Börtön várhat az afrikai menekülteket szállító mentőhajó kapitányára

Publikálás dátuma
2019.06.29. 13:15

Fotó: ANAELLE LE BOUEDEC / AFP
Németország, Franciaország, Luxemburg, Finnország és Portugália felajánlotta, hogy a hajó utasai közül befogad néhányat.
Őrizetbe vette a Sea-Watch 3 civil mentőhajó német kapitányát szombaton az olasz rendőrség, miután hajójával kikötött Lampedusában. A Sea-Watch 3 fedélzetén tartózkodók partra szállhattak a dél-olaszországi szigeten, de sorsuk továbbra is bizonytalan.   
A negyven embert a regisztráció után egy lampedusai menekülttáborba vitték. Az olasz külügyminisztérium szerint Németország, Franciaország, Luxemburg, Finnország és Portugália felajánlotta, hogy befogad közülük néhányat.

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3, amelyet egy német segélyszervezet üzemeltet, két hétig vesztegelt a tengeren 40 afrikai menekülttel a fedélzetén. A hajó arra várt, hogy engedélyt kapjon Olaszországtól vagy valamelyik Európai Uniós tagállamtól a kikötésre. Kapitánya, Carola Rackete a héten végül úgy döntött, hogy a dél-itáliai Lampedusa szigetéhez hajózik, amit az olasz kormány hajói megpróbáltak megakadályozni. Szombat hajnalban Rackete mégis betért a kikötőbe, ahol a hajó erős rendőrségi jelenlét mellett horgonyt vetett. A helyszínen készült videofelvételeken látni lehetett, ahogy a nőt a vámőrség emberei elvezetik.  
Az olasz ügyészség pénteken vizsgálatot indított Rackete ellen, akit egyebek között illegális bevándorlás segítésével és a tengerjog megsértésével gyanúsítanak. A kapitányt akár 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják.

Korábban Matteo Salvini azt mondta, hogy Rackete csak akkor köthet ki, ha az európai tagállamok befogadják a hajó fedélzetén tartózkodó menekülteket. Ebben az esetben is lefoglalják a hajót és bíróság elé állítják kapitányát, akit azzal vádolnak meg, hogy embereket csempészett - tette hozzá Salvini.
Szerző

Putyin transzneműek helyett transzformereket mondott

Publikálás dátuma
2019.06.29. 12:31

Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
A G20 csúcstalálkozón a melegjogok oroszországi helyzetéről kérdezték.
Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatót tartott Japánban, a G20-csúcstalálkozón. Itt többek között a melegekkel és a melegjogok oroszországi helyzetéről is kérdezték, ezen a téren ugyanis komoly nemzetközi kritikák érik Oroszországot. A BBC moszkvai tudósítójának beszámolója alapján Putyin válasza első részében hosszasan fejtegeti, hogy neki semmi problémája nincsen az LMBTQ-emberekkel, de tovább megy, és így folytatja:  
„Már 5 vagy 6 nemet kitaláltak. Transzformerek... transz... nem is értem”

–  vette észre elsőként a 444.hu
Szerző
Témák
Putyin

A Dalai láma szerint, ha női utódja lesz, jobb ha csinosat választanak, különben nem sok haszna lesz

Publikálás dátuma
2019.06.29. 11:46

Fotó: PATRICK HERTZOG / AFP
Ez a kritérium természetesen csak a női utóddal kapcsolatban merült fel.
BBC interjút készített a Dalai lámával, amelybe igyekeztek minden fontosabb közéleti kérdés belesűríteni, kezdve Donald Trump elnökségétől, egészen a menekültkérdést megoldani próbáló Európai Unióig. Így kiderült, hogy a vallási vezető úgy látja, hogy:  
  • Trump nem egy túl következetes ember, hiszen „egyik nap ezt mondja, másik nap meg azt”.
  • az Egyesült Államoknak globális felelősséget kellene vállalnia, főként a klíma- és a migrációs krízis kérdéseiben. Azt mondta elkeserítő volt látnia a mexikói határon készült felvételeket a menekült gyermekekről.
  • Európának be kellene fogadnia a menekülteket és megfelelő oktatást biztosítani számukra, azért, hogy később ezzel a megszerzett tudással térhessenek majd haza
  • valamint, hogy, ha női utódja lesz akkor jobb, ha egy vonzó nőt választanak, különben „nem sok hasznát veszik”- ugyanis ellenkező esetben az emberek „nem szívesen nézik majd”
  • ....de azért hozzátette, hogy nagy híve az egyenlőségnek és szerinte fontos, hogy a munkahelyeken megszűnjenek a nemi alapú fizetéskülönbségek.
Szerző
Témák
dalai láma