. elkezdte visszakapcsolni az ivóvízszolgáltatást a nyíregyházi Huszár telepen, és minden háztartásba feltölthető vízórát szerel be - írja az index.hu.A tartozások miatt csütörtökön, a legnagyobb hőségben zárták el a vizet a romatelepen, sokszor pontatlan figyelmeztetést követően, fütyülve a törvényi előírásokra, és több családnál csak párezres tartozás ellenére.
A Nyírségvíz péntek délután küldött közleményt a portálnak, amiben azt írta: egyeztetve Nyíregyháza város vezetésével, és fenntartva, hogy a tartozások rendezése elengedhetetlen, a várható meleg időjárás miatt 38 ingatlannál azonnal megkezdték a szolgáltatás visszaállítását a feltölthető mérők beépítésével. Ketten időközben megállapodtak a tartozásuk rendezéséről.
Glonczi László, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnöke korábban az Indexnek azt mondta: már három éve javasolták, hogy a telepen szereljenek feltöltős vízmérőket, amelyekkel megakadályozható lenne a kifizethetetlen adósságok felhalmozódása. A vízmérőkre pénzt kell feltölteni, amelyek csak a tartozások kifizetése után szolgáltatnak vizet.
Kapcsolódó
A legnagyobb hőségben kapcsolták ki a vizet a nyíregyházi romatelepen

"Jogos volt, betelt a pohár" - az MSZP alelnöke Szanyi felfüggesztéséről

Népszava
Publikálás dátuma
2019.06.28. 18:07

Fotó: Népszava
Az MSZP pénteki elnökségi ülésén felfüggesztették Szanyi Tibor alelnök tagsági viszonyát.
– Jogos volt, betelt a pohár – így kommentálta lapunknak Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke azt, hogy a szocialisták pénteki elnökségi ülésén felfüggesztették Szanyi Tibor alelnök tagsági viszonyát. Az ellenzéki párt nem csak Szanyit büntette, Fekete Zoltán Pest megyei elnök is hasonlóan járt: mindkét politikus ellen fegyelmi eljárást is indítanak, amiért az EP-, majd az előválasztási kampány alatt „hátrányosan befolyásoló magatartást” tanúsítottak. Komjáthi szerint már 2014-ben, az akkori elnökségnek is volt egy kemény hangvételű határozata, amelyben elhatárolódtak Szanyi egyes megnyilvánulásaitól. – Azóta sem változtatott, volt, amikor nyíltan mást támogatott, mint az elnökség – fogalmazott az alelnök. Az utolsó lökést a politikus szerint az adta, hogy a helyi szervezetek felszólították a vezetőséget, „legyenek szívesek” lépni az ügyben, mert ez már túl megy minden határon. – Kárt okozott Tibor – summázta Komjáthi, hozzátéve: neki személyes csalódás alelnöktársa viselkedése. – Én a munka világából érkeztem, nem volt rutinom, de józan paraszti eszemet használva tudtam, hogy vannak vállalhatatlan tettek. Ő ezeket nem vette észre?    – Most ismerkedem a részletekkel – fogalmazott lapunknak Szanyi Tibor, aki a szocialisták döntésekor épp Brüsszelben számolta fel az irodáját. A politikus szerint most etikai eljárás indul ellene, amely vagy helybenhagyja vagy visszadobja az elnökség döntését. – Ha itt is felfüggesztenek, akkor még a kongresszus is dönthet másképp – mondta. Szanyi értelmezése szerint egyébként „egy bukott elnökség ki akarja zárni az egyedüli változást akaró alelnököt.” A politikus egyébként úgy vélte, csak a vezetőség között van egyedül, a tagság – szerinte – fele az ő oldalán áll. – A felfüggesztésem igazi oka az, hogy ne tudjam gyakorolni a jogaimat, így ne kezdeményezhessek rendkívüli kongresszust. Tévednek, hogy ezt nem tehetem meg.