A finn kormányfő is részt vett a Pride-on

Publikálás dátuma
2019.06.29. 18:47

Fotó: EMMI KORHONEN / AFP
Helsinkiben a Pride jegyében egész héten több mint száz rendezvényt tartottak városszerte.
Mintegy 80 ezer ember vett részt szombaton Helsinkiben a város éves Pride felvonulásán, köztük Antti Rinne finn kormányfő is. A szociáldemokrata Rinne az első finn miniszterelnök, aki felvonul a melegek jogaiért demonstráló rendezvényen. 
„A helsinki Pride felvonulás egyenlőbb hellyé teszi a világot. Köszönöm! Minden ember egyformán értékes”

– írta a Twitteren a kormányfő. Rinne társaságában vonultak a menetben a Pride szervezői, illetve Irja Askola, Helsinki korábbi püspöke is, a Finnországi Evangélikus Egyház első női püspöke.
A felvonuláson jelen volt a június 6-án hivatalba lépett kormány több tagja is.

Helsinkiben a Pride jegyében egész héten több mint száz rendezvényt tartottak városszerte. Észak-Macedóniában nagyjából ezer ember vett részt a Pride felvonuláson, ami hírügynökségek szerint meglepően nagy tömegnek számít, tekintettel arra, hogy a térségben a korábbi évek felvonulásait - Belgrádban, Splitben, Podgoricában - rendszeresen megzavarták, és a résztvevőket esetenként súlyosan bántalmazták. 
Szkopjében is volt szombaton egy ellen-felvonulás, majd egy tüntetés „a családért” néhány utcányira a Pride-tól, de incidensekről ezúttal nem érkezett jelentés.

Szingapúrban is több ezren demonstráltak a homoszexuálisok jogaiért, többen az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot tiltó jogszabály eltörlését is követelték. A törvényt ugyan a gyakorlatban nem alkalmazzák, de az eltörlése a közelmúltban ismét napirendre került, miután Indiában tavaly eltörölték a homoszexualitás büntethetőségét, Tajvanon pedig nemrég legalizálták az azonos nemű párok házasságkötését.
Szerző
Témák
pride

Elhunyt 9/11 hőse, aki elsőként ért a terrortámadás helyszínére

Publikálás dátuma
2019.06.29. 18:21

Fotó: ZACH GIBSON / AFP
A férfi kongresszus előtt kérte a kormánytól, hogy bővítsék a szeptember 11-i terrortámadás utáni mentésben résztvevő rendőrök, tűzoltók és mentők egészségügyi juttatását
53 éves korában elhunyt Luis G. Alvarez nyomozó, aki júniusban a kongresszus előtt kérte a kormánytól, hogy bővítsék a szeptember 11-i terrortámadás utáni mentésben résztvevő rendőrök, tűzoltók és mentők egészségügyi juttatását – vette észre elsőként a 24.hu a New York Times cikkét. Alvarez halálát vastagbélrák okozta. A betegség összefüggésbe hozható azzal, hogy a férfi három hónapig kutatott áldozatok és túlélők után a leomlott World Trade Center mérgező törmelékei között. A férfi volt az első, aki a terrortámadást követően a helyszínre ért, amiért a mentőegységek bajnokának nevezték el. 
Szerző
Témák
szeptember 11

Lehet mondani, hogy „nincs klímaváltozás”, de saját héjukban főnek meg a kagylók Kaliforniánál

Publikálás dátuma
2019.06.29. 17:19
Képünk illusztráció!
Fotó: JOEL SAGET / AFP
A hőség 15 éve nem látott pusztuláshoz vezetett.
Jackie Sones már évek óta a Bodega Bay-i tengeri rezervátum koordinátora, de soha életében nem látott ahhoz hasonlót, mint idén júniusban: a sziklákon kagylók hevertek szanaszét, a húsuk gyakorlatilag saját héjukban főtt meg. 15 éve nem volt ekkora kagylópusztulás Észak-Kaliforniában írja a Guardian. A kutatók ugyanis Bodega Bay 140 mérföldes körzetében, mint ugyanezt tapasztalták. Alacsony vízállás esetén mindig melegebb az óceán, (nagyjából 26 fokos) amihez a kagylók hozzá is vannak szokva, ám most 38 fokra melegedett a víz, amit már nem bírtak ki a sziklák közelében élő állatok. Sones szerint a felmelegedés és a kagylók tömeges pusztulása az egész vízi ökoszisztémára hatással lesz.
Szerző